Guggul – beneficii, efecte secundare si dozare

0

Guggul este rășina obținută dintr-o varietate de plante native din India, Bangladesh și Pakistan.
Unele dintre speciile majore includ Commiphora wightii , Commiphora gileadensis , Commiphora mukul , Boswellia serrata și Boswellia sacra. Toate speciile fac parte din familia Burseraceae , cunoscută și sub denumirea de familia de tămâie.
Arborele Guggul, de asemenea, denumit guggul, gumă guggul, guggula sau gugulipid este tăiat din plante în mod similar modului în care siropul de arțar este extras din arțari.
Guggul a fost folosit de secole în medicina ayurvedică, un sistem medical holistic, derivat din plante, pentru a trata diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea, artrita și inflamația.
Guggul conține un amestec de compuși vegetali, incluzând steroizi, uleiuri esențiale, lignani, flavonoide, carbohidrați și aminoacizi – toate acestea pot fi responsabile pentru diferitele sale efecte asupra sănătății.
Se presupune că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, a fost utilizat în medicina naturista pentru a proteja împotriva unei varietăți de boli.
Beneficii și utilizări
Guggul este lăudat pentru proprietățile sale antiinflamatoare.
Cercetările preliminare sugerează că poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni antiinflamatorii, cum ar fi acneea, eczema, psoriazisul și artrita.
De asemenea, a fost utilizat pentru a promova pierderea în greutate, pentru a trata hipotiroidismul și pentru a gestiona nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Cu toate acestea, studiile clinice care susțin toate aceste beneficii și utilizări sunt, în general, limitate. Iată ce spun cercetările despre aceste afirmații.
Acnee
Guggul a fost studiat pentru potențialul său de a trata acneea .
S-a dovedit a fi eficient atât în ​​tratamente complementare, cât și în alternative pentru acneea nodulocistică, o formă severă de acnee care afectează fața, pieptul și spatele.
Un studiu făcut pe 21 de persoane a descoperit că administrarea orală de 25 mg de guggul a fost la fel de eficientă ca tetraciclină, un antibiotic utilizat frecvent pentru tratarea acneei.
În plus, persoanele cu piele în special uleioasă au răspuns semnificativ mai bine la guggul decât la tratamentul cu tetraciclină.
Un alt studiu mai vechi a descoperit că administrarea orală a guggulului timp de 6 săptămâni a ajutat la tratarea acneei fără a provoca efecte adverse majore.
Deși rezultatele acestor studii par promițătoare, cercetările mai actualizate sunt justificate înainte de a se face concluzii puternice.
Eczeme, psoriazis și iritații ale pielii
Eczema și psoriazisul sunt ambele afecțiuni ale pielii necontagioase, care sunt cauzate în principal de inflamația pielii.
Cea mai mare parte a cercetărilor privind capacitatea guggulului de a trata aceste și alte iritații ale pielii a investigat efectele guggulului extras din planta Boswellia serrata.
S-a demonstrat că cremele pe bază de Guggul îmbunătățesc mâncărimea, roșeața sau decolorarea pielii și inflamația la persoanele cu psoriazis și eczeme.
Un studiu recent a constatat, de asemenea, că o reacție cutanată tratată pe bază de guggul a apărut ca un efect secundar al tratamentului radioterapic pentru cancerul de sân.
S-a constatat că crema pe bază de guggul a îmbunătățit simptomele pielii, precum roșeața, inflamația, sensibilitatea și durerea, precum și a redus nevoia de creme de steroizi topici pentru tratament.
Cu toate acestea, cercetarea este limitată și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma pretinsele avantaje ale guggul pentru sănătatea pielii.
hipotiroidismul
Tulburările tiroidiene sunt relativ frecvente, în special la femei.
Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu face suficienți hormoni tiroidieni pentru a-ți menține corpul sa funcționeze normal.
Studiile efectuate pe animale sugerează că extractele de guggul îmbunătățesc hipotiroidismul prin creșterea absorbției de iod și îmbunătățirea activității enzimelor produse de glanda tiroidă.
Un studiu uman a investigat managementul hipotiroidismului folosind tablete Triphladya Guggulu și un decoct de Punarnavadi Kashayam .
