Lapte de cocos – beneficii majore pentru sănătate

0

Laptele de cocos este considerat un „lichid minune” în anumite culturi. Beneficiile laptelui de cocos includ capacitatea de a construi apărarea imunitară a organismului și de a preveni bolile.
Deși este adevărat că laptele de cocos poate avea mai multe calorii decât alți înlocuitori ai laptelui, laptele de cocos – împreună cu rudele sale apropiate, uleiul de cocos și apa de cocos – este printre cele mai bune surse de acizi grași cu lanț mediu. Aceste grăsimi sunt ușor de digerat, susțin sănătatea neurologică și nu numai.
Ce este laptele de cocos?
Laptele de cocos nu este de fapt „lapte” în sensul în care vă gândiți în mod normal. Este un lichid care se găsește în mod natural în interiorul nucilor de cocos mature ( Cocos nucifera ), care aparțin familiei Palmieri ( Arecaceae ).
Nuca de cocos ( Cocos nucifera L. ), care provine din palmierul de cocos, ce este considerat a fi o „plantă economică”, este cultivată în țările tropicale, mai ales în cele situate în toată Asia.
Nuca de cocos este din punct de vedere tehnic un fruct și unic prin faptul că are un conținut foarte mare de grăsimi și un conținut scăzut de zahăr. Nucile de cocos sunt formate în general din aproximativ 51% miez (sau carne), 10% apă și 39% coajă. Din punct de vedere tehnic, laptele de cocos este o emulsie ulei-în-apă care este stabilizată de unele proteine ​​găsite în fructe. De asemenea, este obișnuit să se adauge stabilizatori pentru a se asigura că laptele de cocos are o textură netedă și durează mai mult.
Crema de cocos, un alt mod de a descrie laptele de cocos plin de grăsime, este depozitată în „carnea” albă și tare de nucă de cocos. Uneori, crema de nucă de cocos și apa de cocos sunt combinate pentru a crea un lapte de cocos mai fin și mai uniform. De asemenea, rețineți că este disponibilă și o versiune de lapte de cocos cu conținut redus de grăsime, deoarece laptele de cocos plin de grăsimi este foarte bogat în calorii.
Când amestecați carnea de nucă de cocos și apoi o strecurați, rezultă un „lapte” de nucă de cocos mai gros. Pe măsură ce nuca de cocos se maturizează, mai multă apă din interior este înlocuită cu miez de nucă de cocos. Acesta este motivul pentru care nucile de cocos mature tind să fie mai buni producători de lapte de cocos, în timp ce nucile de cocos mai tinere (aproximativ cinci-șapte luni) sunt cei mai buni producători de apă de cocos.
Laptele de cocos plin de grăsime conține toți acizii săi grași naturali, în timp ce laptele de cocos „ușor” este strecurat pentru a îndepărta o parte din grăsime. Acest lucru creează un lapte mai subțire, cu mai puține calorii.
În ciuda numelui lor, nucile de cocos sunt considerate fructe, din punct de vedere tehnic drupe cu o singură sămânță. Unele culturi consideră că palmierii de cocos, care pot trăi sute de ani, sunt „pomul vieții”. În sanscrită, palmierul de cocos este cunoscut sub numele de kalpa vriksha, care înseamnă „ copac care oferă tot ceea ce este necesar pentru viață”.
Nucile de cocos sunt foarte apreciate în medicina ayurvedică, deoarece aproape toate părțile fructului de nucă de cocos pot fi folosite într-un fel, inclusiv apa, laptele, miezul, zahărul și uleiul. În gătit, este adesea folosit în curry, marinate și deserturi.
Informații nutriționale
Pe lângă faptul că furnizează nutrienți și gustul său minunat, laptele de cocos conține grăsimi benefice numite acid lauric. Acidul lauric este un acid gras cu lanț mediu care este ușor absorbit și utilizat de organism pentru energie.
Acizii grași din nucile de cocos sunt în primul rând grăsimi saturate, dar să nu credeți că acestea vă cresc nivelul de colesterol și provoacă leziuni cardiace. În schimb, se știe că fac de fapt opusul. Lapte de cocos vă poate ajuta să reduceți nivelul colesterolului , să îmbunătățiți tensiunea arterială și să preveniți atacurile de cord sau un accident vascular cerebral.
