Fragii (Fragaria vesca) – comorile din padure – au proprietati diuretice, detoxifiante, antiinflamatorii si astringente

0

Fragii contin  polizaharide, flavonoizi, taninuri, vitamina C, substante mineraie (potasiu, fier), acizi organici (metilsalicilat), acid silicic, ulei volatil (borneol). 
In medicina populara fragul de padure este considerata o planta medicinala, frunzele sale sunt folosite datorita continutului bogat de vitamina C si tanin. 
In Evul Mediu frunzele de frag se ungeau cu putina saliva si se aplicau pe muscatura de sarpe. Cei care sufereau de dureri de dinti sau masele puneau frunze de frag pisate cu sare pentru ameliorarea durerilor.
De la fragul de padure se foloseste si radacina, din care se face un ceai bun contra tusei.
Bogati in vitamina C
Fragii sunt bogati in vitamina C, care este cunoscuta pentru stimularea sistemului imunitar prin stimularea productiei de celule albe din sange, actionand in acelasi timp ca un antioxidant in tot corpul. In mod traditional, fragii au fost utilizati pentru a preveni dizenteria si deficienta de vitamina C.
Impiedica imbatranirea prematura
Fragii sunt adesea aplicati local pe piele pentru a elimina ridurile si petele de varsta. Contin agenti naturali de inalbire care pot ajuta la curatarea pielii, accelereaza procesul de vindecare a ranilor si a muscaturilor de insecte.
Regleaza presiunea sanguina
Nivelurile moderate de potasiu gasite in fragi contribuie la scaderea tensiunii arteriale si la protejarea sanatatii cardiovasculare. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca reduce stresul asupra vaselor de sange si a arterelor, reducand riscul de ateroscleroza, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Previne deteriorarea ficatului
Atunci cand consumati fragi pe stomacul gol, acestia stimuleaza functia hepatica si ajuta la vindecarea daunelor cauzate de ciroza si hepatita.

Tine diabetul sub control
Scazut in carbohidrati si bogat in multi compusi antioxidanti, fragii au fost legati de un risc mai scazut de diabet si o mai buna intretinere a nivelului de zahar din sange, atat la cei cu diabet, cat si la cei cu risc crescut de a dezvolta aceasta boala.
Ajutor pentru digestie
Frunzele acestei plante au fost folosite de mult timp pentru tratarea problemelor gastro-intestinale, incluzand constipatia, diareea, greata si nivelurile ridicate de aciditate. Ceaiul din frunze de fragi este excelent pentru stimularea apetitului si pentru imbunatatirea eficientei digestive si absorbtia nutrientilor.
Prevenirea cancerului
Cu o gama larga de flavonoide, compusi fenolici, tianini si proantocianide, fragii pot cauta si neutraliza radicalii liberi inainte de a induce mutatii in celulele sanatoase. Acest lucru poate reduce riscul de diferite tipuri de cancer si boli cronice.
Mentine hidratarea
Fragii au un continut ridicat de apa, iar aceste fructe sunt capabile sa mentina hidratarea si sa creasca nivelul de energie.
Frunzele fagilor sunt bogate in compusi fenolici, flavonoizi, cumarine, polizaharide, pectine, hemiceluloze.
Ceaiul din frunze de fag stimuleaza apetitul si intregul organism, in general. Se recomanda pentru diferite tulburari intestinale si curatarea stomacului. Un remediu excelent pentru diaree la copii. Este indicat in cazurile de eczema, adiminstrat pe cale interna, dar si externa pentru spalaturi. Previne transpiratiile nocturne. Foarte util in dezinterie si functionarea slaba a intestinelor.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/alpine-strawberries.html

Niciun comentariu

Nu ratați!