Făina de ovăz: făina fără gluten care promovează o inima sănătoasa – cum o prepari acasă

0

Dacă ați căutat o făină fără gluten pe care să o utilizați în rețetele dvs., vă anunțăm că făina de ovăz este una dintre cele mai bune. Potrivit Centrului pentru Boli Celiace de la Universitatea din Chicago, ovăzul nu conține gluten, deoarece nu este un tip de grâu, orz sau secară, care sunt cele trei grupuri de cereale integrale care conțin în mod natural glutenul proteic.
Ovăzul este considerat sigur pentru cei cu alergie la gluten sau intoleranță la gluten, mai ușor de digerat pentru majoritatea oamenilor și mult mai puțin probabil să provoace reacții negative. Rapoartele arată că „mai puțin de 1% dintre pacienții celiaci prezintă o reacție la o cantitate mare de ovăz în dieta lor”.
Dar nu numai că făina de ovăz nu conține gluten, ci este și plină de nutrienți și beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că ovăzul reduce riscul de boală coronariană, scade nivelul de colesterol și nu numai.
👉 5 beneficii pentru sănătate ale făinii de ovăz
1. Reduce riscul de boli cardiace
Un studiu epidemiologic publicat în Archives of Internal Medicine  a analizat relația dintre aportul de fibre alimentare și riscul de boală coronariană (CHD) și boli cardiovasculare (CVD) la 9.776 de adulți. Cercetătorii au descoperit că  subiecții care consumau cele mai multe fibre, 20,7 grame pe zi, au avut cu 12% mai puține CHD și cu 11% mai puține CVD în comparație cu cei care consumau cea mai mică cantitate (5 grame pe zi) de fibre.
Ovăzul conține atât fibre solubile, cât și insolubile. Această cercetare confirmă faptul că aportul de alimente bogate în fibre, cum ar fi făina de ovăz, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
2. Scade colesterolul
Un alt motiv pentru care făina de ovăz este atât de bună pentru inimă este datorat puterii de scădere a colesterolul LDL („rău”). Mai exact, beta-glucanul (β-glucan) care se găsește în ovăz este cel care se crede că este responsabil pentru scăderea colesterolului seric total și a colesterolului LDL. Cum functioneazã? Ei bine, β-glucanul este o fibră solubilă foarte lipicioasă,  astfel încât, pe măsură ce călătorește prin intestinul subțire, limitează absorbția colesterolului alimentar.
Studii recente au arătat că aportul regulat de fibre solubile în apă, poate reduce nivelul colesterolului total și LDL cu aproximativ 5 până la 10 procente.
3. Ajută persoanele diabetice
Cercetările arată că, cu moderație, ovăzul poate fi un aliment sănătos și util pentru diabetici și pentru cei care se luptă cu problemele de zahăr din sânge. Scopul unei revizuiri științifice a fost de a afla dacă aportul de ovăz este benefic pentru pacienții cu diabet. Cercetătorii au analizat 14 studii controlate și două studii observaționale necontrolate, iar concluziile sunt destul de impresionante.
Consumul de ovăz a redus semnificativ concentrațiile de A1c și glicemia, precum și colesterolul total și colesterolul LDL. Concluzia revizuirii este că aportul de ovăz poate aduce beneficii atât pentru controlul zahărului din sânge, cât și pentru profilurile lipidice la diabeticii de tip 2, ceea ce îl face o completare excelentă pentru orice plan de dietă pentru diabetici.

4. Scade tensiunea arterială
De asemenea, făina de ovăz făcută din ovăz integral pur poate  ajuta la valorile tensiunii arteriale. Un studiu recent arată că adăugarea de ovăz în meniul dumneavoastră obișnuit poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice la persoanele cu hipertensiune ușoară. Mai exact, subiecții care au adăugat ovăz integral bogat în fibre solubile în dieta lor zilnică au experimentat o scădere cu 7,5 unități a tensiunii arteriale sistolice și o reducere cu 5,5 unități a tensiunii arteriale diastolice.
👉 Informații nutriționale
La fel ca ovăzul, făina oferă consumatorilor săi atât de mulți nutrienți și vei fi surprins de câte proteine conține.
✔️ 100 de grame (aproximativ 1/2 cană) de făină de ovăz conține aproximativ:
– 404 calorii
– 65,7 grame carbohidrați
– 14,7 grame proteine
– 9,1 grame de grăsime (inclusiv acizi grași omega-3 )
– 6,5 grame de fibre
– 4 miligrame de mangan (201% DZR)
– 34 micrograme de seleniu (49% DZR)
– 0,7 miligrame de tiamină (46% DZR)
– 452 miligrame de fosfor (45% DZR)
– 144 miligrame de magneziu (36% DZR)
– 4 miligrame de fier (22% DZR)
– 0,4 miligrame de cupru (22% DZR)
– 3,2 miligrame de zinc (21% DZR)
– 371 miligrame de potasiu (11% DZR)
– 32 micrograme de folat (8% DZR)
– 0,1 miligrame de riboflavină (7% DZR)
– 1,5 miligrame de niacină (7% DZR)
– 0,1 miligrame de vitamina B6 (6 % DZR)
– 55 miligrame de calciu (6 % DZR)
– 0,7 miligrame de vitamina E (4% DZR)
– 3,2 micrograme de vitamina K (4% DZR)
👉 Cum se face făina de ovăz
Puteți cumpăra făină de ovăz prefabricată sau puteți face cu ușurință făină de ovăz de casă. Pentru a face făină de ovăz, aveți nevoie de un singur ingredient: fulgi de ovăz simpli fără aromă sau alte ingrediente.
✔️ Cum se prepară făina de ovăz :
– Puneți ovăzul într-un robot de bucătărie sau blender până când ovăzul capătă o consistență de pudră. Acest lucru durează de obicei aproximativ 30 de secunde. Dacă nu aveți un robot de bucătărie, o râșniță de cafea curată poate face același lucru. Doar asigurați-vă că nu conține cafea, astfel încât să nu vă aromați accidental făina de ovăz.
– Făina de ovăz este acum gata de utilizare sau poate fi păstrată pentru o utilizare ulterioară. Deoarece făina de ovăz are o cantitate mică de grăsimi naturale, poate deveni râncedă. Cel mai sigur este să păstrați făina de ovăz nefolosită în frigider sau congelator și apoi aduceți-o la temperatura camerei înainte de utilizare.
👉 Articole recomandate
📌 Lapte de ovăz – cum îl poți prepara rapid acasă din doar 2 ingrediente și ce beneficii oferă
📌 Cum să obții un ten de invidiat cu ajutorul măștilor cu ovăz – 6 rețete ușor de făcut
📌 4 rețete delicioase și ușor de pregătit cu fulgi de ovăz
📌 19 cele mai bune beneficii ale ovăzului – profil nutrițional
📌 Cum se face o baie de ovăz pentru o piele mai fină și mai sănătoasă și ce alte beneficii mai aduce

Niciun comentariu

Nu ratați!