Jujube – ce este, beneficii, date nutriționale și utilizări

0

Fructul Jujube este originar din Asia de Sud, dar a devenit popular în întreaga lume.
Aceste mici fructe rotunde, cu o groapă care conține semințe, cresc pe arbuști mari cu flori ( Ziziphus jujuba ). Când sunt coapte, sunt roșu închis sau violet și pot părea ușor încrețite.
Datorită gustului lor dulce și a texturii masticabile, acestea sunt adesea uscate și folosite în bomboane și deserturi în anumite părți din Asia, unde cresc în mod obișnuit.
În medicina alternativă, sunt utilizate pe scară largă pentru a îmbunătăți somnul și a scădea anxietatea.
Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre fructul jujube, inclusiv date nutritionale, beneficiile și utilizările acestuia.
Jujube – date nutritionale
Fructele Jujube sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.
O porție de 100 de grame de jujube brut, sau aproximativ 3 fructe, oferă:
Calorii: 79
Proteine: 1 gram
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 20 grame
Fibră: 10 grame
Vitamina C: 77% din doza zilnică (DZ)
Potasiu: 5% din DZ
Datorită conținutului ridicat de fibre și a numărului redus de calorii, jujube fac o gustare excelentă și sănătoasă.
Conțin cantități mici din mai multe vitamine și minerale, dar sunt deosebit de bogate în vitamina C, o vitamină importantă cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității.
De asemenea, conțin o cantitate corectă de potasiu, care joacă roluri vitale în controlul muscular și în echilibrul electrolitelor.
În plus, fructele de jujube conțin carbohidrați sub formă de zaharuri naturale, care vă asigură energia corpului.
Cu toate acestea, jujubele uscate, care sunt mai des consumate și utilizate în gătit în multe părți ale lumii, sunt mult mai bogate în zahăr și calorii decât fructele proaspete.
În timpul uscării, zaharurile din fructe devin concentrate și se poate adăuga zahăr suplimentar în timpul procesării.
Beneficiile fructelor de jujube
Fructele Jujube au fost folosite de mult timp în medicina alternativă pentru a trata afecțiuni precum insomnia și anxietatea.
Studiile efectuate pe animale și pe epruvete indică faptul că fructele pot oferi beneficii impresionante pentru sănătate, mai ales pentru sistemul nervos, imunitate și digestie.
Bogat în antioxidanți
Fructele Jujube sunt bogate în mai mulți compuși antioxidanți, în principal flavonoizi, polizaharide și acizi triterpenici. De asemenea, conțin niveluri ridicate de vitamina C, care acționează și ca antioxidant.
Antioxidantii sunt compusi care pot preveni si inversa deteriorarea cauzata de excesul de radicali liberi.
Se consideră că afectarea radicalilor liberi este un contribuitor major la mai multe afecțiuni cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.
Datorită capacității lor de a lupta împotriva radicalilor liberi, antioxidanții pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
Un studiu realizat pe animale a constatat că activitatea antioxidantă a flavonoidelor jujube a contribuit la reducerea stresului și inflamației cauzate de deteriorarea radicalilor liberi la nivelul ficatului.
De fapt, majoritatea beneficiilor fructelor de jujube sunt creditate în conținutul lor de antioxidanți.
Poate îmbunătăți somnul și funcția creierului
Jujube sunt utilizate pe scară largă în medicina alternativă pentru a îmbunătăți calitatea somnului și funcția creierului. Cercetările emergente sugerează că antioxidanții lor unici pot fi responsabili pentru aceste efecte.
S-a constatat că extractele din fructe și semințe de jujube cresc timpul de somn și calitatea la șobolani.
De asemenea, fructele sunt adesea prescrise de medicii de medicină alternativă pentru a reduce anxietatea.
Mai mult, studiile efectuate pe animale și pe epruveta indică faptul că poate îmbunătăți memoria și poate ajuta la protejarea celulelor creierului de deteriorarea compușilor care distrug nervii.
Cercetările efectuate la șoareci sugerează chiar că extractele de semințe de jujube pot ajuta la tratarea demenței cauzate de Alzheimer. Acestea fiind spuse, semințele în sine nu sunt consumate de obicei.
Sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a înțelege pe deplin modul în care extractul de jujube poate afecta creierul și sistemul nervos.