Rezultatele au arătat că acest tratament a îmbunătățit semnificativ semnele și simptomele asociate cu hipotiroidism , cum ar fi slăbiciunea, oboseala și durerile musculare.
Cu toate acestea, studiile la om sunt limitate. În cele din urmă, mai multe cercetări sunt justificate înainte de a putea face concluzii stabile cu privire la acest subiect.
Pierdere în greutate
Guggul este adesea pretins că ajută la tratarea obezității prin promovarea pierderii de grăsime și suprimarea apetitului. Cu toate acestea, există foarte puține dovezi de înaltă calitate pentru a susține utilizarea acestuia în acest scop.
Un studiu pe epruvetă sugerează că guggul poate promova pierderea în greutate prin inducerea descompunerii grăsimii, reducând astfel volumul țesutului gras.
Un alt studiu la șobolani a descoperit că guggul a avut efecte pozitive asupra hormonilor regulatori ai apetitului, ghrelin și leptină. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste efecte s-ar aplica oamenilor.
Un studiu uman mai vechi la 58 de persoane cu obezitate a evidențiat că guggul a promovat în medie 2,25 kg de pierdere în greutate suplimentară, comparativ cu grupul care nu a fost tratat.
Studii suplimentare au arătat că suplimentele pe bază de plante care conțin extract de guggul pot ajuta la tratarea obezității prin promovarea pierderii în greutate și reducerea grosimii pielii și a circumferinței corpului.
Deși rezultatele acestor studii par promițătoare, ele nu examinează efectele guggulului în mod special asupra pierderii în greutate.
În cele din urmă, cercetările suplimentare sunt justificate pentru a confirma legătura dintre guggul și pierderea în greutate.
hiperlipidemia
Guggul este un tratament naturist popular pentru hiperlipidemie , care este termenul medical pentru nivelul colesterolului anormal de ridicat și al trigliceridelor.
Unele cercetări efectuate pe animale indică faptul că guggul poate ajuta la reducerea trigliceridelor, a colesterolului total și a nivelului de colesterol LDL (rău).
Cu toate acestea, efectele guggulului asupra nivelului de colesterol și trigliceride la om rămân neclare.
În timp ce unele studii au descoperit că guggul are efecte de scădere a colesterolului, alte cercetări sugerează beneficii semnificative.
De fapt, guggul poate crește nivelul de colesterol LDL (rău) la adulți cu hipercolesterolemie, deși cercetările care susțin acest lucru sunt vechi.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege efectul guggul asupra nivelului de colesterol la om.

Osteoartrita
Cercetările timpurii sugerează că guggul poate atenua simptomele asociate cu artroza.
Un studiu mai vechi la 30 de persoane cu osteoartrită la genunchi care au fost tratate cu guggul a arătat îmbunătățiri ale durerilor de genunchi și umflarea genunchiului, precum și o flexibilitate crescută a genunchiului.
În plus, cei tratați cu guggul și-au mărit distanța de mers.
Un alt studiu uman mai vechi a confirmat descoperiri similare. Deși studii suplimentare sunt justificate, guggul pare să ajute la tratarea osteoartritei la om fără efecte secundare semnificative .
Diabet
Puteți găsi afirmații online despre presupusa capacitate a guggulului de a scădea glicemia și de a gestiona diabetul.
Cu toate acestea, dovezi recente lipsesc, iar o mare parte din cercetările asupra guggul și efectul acesteia asupra nivelului de zahăr din sânge au fost efectuate la animale.
În plus, un studiu recent, dublu-orb, controlat cu placebo, a găsit guggul statistic ineficient la reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina ce efect are, dacă există, guggul asupra controlului zahărului din sânge la om.
Efecte secundare și precauții
Guggul este considerat relativ sigur atunci când este luat în doza recomandată de obicei.
Efectele secundare ușoare pot include erupții cutanate, diaree , greață ușoară, sughiț și cicluri menstruale neregulate.
Mai mult, atunci când este luat în doze mari, guggul a fost legat de leziuni hepatice. Din acest motiv, se recomandă persoanelor cu afecțiuni hepatice să aibă precauție atunci când utilizează guggul.
Din cauza lipsei studiilor umane cu privire la siguranța și eficacitatea guggulului, este posibil să apară unele reacții adverse care nu au fost raportate pe scară largă.
