Pe lângă faptul ca încetinește îmbătrânirea, pomelo este un fruct extra-sănătos!

0

Deși este posibil să nu fie la fel de cunoscut ca și celelalte citrice, pomelo este o putere nutrițională care a fost legată de o lungă listă de beneficii pentru sănătate. De fapt, studii promițătoare arată că acest fruct superstar ar putea ajuta la încetinirea semnelor de îmbătrânire, la reducerea creșterii celulelor canceroase și chiar la echilibrarea nivelului de colesterol.
Nu numai asta, dar este, de asemenea, o sursă excelentă de mai mulți nutrienți esențiali și poate oferi o doză consistentă de fibre, vitamina C și antioxidanți în fiecare porție, făcându-l un supliment excelent la rotația săptămânală a mesei.
Ce este fructul Pomelo?
Fructul pomelo este un tip de citrice care este strâns legat de grapefruit. Cunoscut și sub denumirea sa științifică, Citrus maxima sau Citrus grandis, pomelo este originar din Asia de Sud și este considerat cel mai mare fruct citric din familia rue.
Coaja fructelor variază de la verde pal la galben, iar pulpa din interior poate fi albă, roșie sau roz. Cu toate acestea, există mai multe soiuri și hibrizi disponibili, care variază ușor în ceea ce privește dimensiunea, culoarea și aspectul.
Unele dintre cele mai comune soiuri includ:
Pomelo Honey
Pomelo Chandler
Florida pomelo
Jaffa pomelo roșu
Pomelit pomelo
Gustul pomelo este foarte asemănător cu cel al grapefruitului, iar beneficiile sale sunt, de asemenea, similare cu beneficiile grapefruitului. Cu toate acestea, diferența principală între aroma pomelo și a grapefruitului este că pomelo-ul este mult mai blând și mai puțin amar și acru.
Deși fructul este denumit „pomelo”, este cunoscut și de o serie de alte nume din întreaga lume. De exemplu, este denumit în mod obișnuit „jabong” în Hawaii și „jambola” în Asia de Sud.
Informații nutriționale
Fructul pomelo este o sursă bună de mai mulți micronutrienți importanți , inclusiv vitamina C, cupru, potasiu și tiamină. În plus, fiecare porție are un conținut scăzut de calorii, dar multe fibre pentru a vă menține plin între mese.
Un fruct pomelo decojit conține următoarele substanțe nutritive:
231 de calorii
58,5 grame carbohidrați
4,5 grame de proteine
0,2 grame grăsime
6 grame de fibre dietetice
371 miligrame vitamina C (412% DZR – doza zilnica recomandata)
0,3 miligrame cupru (32% DZR)
1320 miligrame de potasiu (28% DZR)
0,2 miligrame tiamină (17% DZR)
0,2 miligrame vitamina B6 (13% DZR)
0,16 miligrame de riboflavină (13% DZR)
36,5 miligrame de magneziu (9% DZR)
104 miligrame fosfor (8% DZR)
1,3 miligrame niacină (8% DZR)
În plus față de nutrienții enumerați mai sus, pomelo conține, de asemenea, o cantitate mică de mangan, fier, zinc și calciu.
Beneficii pentru sănătate
1. Sporește funcția imună
Fructul pomelo este un aliment excelent cu vitamina C, o vitamină importantă solubilă în apă, care joacă un rol cheie în sănătatea imună. Studiile arată că obținerea unei cantități suficiente de vitamina C în dieta dvs. poate reduce simptomele și poate scurta durata infecțiilor tractului respirator, inclusiv răceala obișnuită.
Pomelo este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți, care sunt compuși ce ajută la blocarea formării de radicali liberi dăunători în organism pentru a preveni deteriorarea celulelor și stresul oxidativ. Potrivit unui studiu din Spania, antioxidanții pot chiar proteja împotriva deteriorării celulelor imune și pot crește rezistența organismului la agenții patogeni infecțioși.
2. Sprijină sănătatea digestivă
La fel ca alte fructe și legume, pomelo sunt bogate în fibre, ambalând aproape două grame în fiecare ceașcă. Fibra este un nutrient esențial asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea digestivă.
De fapt, cercetările arată că aportul dvs. de fibre dietetice poate promova regularitatea și reduce riscul apariției afecțiunilor digestive, cum ar fi hemoroizii, ulcerele gastrice și refluxul acid.