Poate stimula imunitatea și combate celulele canceroase
Jujube poate stimula imunitatea și poate combate creșterea celulelor canceroase.
Un studiu pe epruvetă a subliniat că polizaharidele de jujube, care sunt zaharuri naturale cu proprietăți antioxidante, pot preveni radicalii liberi, pot neutraliza celulele dăunătoare și pot reduce inflamația.
Nivelurile scăzute de inflamație și radicalii liberi pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Un alt studiu a descoperit că ligninele jujube, un tip de fibre cu proprietăți antioxidante, au promovat producția de celule imune și au crescut ritmul în care aceste celule neutralizau compuși nocivi.
Într-un studiu pe șoareci, extractul de jujube a stimulat celulele imunitare numite celule ucigașe naturale, care pot distruge celulele invadatoare dăunătoare.
Fructul Jujube este de asemenea bogat în vitamina C, despre care se crede că are proprietăți puternice anticancerigene .
Un studiu pe șoareci a descoperit că injecțiile cu vitamina C cu doze mari au ucis celulele cancerului tiroidian.
În plus, studiile pe epruvetă au descoperit că extractele de jujube ucid mai multe tipuri de celule canceroase, inclusiv celule canceroase de ovar, col uterin, sân, ficat, colon și piele.
Cercetătorii consideră că aceste beneficii sunt în primul rând un rezultat al compușilor antioxidanți din fructe. Totuși, majoritatea acestor studii au fost efectuate la animale sau pe epruvete, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări la om înainte de a putea fi trase concluzii ferme.
Poate îmbunătăți digestia
Conținutul ridicat de fibre de Jujube poate ajuta la îmbunătățirea digestiei . Aproximativ 50% din carbohidrații din fructe provin din fibre, ceea ce este cunoscut pentru efectele sale digestive benefice.
Acest nutrient ajută la înmuiere și la adăugarea în vrac a scaunului. Drept urmare, grăbește circulația alimentelor prin tractul digestiv și reduce constipația.
Mai mult, extractele de jujube pot ajuta la întărirea căptușelii stomacului și intestinelor, scăzând riscul de deteriorare a ulcerului, rănilor și bacteriilor dăunătoare care ar putea fi rezidente în intestinul dumneavoastră.
Într-un studiu, extractele de polizaharidă de jujube au întărit mucoasa intestinală a șobolanilor cu colită, ceea ce le-a îmbunătățit simptomele digestive.
În cele din urmă, fibra din jujube poate servi ca aliment pentru bacteriile tale intestinale benefice , permițându-le să crească și să depășească bacteriile dăunătoare.
Dezavantaje posibile
Pentru majoritatea oamenilor, fructele de jujube sunt sigure de mâncat.
Cu toate acestea, dacă luați medicamentul antidepresiv venlafaxină sau alți inhibitori de recaptare a serotoninei-norepinefrinei (SSNRI), ar trebui să evitați jujube, deoarece poate interacționa cu aceste medicamente.
În plus, un studiu pe șoareci a descoperit că extractul de fructe de jujube poate consolida efectele anumitor medicamente împotriva convulsiei, inclusiv fenitoină, fenobarbitonă și carbamazepină.
Dacă luați oricare dintre aceste medicamente, poate doriți să discutați orice problemă posibilă cu medicul înainte de a adăuga fructe de jujube în dieta dvs.
Cum se mănâncă jujubes
Fructele Jujube sunt mici și dulci. Uscate, au o textura masticabila si un gust asemanator cu curmalele
Când sunt crude, aceste fructe au o aromă dulce, asemănătoare mărului și pot fi consumate ca o gustare hrănitoare. Acestea conțin o groapă cu două semințe, care ar trebui îndepărtate înainte de a mânca.
Jujuburile uscate sunt, de asemenea, vândute în mod obișnuit pentru a fi utilizate în deserturi sau pentru a fi consumate ca atare, ca si bomboane, în special în Asia. Totuși, rețineți că fructele uscate au mai multe calorii decât cele proaspete. De asemenea, sunt o sursă concentrată de zahăr, așa că ar trebui să le consumați cu moderație.
Mai mult, oțetul de jujube, sucul, marmeladele și mierea sunt frecvente în anumite părți din Asia.
În timp ce fructele pot fi dificil de localizat în magazinele alimentare, sunt disponibile in anumite magazine naturiste si puteți achiziționa și jujube uscate online.

Niciun comentariu

Nu ratați!