Indiferent dacă vă recuperați de o boală sau o intervenție chirurgicală, alimentele și băuturile pe care le consumați vă pot ajuta sau va pot împiedica recuperarea.
Multe alimente, inclusiv fructe, legume, grăsimi sănătoase și surse de proteine, s-au dovedit că reduc inflamația, îmbunătățesc funcția imunitară si promovează vindecarea:
1. Legume formate din frunze verzi
Legumele formate din frunze verzi precum kale, spanac, rucola, etc. sunt ambalate cu nutrienți care scad inflamația, sporesc funcția imunitară și îmbunătățesc vindecarea rănilor, făcându-le alegerea perfectă pentru a promova recuperarea.
Aceste legume sunt bogate în vitamina C, mangan, magneziu, folat și provitamina A, toate esențiale pentru funcția imunitară și sănătatea generală.
De asemenea, sunt bogate în antioxidanți polifenoli care au proprietăți puternice antiinflamatoare și ajuta sistemul imunitar.
De fapt, cercetările arată că anumiți polifenoli, inclusiv quercetina antioxidantă , care sunt concentrați în legumele formate din frunze verzi, pot ajuta la suprimarea producției de proteine inflamatorii precum TNF-alfa.
Mai mult, vitamina C este esențială pentru vindecarea rănilor, ceea ce face ca legumele formate din frunze verzi să fie o alegere bună atunci când se recuperează după operație.
2. Oua
În urma intervenției chirurgicale, corpul tău are nevoie de proteine semnificativ mai multe decât doza zilnică recomandată (DZR) de 0,8 grame per kg de greutate corporală.
Societatea Americană pentru Recuperare Îmbunătățită recomandă 1,5-2 grame per kg de greutate corporală după operație. Aceasta este egală cu 105–135 de grame pentru o persoană de 68 kg.
Ouăle nu sunt doar o sursă excelentă de proteine extrem de absorbabile, furnizând 6 grame pentru fiecare ou mare (50 de grame), ci și substanțe nutritive care susțin sănătatea imună și vindecarea rănilor.
Ouăle întregi conțin vitaminele A și B12, precum și zinc, fier și seleniu, toate având roluri imune vitale.
3. Somon
Somonul este ambalat cu proteine, vitamine B, seleniu, fier, zinc și grăsimi omega-3.
Mai mult, studiile arată că grăsimile sale omega-3 pot promova vindecarea rănilor, pot spori răspunsul imun și pot reduce inflamațiile atunci când sunt luate sub formă de supliment.
În plus, doar 85 grame de somon sălbatic oferă peste 70% din nevoile dvs. zilnice de seleniu, un mineral care reglează inflamația și răspunsul imun.
Deși consumul de somon este probabil în siguranță, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de ulei de pește înainte sau după operație. Cercetări recente indică faptul că aceste suplimente nu cresc riscul de sângerare, dar unii chirurgi sunt oricum împotriva uleiului de pește.
4. Fructe de padure
Fructele de padure sunt pline de nutrienți și compuși vegetali care pot ajuta la susținerea redresării corpului.
De exemplu, fructele de pădure furnizează o cantitate bogată de vitamina C, care favorizează vindecarea rănilor prin stimularea producției de colagen – cea mai abundentă proteină din corpul uman.
De asemenea, ambalează antioxidanți precum antocianele, care sunt pigmenți vegetali care dau fructelor lor culoarea lor vibrantă, pe lângă faptul că oferă efecte antiinflamatorii, antivirale și imunitar.
5. Nuci și semințe
Nucile și semințele precum migdalele, nucile, nucile pecan, semințele de floarea soarelui și semințele de cânepă sunt o alegere excelentă pentru alimentarea corpului în timpul procesului de recuperare. Aceste alimente furnizează proteine pe bază de plante, grăsimi sănătoase și vitamine și minerale care susțin vindecarea.
De exemplu, nucile și semințele sunt o sursă bună de zinc, vitamina E, mangan și magneziu. Vitamina E acționează ca un antioxidant în corpul tău, protejând de deteriorarea celulară. De asemenea, este esențial pentru sănătatea imunitară.
Unele studii observă că nivelurile sănătoase de vitamina E pot îmbunătăți funcția celulelor imune protectoare, cum ar fi celulele ucigașe naturale (celulele NK), care ajută la combaterea infecției și a bolilor.
