Cu o gama larga de beneficii pentru sănătate, cireșele sunt, de multe ori, trecute cu vederea. Cu toate acestea, fie ca este vorba de insomnie, dureri ale articulatiilor sau grasimea de pe abdomen, ciresele pot fi exact ceea ce ar prescrie medicul. De ce ar trebui sa consumati mai multe cirese si care sunt afectiunile cu care acestea lupta?
Ciresele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale si au un rol benefic pentru sanatatea organismului nostru. Vitaminele pe care le contin ciresele sunt: C, PP, A, E, B1, B2, B6, B9 si acid folic. Dintre elementele nutritive fac parte: fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu.
Cireșele conţin antioxidanţi şi antocianine, substanţe despre care se ştie deja că scad durerea şi inflamaţia, crescând totodată mobilitatea. Tocmai de aceea, pacienţilor cu gută sau artrită li se recomandă o dietă bogată în vişine, afine, rodii, merişoare, goji – toate cu un nivel ridicat de astfel de compuşi.
Ba mai mult, potrivit unui studiu din 2012, publicat în Journal of Food Studies, se pare că sucul din cirese, consumat regulat, ar putea reduce proteina C-reactivă, un marker al inflamaţiei.
Un ajutor natural pentru somn
Un fapt mai puțin știut este că cireșele se numără printre cele câteva alimente bogate în melatonină hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de somn.
Lupta cu durerile musculare de dupa antrenamentul fizic
In cazul in care aveti dureri musculare dupa ce ati fost la sala de fitness, ciresele va pot ajuta sa ameliorati simptomele. Studiile au sugerat ca ciresele pot reduce in mod semnificativ inflamatia muschilor si durerea.
Ciresele au proprietati antibacteriene
Daca vreti sa consumati sucuri naturale bogate in antioxidanti, specialistii recomanda sucul de cirese. Poate fi preparat cu usurinta acasa. Are un rol important in tratarea infectiilor de tract urinar, nefiind doar un leac babesc. De fapt, exista studii care au dovedit ca ciresele au propietati antibacteriene. Sucul de cirese este un antiseptic natural si eficient tratarea infectieiurinare cu in Escherichia coli.
Ciresele sunt bogate in vitamine si minerale, iar aceste substante nutritive pe care le contin au un rol benefic asupra sistemului digestiv. Sucul de cirese inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerului peptic.
Lupta cu grasimea de pe abdomen
Cercetatorii au descoperit ca ciresele pot gestiona eficient greutatea la animale, reducand grasimea de pe abdomen. In studiul oamenilor de stiinta, sobolanii care au primit praf de cirese, combinat cu o dieta bogata in grasimi, nu s-au ingrasat la fel de mult ca cei care nu au primit cirese. De asemenea, sangele acestora a aratat niveluri mult mai scazute ale anumitor markeri, asociati cu bolile de inima si cu diabetul. In plus, sobolanii carora le-a fost administrat praful de cirese au avut colesterolul mai scazut.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Cireșele ajută la reglarea tensiunii arteriale, deoarece sunt bogate în potasiu, care ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Totodată, cireșele conțin și quercetină, bioflavonoid important pentru organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.
Remediul natural pentru osteoartrita
Daca nu puteti scapa de durerea si disconfortul cauzat de articulatiile tumefiate, incercati ciresele, fie ca consumati fructele sau va faceti suc. Intr-un studiu efectuat pe 20 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani, care suferea de osteoartrita, cercetatorii au descoperit ca un sucul de cirese, consumat de doua ori pe zi, a reusit sa reduca in mod semnificativ inflamatiile.
Previn cancerul de colon
Substantele din visine reduc formarea de substante carcinogene care se dezvolta in urma arderii carnii de hamburger pe gratar. Cercetătorii au adaugat suc de visine in chiftelele din carne de vita tocata. “Grasimea din chiftelele cu suc de visine a fost, asa cum era si de asteptat, mai mica decat cea continuta de chiftelele de referinta, in timp ce consistenta acestora era mai putin uscata. Tesutul cireselor va reduce deteriorarea prin oxidare a grasimilor din carne, reducand in acelasi timp si formarea aminelor aromatice heterociclice,” a aratat in raportul studiului dr. J. Ian Gray, profesor in stiinte alimentare la Universitatea de Stat din Michigan.
Reduc riscul de accident vascular cerebral
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit ca ciresele prezinta prorpetati benefice pentru sanatatea caardiovasculare, fiind chiar pe picior de egalitate cu unele medicamente. Cercetatorii sunt de parere ca antocianii (pigmentii care ofera culoarea rosie cireselor) ar putea activa PPAR din tesuturile corpului, care regleaza nivelul de grasime si de glucoza, reducand factorii de risc pentru colesterolul ridicat, tensiune arteriala si diabet.
Întăresc firele de păr
Acest superfruct conține cantități semnificative de vitamina B și C, care, pe lângă numeroasele beneficii, sunt un adevărat ajutor al podoabei capilare. Așadar, dacă ai părul fragil și lipsit de strălucire, este recomandat să consumi cireșe din plin, pentru că acestea pot ajuta în restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului.
În plus, conținutul alcalin al acestora ajută la menținerea unui pH echilibrat, atât al părului, cât și al pielii, prin neutralizarea conținutului acidic din organism, ceea ce ajută și în prevenirea anumitor afecțiuni intestinale, precum indigestia sau refluxul gastroesofagian.
Reduc riscul de a dezvolta guta
Daca ati simtit vreodata durerile acute ale unui atac de guta (degetele de la picioare umflate) va va fi clar ca nu vreti ca experienta sa se repete. Pentru cei care sufera de guta, ciresele pot fi o noua solutie. Un studiu publicat in 2012 in revista Arthritis & Rheumatism a descoperit ca pacientii cu guta care consumau cirese mai mult de doua zile au prezentat un risc cu 35% mai mic de a avea atacuri de guta decat cei care nu consumasera cirese. In plus, riscul episoadelor acute de guta a fost redus cu 75% atunci cand aportul de cirese a fost combinat cu alopurinol. (medicament pentru guta)
Participantii la studiu au consumat aproximativ 10-12 cirese, de trei ori pe zi.
Atenție! Un consum exagerat de cireşe a fost asociat cu o afecţiune care afectează în special pacienţii cu boli cronice renale. Se numeşte hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu în organism. Astfel, afecţiunea apare în general în cazul persoanelor care consumă catităţi mari de cireşe, peste 1 kilogram pe zi, din cauza cantităţii mari de potasiu pe care o conţin aceste fructe delicioase. Printre simptomele hiperpotasemiei se numără bătăi rapide ale inimii, mâini amorţite şi stare de leşin.
Totodată, o cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci, dar şi paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.
Niciun comentariu