“Stafide de aur” – 12 moduri în care îți fac bine + profil nutrițional

0
Stafide aurii beneficii pentru sanatate

Valori nutriționale pentru 100 grame de stafide aurii:

CALORII 294 cal
CARBOHIDRATI 65 gr
PROTEINE 3.1 gr
GRASIMI 1.8 gr
POTASIU 860 mg
MAGNEZIU 35 mg
CALCIU 52 mg
FIER 1.8 mg
Vitamina A 30 UI
Vitamina B1 (Tiamina) 0.01 mg
Vitamina B2 (Riboflavina) 0.08 mg

👉 Beneficiile pentru sănătate ale stafidelor aurii
1. Sănătatea gingiilor
Stafidele ajută la prevenirea cariilor și la curățarea cariilor dentare. Cercetările arată că sunt benefice la menținerea sănătății bucale, deoarece fructul posedă proprietăți antimicrobiene care limitează cariile și, de asemenea, vindecă cariile dentare. Conțin fitochimicale antimicrobiene care suprimă creșterea bacteriilor orale legate de boala gingiilor și cavitățile dentare.
Stafidele au acid oleanolic care inhibă creșterea a două specii de bacterii orale: Streptococcus mutans și Porphyromonas gingivalis.
2. Sănătate digestivă
Stafidele sunt alimente bogate în fibre, care acționează ca un ajutor digestiv care previn diareea și constipația. Oferă atât fibre solubile, cât și insolubile, care asigură mișcarea sănătoasă prin tractul intestinal, scăzând riscul de constipație și prevenind diareea.
Stafidele uscate au mai multe calorii și fibre.
3. Reduce tensiunea arterială
Cercetările au concluzionat că aportul zilnic de stafide ajută la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Mai mult, stafidele au potasiu care menține sănătatea inimii. Potasiul este un mineral crucial pentru buna funcționare a țesuturilor, celulelor și organelor din corpul uman. Persoanele cu dietă îmbogățită în potasiu au un risc mai mic de accident vascular cerebral, în special accident vascular cerebral ischemic.
4. Managementul diabetului
Studiile arată că aportul zilnic de stafide scade nivelul de glucoză cu 23% după masă. De asemenea, au arătat o reducere cu 19% a glucozei și a tensiunii arteriale sistolice. Cercetările arată că stafidele sunt utile pentru pacienții cu diabet de tip II.
5. Prevenirea cancerului
Studiile au arătat că fructele uscate, cum ar fi stafidele, prunele uscate și curmalele, au componente fenolice care posedă proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la prevenirea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili pentru provocarea creșterii spontane a celulelor canceroase și a creșterii cancerului, astfel încât alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi stafidele, sunt considerate tratamente naturale împotriva cancerului. Pe lângă creșterea nivelului de antioxidanți, adăugarea stafidelor în dietă ajută la prevenirea cancerului.

6. Tratați aciditatea
Stafidele au un conținut ridicat de magneziu și potasiu considerat un remediu pentru acidoză. Magneziul și potasiul sunt, de asemenea, componentele comune ale antiacidelor, deoarece sunt considerate de bază pe scara pH-ului. Există două tipuri de acidoză cu diverse cauze, cum ar fi creșterea acidității sângelui sau a gazelor în sistemul respirator care duc la boli de piele, furuncule, deteriorarea organelor interne, calculi renali și gută.
7. Sănătatea orală
Stafidele au un nivel ridicat de calciu necesar pentru întărirea și remineralizarea smalțului dinților. Borul găsit în aceste fructe uscate împiedică creșterea germenilor orali și promovează dinții puternici împotriva cariilor, fragilității și cavităților. Previne creșterea Porphyromonas gingivalis și a Streptococcus mutans, care sunt speciile bacteriene responsabile de cavități.
8. Sursa de antioxidant
Stafidele conțin antioxidanți puternici, care includ fitonutrienți polifenolici și catechine. Antioxidanții previn deteriorarea radicalilor liberi, care este una dintre principalele cauze asociate creșterii celulelor canceroase, cum ar fi degenerescența maculară. Fibrele ajută la stimularea excreției bilei din organism prin eliminarea toxinelor din corp.
9. Oase sănătoase
Stafidele conțin calciu, care este crucial pentru oase. Acestea sunt o sursă bună de bor, un micronutrient necesar pentru formarea oaselor și absorbția calciului. Ajută la prevenirea osteoporozei datorate menopauzei la femei și benefică pentru menținerea sănătății articulațiilor și a oaselor.
Au niveluri ridicate de potasiu care ajută la întărirea oaselor și promovează creșterea oaselor prin scăderea riscului de osteoporoză.
10. Promovează fertilitatea
Stafidele ajută la stimularea libidoului datorită L-argininei care scade simptomele motilității reduse a spermei. Arginina acționează ca un afrodisiac natural care promovează nivelurile de motilitate a spermei, sporind șansele de concepție.
Aportul regulat de fructe uscate favorizează, de asemenea, rezistența sexuală.
11. Promovează sănătatea pielii
Stafidele au un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți care ajută la menținerea pielii radiante, tinere și întinse. Aportul său ajută la prevenirea afecțiunilor precum acneea și psoriazisul, deoarece au proprietăți germicide puternice.
12. Scade hipertensiunea
Studiul a arătat o corelație pozitivă între aportul de stafide și reducerea hipertensiunii. Sunt încărcate cu diferiți nutrienți, însă experții concluzionează că nivelurile ridicate de potasiu ajută la scăderea tensiunii vaselor de sânge și scade tensiunea arterială ridicată. Fibrele dietetice afectează biochimia vaselor de sânge, scad rigiditatea și, de asemenea, reduc riscurile de hipertensiune.

Niciun comentariu

Nu ratați!