Lapte de ovăz – cum îl poți prepara rapid acasă din doar 2 ingrediente și ce beneficii oferă

1

Laptele de ovăz devine din ce în ce mai comun pe rafturile supermarketurilor în aceste zile, datorită aromei delicioase și a profilului de nutrienți impresionant.
Dar este laptele de ovăz sănătos? Este bun pentru tine? În primul rând, este potrivit pentru cei cu restricții alimentare sau alergii, deoarece în mod natural nu conține lactate, lactoză, soia, nuci și gluten – deoarece ovăzul este în mod natural fără gluten.
Odată ce aflați potențialele beneficii și efecte secundare ale laptelui de ovăz, puteți să învățați cum să vă faceți singur cu doar două ingrediente necesare.
👉 Ce este laptele de ovăz?
Laptele de ovăz este o alternativă vegană la laptele de vacă, care a câștigat popularitate pe scară largă în ultima perioadă. Se face amestecând o cană de ovăz înmuiat, într-un blender cu aproximativ trei căni de apă, apoi turnând lichidul printr-o sită sau pânză pentru a filtra laptele. În funcție de rețeta de lapte de ovăz pe care o utilizați, puteți adăuga și scorțișoară, vanilie, curmale sau alți  îndulcitori naturali pentru a spori aroma.
Datorită popularității sale în creștere, laptele de ovăz este acum disponibil prefabricat în multe magazine alimentare și piețe de produse naturiste.
Laptele pe bază de plante a fost folosit de mult timp ca alternativă la laptele convențional de către cei cu alergii sau restricții alimentare, precum și de cei care doresc să-și reducă consumul de produse de origine animală.
Timp de mulți ani, laptele de soia a fost liderul alternativelor de lapte pe bază de plante datorită duratei de valabilitate lungi, densității nutrienților și versatilității. Cu toate acestea, laptele de migdale a început să crească în popularitate și a depășit laptele de soia ca fiind cel mai popular tip de lapte vegan.
👉 Informații nutriționale
Laptele de ovăz are un conținut relativ scăzut de calorii, dar conține proteine și este, de obicei, îmbogățit cu vitamine și minerale precum calciu, riboflavină și vitamina D. Soiurile comerciale pot conține, de asemenea, ingrediente adăugate care sunt folosite pentru a prelungi perioada de valabilitate și pentru a îmbunătăți aroma.
✔️ O cană de lapte de ovăz conține aproximativ:
– 120 de calorii
– 16 grame carbohidrați
– 3 grame de proteine
– 5 grame de grăsime
– 2 grame de fibre alimentare
– 1,2 micrograme de vitamina B12 (50% DZR)
– 0,6 miligrame de riboflavină (45% DZR)
– 350 miligrame de calciu (25% DZR)
– 100 de unități internaționale de vitamina D (25% DZR)
– 269 miligrame de fosfor (20% DZR)
– 500 de unități internaționale de vitamina A (10% DZR)
– 1,8 miligrame de fier (10% DZR)
– 115 miligrame de sodiu (5% DZR)

👉 Beneficii
1. Fără lactoză și vegan
Indiferent dacă eviți laptele convențional pentru a minimiza consumul de produse de origine animală sau datorită alergiei la lactoză, laptele de ovăz este o alternativă bună.
Poate înlocui cu ușurință laptele animal în multe rețete diferite. Îl poți folosi în deserturi reci, cum ar fi budinca sau înghețată sau chiar îl poți adăuga în bolul tău de cereale de dimineață.
2. Întărește oasele
Laptele de ovăz din comerț este adesea îmbogățit atât cu calciu, cât și cu vitamina D, doi micronutrienți importanți care joacă un rol central în sănătatea oaselor. Aproximativ 99% din calciul din corpul tău se găsește în oase. Între timp, vitamina D îmbunătățește absorbția calciului.
Creșterea aportului de calciu și vitamina D este adesea recomandată în tratamentul unor afecțiuni precum osteoporoza, pentru a vă ajuta să vă mențineți oasele puternice. Potrivit unei analize medicale, un nivel scăzut de calciu și vitamina D poate duce la o creștere a degradării celulelor osoase, plus un risc mai mare de slăbiciune și fracturi osoase.
3. Scade colesterolul
Ovăzul este binecunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii și capacitatea de a menține nivelul de colesterol sub control. Acest lucru se datorează unui tip de fibre solubile numite beta-glucan, care s-a dovedit a avea proprietăți puternice de scădere a colesterolului. Destul de interesant, cercetările au descoperit că efectele benefice ale beta-glucanului din ovăz sunt reținute chiar și în băuturile din ovăz, cum ar fi laptele de ovăz.
Un studiu publicat în  Annals of Nutrition & Metabolism a descoperit că consumul de lapte de ovăz timp de cinci săptămâni a scăzut semnificativ atât nivelul colesterolului LDL total, cât și cel rău într-o măsură mai mare decât laptele de orez.
Un alt studiu realizat de Departamentul de Nutriție Aplicată și Chimie Alimentară al Universității din Lund din Suedia a avut rezultate similare, raportând că laptele de ovăz consumat timp de doar patru săptămâni a fost eficient în reducerea nivelului de colesterol la subiecții sănătoși.
👉 Reţetă
Cum să prepari lapte de ovăz? Este foarte simplu:
– Înmuiați o cană de ovăz în apă timp de 30 de minute.
– Apoi se amestecă cu trei căni de apă.
– Se amestecă într-un robot de bucătărie sau blender.
– Folosind o pânză sau o strecurătoare fină, strecoară laptele.
– Consumați în termen de trei zile de la preparare pentru o prospețime maximă.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!