3. Protejează împotriva bolilor cronice
Fructele pomelo conțin o gamă largă de antioxidanți, inclusiv flavonoide, cum ar fi naringina și naringenina, care se găsesc, de asemenea, în mod obișnuit în alte fructe citrice, cum ar fi grapefruit, lămâi, tei, portocale și fructe yuzu.
Antioxidanții sunt vitali pentru mai multe aspecte ale sănătății. Nu numai că pot ameliora inflamația și pot reduce simptomele multor tulburări autoimune, dar unele cercetări sugerează, de asemenea, că antioxidanții ar putea proteja împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.
4. Reduce nivelul colesterolului
Mai multe studii promițătoare pe animale au descoperit că adăugarea fructelor de pomelo în dieta dvs. ar putea reduce nivelul colesterolului și optimiza sănătatea inimii. De exemplu, un studiu efectuat pe animale din 2019 publicat în Journal of Toxicology a arătat că administrarea extractului de pomelo la șobolani a fost eficientă la reducerea nivelurilor de colesterol total, colesterol LDL rău și trigliceride, toate acestea fiind factori de risc majori pentru bolile de inimă.
Mai mult, un alt studiu efectuat în China a remarcat faptul că anumiți compuși extrasați din cojile de pomelo au contribuit la îmbunătățirea nivelului de lipide, la reducerea trigliceridelor și la blocarea creșterii în greutate la șoarecii care au o dietă bogată în grăsimi.
5. Poate ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase
Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, unele studii efectuate pe animale au descoperit că antioxidanții și polifenolii găsiți în fructele pomelo ar putea ajuta la încetinirea creșterii celulelor canceroase.
De exemplu, un studiu din 2018 a raportat că tratarea șoarecilor cu extract de pomelo a fost eficientă pentru suprimarea creșterii tumorii și protejarea funcției imune. Un alt studiu a avut rezultate similare, observând că extractul de pomelo posedă proprietăți puternice de combatere a cancerului și a fost capabil să reducă volumul tumorii și să scadă numărul de celule tumorale la șoareci.
6. Încetinește semnele îmbătrânirii
Pomelo are un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți, ambii fiind compuși importanți care pot ajuta la încetinirea semnelor de îmbătrânire prin protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
În plus, unele studii au descoperit că extractul de pomelo ar putea ajuta la inhibarea formării produselor finale avansate de glicație, cunoscute și sub denumirea de AGE. Deși sunt cauzate în principal de niveluri ridicate de zahăr din sânge, ele sunt produse și în timpul procesului de îmbătrânire și se crede că contribuie la semne de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, liniile fine și scăderea elasticității pielii.
7. Conține proprietăți antimicrobiene
Destul de interesant, unele cercetări arată că pomelo ar putea avea proprietăți antimicrobiene, care ar putea fi eficiente împotriva tulpinilor dăunătoare de bacterii și ciuperci.
Majoritatea studiilor se concentrează asupra efectelor uleiurilor esențiale extrase din fructele de pomelo, care s-au dovedit a preveni dezvoltarea unor tulpini specifice de bacterii, cum ar fi Stafilococi și Enterobacteriacee. Un studiu realizat de Universitatea Națională din Vietnam a constatat, de asemenea, că pomelo a fost eficient și împotriva mai multor tipuri de ciuperci, inclusiv Penicillium expansum, un tip de mucegai albastru care acționează ca agent patogen al plantei.
Datorită popularității sale în creștere, soiurile uscate și proaspete ale acestui fruct gustos pot fi găsite în multe magazine de specialitate, magazine de produse naturiste și comercianții cu amănuntul online.
Deși este cel mai adesea savurat ca și o gustare sănătoasă, există o mulțime de alte opțiuni disponibile pentru a savura pomelo. Funcționează deosebit de bine presărat peste salate, in smoothie-uri, dar poate fi folosit și pentru a adăuga o explozie de aromă la deserturi și băuturi mixte.
Alternativ, încercați să o împerecheați cu alte citrice și să preparați o marmeladă de casă gustoasa si sănătoasă (daca nu exagerați cu zaharul).
Efecte secundare si precauții
În special, cei cu alergie la citrice ar trebui să evite pomelo, deoarece poate declanșa efecte secundare, cum ar fi urticarie, mâncărime, erupții cutanate și probleme digestive. Dacă aveți aceste efecte secundare sau orice alte reacții adverse după ce ați consumat fructul, întrerupeți imediat utilizarea și consultați-vă medicul.
La fel ca grapefruitul, poate interfera, de asemenea, cu anumite medicamente, inclusiv cu unele tipuri de statine. Dacă luați medicamente sau aveți afecțiuni de sănătate, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga pomelo în dieta dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!