6. Carnea de pasare
Aminoacizii specifici, care sunt blocurile de proteine, joacă un rol important în vindecarea rănilor și a funcției imunitare.
Carnea de pasăre, inclusiv puiul și curcanul , ambalează glutamină și arginină, doi aminoacizi care pot ajuta la recuperare și vindecare.
Glutamina oferă protecție celulară în perioadele de stres, cum ar fi boli și vătămări, în timp ce arginina ajută la producerea de colagen și la vindecarea rănilor.
Mai mult, arginina se epuizează rapid în perioadele de stres, vătămări și boli, ceea ce face ca aportul adecvat al acestui aminoacid să fie cu atât mai important.
7. Organe de animale
Organele de animale sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți mânca. Se mândresc cu numeroase substanțe nutritive care suportă imunitatea, inclusiv vitamina A, fier, zinc, vitamine B și cupru, care sunt necesare pentru producția de țesut conjunctiv și colagen.
Vitamina A, esențială pentru răspunsul imunitar adecvat al celulelor, ajută la inhibarea celulelor inflamatorii și este esențială pentru sănătatea pielii și vindecarea rănilor.
În plus, organele sunt o sursă excelentă de proteine, care sunt necesare pentru recuperarea după operație și boală.
8. Legume crucifere
Legumele crucifere precum conopida, broccoli, varza de Bruxelles și kale sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor impresionante pentru sănătate. Acestea pot susține recuperarea datorită varietății lor numeroase de vitamine, minerale și antioxidanți.
Legumele crucifere conțin glucozinolați, care sunt compuși pe care corpul tău îi transformă în izotiocianati. S-a demonstrat că izotiocianatii promovează sănătatea imunitară prin suprimarea inflamației, activarea apărărilor imune și inducerea morții în celulele infectate.
În plus, aceste legume conțin o serie de nutrienți de care organismul tău are nevoie în timpul recuperării, cum ar fi vitaminele C și B.
9. Crustacee
Crustaceele precum stridii, midii și scoici sunt încărcate cu nutrienți – în special zinc – care pot favoriza recuperarea.
Zincul este crucial pentru funcționarea imună sănătoasă. Acest mineral poate ajuta, de asemenea, să accelereze recuperarea și să promoveze vindecarea rănilor, făcând crustaceele excelente pentru recuperarea în urma operației.
Doar 6 stridii medii (59 grame) oferă peste 300% din doza zilnică (DZ) pentru zinc.
10. Cartofi dulci
Mâncarea alimentelor sănătoase cu conținut ridicat de carbohidrați , cum ar fi cartofii dulci, este importantă pentru recuperare. Carbohidrații nu furnizează numai energia necesară pentru vindecarea celulelor, ci și enzime precum hexokinază și citrat sintaza, care ajută la repararea plăgilor.
De fapt, aportul inadecvat de carbohidrați poate afecta vindecarea rănilor și întârzie recuperarea.
Cartofii dulci sunt surse nutritive de carbohidrat, care sunt ambalate cu compuși antiinflamatori ai plantelor, vitamine și minerale – inclusiv vitamina C, carotenoizi și mangan – care pot optimiza răspunsul imun și vă pot ajuta organismul să se redreseze.
Alte modalități de a vă ajuta corpul să se vindece
Pe lângă faptul că trebuie urmata o dietă sănătoasă plină de alimente bogate în nutrienți, alte modificări ale stilului de viață pot sprijini vindecarea.
Odihna este esențială pentru recuperarea unei boli, vătămări sau intervenții chirurgicale. În plus, obținerea suficientă a somnului stimulează procesul de reparație al corpului tău.
De fapt, lipsa somnului poate dăuna funcției imune și întârzie recuperarea.
Hidratarea este de asemenea importantă pentru fiecare aspect al vindecării și al recuperării, în special pentru îngrijirea corespunzătoare a rănilor. În plus, bolile care implică febră și diaree îți pot crește nevoile de hidratare.
În plus, trebuie să vă feriți de țigări și alcool atunci când vă recuperați de boală sau vătămare. Fumatul și băutul pot întârzia recuperarea, deteriora vindecarea rănilor și pot suprima sistemul imunitar.
Deficiențele de zinc și vitaminele B12 și A pot împiedica recuperarea. Discutați cu medicul dumneavoastră , dacă sunteți preocupat de deficiențele nutritive.
Niciun comentariu