Dacă aveți probleme, consultați medicul.
Dozarea și modul de administrare
Suplimentele Guggul sunt disponibile într-o gamă largă de forme, inclusiv capsule, extracte, pulberi și loțiuni, care pot fi găsite online sau în unele magazine naturiste și suplimente de sănătate.
Recomandările de dozare variază drastic între mărci și produse. De obicei, dozele de suplimente orale variază între 6,25 și 132 mg pe zi.
Indicația de dozare se bazează, de obicei, pe cantitatea de guggulsteron activă, un steroid vegetal, care este prezent în extractul sau suplimentul de guggul.
Guggul poate fi, de asemenea, vândut în combinație cu alte plante naturale sau extracte.
Din cauza lipsei de cercetare, nu există o recomandare disponibilă cu privire la cea mai benefică doză pentru guggul.
De regulă, urmați instrucțiunile de dozare de pe spatele ambalajului suplimentului și luați guggul numai dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat-o.
Supradozaj
În prezent nu se știe ce doză de guggul ar provoca o supradozaj, precum și ce efecte ar avea loc în cazul unuia.
Dozajele suplimentare de guggul par a fi relativ sigure, atât timp cât sunt luate conform indicațiilor de pe ambalaj.
Din cauza lipsei de dovezi, nu există informații cu privire la toxicitatea sau efectele dăunătoare potențiale ale dozelor mai mari la om.
interacţiuni
Guggul poate crește cât de rapid metabolizează ficatul dumneavoastră anumite medicamente.
A lua guggul împreună cu medicamente care sunt metabolizate de enzimele hepatice poate scădea eficiența acestor medicamente.
Datorită efectului guggul asupra receptorilor de estrogen, acesta poate interacționa, de asemenea, cu medicamente hormonale, cum ar fi pilulele anticonceptionale sau medicamentele hormonale utilizate pentru a preveni cancerul sensibil la estrogen, cum ar fi cancerul de sân.
Studii mai vechi au observat că guggul scade absorbția anumitor medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi propranololul și diltiazemul. Prin urmare, luarea de guggul împreună cu aceste medicamente poate scădea eficacitatea medicamentelor.
Guggul poate avea interacțiuni medicamentoase sau pe bază de plante suplimentare care nu au fost încă studiate.
Ca în orice supliment, dacă luați în prezent medicamente, consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați guggul.
Sarcina și alăptarea
S-a documentat că guggul poate acționa ca un stimulent uterin, putând provoca contracții uterine și travaliu prematur.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să recomande femeilor însărcinate și care alăptează să evite gugulul.
Utilizare în populații specifice
În general, guggul este sigur pentru majoritatea populațiilor care nu sunt însărcinate sau care alăptează.
Unele dovezi mai vechi sugerează că guggul poate scădea capacitatea de coagulare a sângelui. Prin urmare, cei cu tulburări de sângerare, precum și persoanele supuse unei intervenții chirurgicale sau care iau medicamente care afectează coagularea sângelui, ar trebui să evite utilizarea acestuia.
Datorită posibilului efect al guggul asupra receptorilor de estrogen și progesteron, cei cu cancere sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân, ovar și uterin, ar trebui să evite utilizarea acestuia.
În plus, persoanele cu boală hepatică ar trebui să fie precaute atunci când utilizează guggul, deoarece dozele mari au fost asociate cu leziuni hepatice.
Există cercetări limitate privind utilizarea guggul la copii și adolescenți. Prin urmare, suplimentarea în această populație ar trebui să fie evitată decât dacă este condusă de un profesionist din domeniul sănătății.
alternative
Unele suplimente Ayurvedice alternative pot oferi beneficii similare cu cele ale guggulului, inclusiv Triphala și brahmi.
Triphala este un medicament polimerbal format din amla, bibhitaki și haritaki – trei fructe uscate din plante native din India.
Studiile efectuate pe animale au arătat că Triphala poate avea și proprietăți anti-inflamatorii și poate reduce inflamația cauzată de artrită.
Între timp, brahmi este o altă plantă ayurvedică originară din estul Indiei.
Poate avea și proprietăți antiinflamatorii puternice similare cu cele ale guggulului. Cu toate acestea, cercetarea este limitată la studii vechi pe animale și epruveta.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.