Grasimi nesaturate si grasimi saturate – rolul acestora in organism si efectele asupra sanatatii

0

Corpurile noastre au nevoie de grasimi pentru o functionare optima. Fara grasimi organismul nu ar putea functiona. Acestea reprezinta o sursa foarte concentrata de energie, protejeaza organele vitale, ajuta la mentinerea temperaturii adecvate a corpului, asigura aportul necesar de vitamine, mentin sistemul imunitar puternic datorita continutului mare de acizi grasi esentiali si participa la procesele cognitive de la nivelul creierului.
Alexa Schmitt, nutritionist la Spitalul General Massachusetts, spune ca grasimile mono-nesaturate si polinesaturate sunt “grasimi bune” iar grasimile saturate pot fi consumate doar cu moderatie.
Grasimile trans ar trebui evitate cu totul, adauga Schmitt, explicand faptul ca acest tip de grasime este foarte periculos deoarece creste nivelul de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol, in special colesterolul lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), asa-numitul “colesterol rau”, creste riscul bolilor de inima si de alte conditii de sanatate, inclusiv accidentul vascular cerebral.
Cum stim ce fel de grasimi contin alimentele?
Ca o regula generala, grasimile care sunt lichide la temperatura camerei, cum ar fi uleiul de masline, este o alegere mai buna decat alimentele semisolide, cum ar fi untul sau margarina.
De ce trebuie sa consumam grasimi “bune”?
Pentru ca, spre deosebire de plante, organismul uman nu le poate produce. Omul trebuie sa manance produse care contin acesti acizi grasi. Acestia se incorporeaza apoi in organism, mai ales in creier, care este organul cel mai gras din corp. Grasimile alimentare sunt absolut indispensabile vietii. Uleiul este una dintre sursele noastre majore in acest sens, de aceea este foarte important sa-l alegem cu mare grija.
Grasimile bune ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile, este vorba de vitaminele A, D, E si K. Nu in ultimul rand, acestea imbunatatesc nivelul de colesterol din sange.
Grasimi mono-nesaturate si polinesaturate (grasimi nesaturate)
Surse bune de grasimi mono-nesaturate sunt uleiurile din fructe (avocado, masline, etc) si seminte (floarea soarelui, in etc.).
Exista doua tipuri de grasimi polinesaturate – omega-6 si omega-3. Acestea se gasesc in peste, seminte de in si nuci.
Uleiul de masline, consumat la temperatura camerei, cate o lingurita pe stomacul gol se recomanda in gastrita, afectiuni biliare si ulcer gastroduodenal, dar si in caz de constipatie. Trebuie stiut ca orice tip de ulei isi pierde din proprietati atunci cand este prajit, de aceea este bine sa il folositi cat mai des la salate.

Grasimi saturate si trans 
Grasimile saturate si trans ridica nivelul de colesterol LDL din sange, crescand astfel riscul de afectiuni cardiovasculare. In plus, acestea scad colesterolul “bun”(HDL) si cauzeaza inflamatie in organism, contribuie la aparitia rezistentei la insulina si cresc riscul de aparitie a diabetului de tip 2.
Carnea rosie, salamurile, produsele lactate si uleiurile mai goase ca cel de cocos, palmier sunt surse de grasimi saturate (nesanatoase).
Grasimile trans artificiale sunt complet interzise de catre specialistii in nutritie asa ca e indicat sa le eliminam complet din alimentatie. Acestea devin periculoase atunci cand sunt consumate in cantitati mai mare decat cele permise, crescand astfel colesterolul.
Produsul obtinut prin adaugarea de hidrogen in uleiurile vegetale, un proces destinat extinderii duratei de valabilitate a produselor ambalate, grasimile trans se gasesc intr-o gama larga de alimente ambalate si prelucrate, inclusiv produse de panificatie, biscuiti, alimente prajite, margarina, snacksuri etc.
Cantitatea zilnica de grasimi recomandata
Ideal ar fi ca 20-30% din totalul de calorii consumate zilnic sa provina din grasimi. Un gram de grasime contine 9 calorii. In functie de aportul zilnic iti poti calcula cantitatea de grasimi permise.
De exemplu, o persoana care consuma 2500 de calorii pe zi, poate consuma in jur de 500-700 calorii care provin din grasimi, insemnand 55-83 de grame de grasimi zilnic.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.everydayhealth.com

Niciun comentariu

Nu ratați!