Deoarece laptele de nucă de cocos real, plin de grăsimi este bogat în calorii, este mai bine să consumați o porție mai mică decât laptele obișnuit sau apă de nucă de cocos. Aproximativ 1/4-1/2 cană o dată este cel mai bine, fie ca parte a rețetelor (de exemplu, ca „frișcă de cocos”), fie ca atare sau combinat cu alte arome (cum ar fi într-un smoothie).
Un pahar (aproximativ 250 de ml) de lapte de cocos crud conține :
552 de calorii
13,3 grame carbohidrați
5,5 grame proteine
57,2 grame de grăsime
5,3 grame de fibre
2,2 miligrame de mangan (110% Doza Zilnică)
0,6 miligrame de cupru (32% DZ)
240 miligrame de fosfor (24% DZ)
3,9 miligrame de fier (22% DZ)
88,8 miligrame de magneziu (22% DZ)
14,9 micrograme de seleniu (21% DZ)
631 miligrame de potasiu (18% DZ)
6,7 miligrame de vitamina C (11% DZ)
1,6 miligrame de zinc (11% DZ)
38,4 micrograme de folat (10% DZ)
1,8 miligrame de niacină (9% DZ)
În plus, laptele de cocos conține puțină vitamina E, vitamina K, tiamină, vitamina B6, acid pantotenic, colină și calciu.
Beneficii pentru sănătate
1. Îmbunătățește sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului
De ce nuca de cocos este bună pentru sănătatea ta, în ciuda faptului că este bogată în grăsimi? Nucile de cocos sunt una dintre cele mai bune surse de acid lauric. Aproximativ 50% din grăsimea din nucile de cocos este acid lauric. Acest tip de grăsime are activități antibacteriene și antivirale. Conform unor studii recente, acidul lauric este un tip protector de acid gras care nu a fost asociat cu modificări negative ale nivelului de colesterol și chiar pare să susțină sănătatea inimii.
De exemplu, când 60 de voluntari sănătoși au primit terci de lapte de cocos cinci zile pe săptămână timp de opt săptămâni, cercetătorii au descoperit că nivelurile lor de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) au scăzut, în timp ce nivelurile lor „bune” de lipoproteine ​​cu densitate înaltă (HDL) au crescut semnificativ. Ei au ajuns la concluzia că „grăsimea de cocos sub formă de lapte de cocos nu are un efect dăunător asupra profilului lipidic în populația generală și, de fapt, este benefică datorită scăderii LDL și creșterii colesterolului HDL”.
Deoarece nucile de cocos conțin minerale importante pentru circulație și controlul fluxului sanguin, laptele de cocos este util și pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru menținerea vaselor de sânge flexibile, elastice și fără acumularea plăcii. De asemenea, ajută la circulație și menține mușchii relaxați. Toate acestea sunt importante pentru prevenirea atacurilor de cord.
2. Îmbunătățește performanța la exerciții fizice și ajută la construirea mușchilor
Studiile arată că trigliceridele cu lanț mediu (MCT), acizii grași găsiți în laptele de cocos ajută de fapt la creșterea consumului de energie și chiar la îmbunătățirea performanței fizice. După exercițiu, mușchii au nevoie și de o mulțime de nutrienți – inclusiv electroliți precum magneziul și potasiul care se găsesc în laptele de cocos – pentru a repara țesutul deteriorat și a crește din nou și mai puternic.

3. Oferă electroliți și previne oboseala
Deși apa de nucă de cocos este o sursă mai mare de electroliți, laptele de cocos oferă, de asemenea, minerale importante, cum ar fi potasiul și magneziul, care sunt necesare pentru a menține volumul sângelui, pentru a regla sănătatea inimii și pentru a preveni deshidratarea sau diareea.
4. Energizează creierul
Laptele de cocos conține, de asemenea, tipurile de MCT care sunt ușor de folosit de creier pentru energie, fără a fi nevoie măcar să fie procesate prin tractul digestiv cu acizi biliari, ca și alte grăsimi.
Laptele de cocos este o „ hrană pentru creier ” excelentă, deoarece caloriile din laptele de cocos oferă o sursă rapidă și eficientă de energie pentru creier. Creierul este de fapt alcătuit în principal din grăsime și se bazează pe un flux constant al acesteia pentru a funcționa corect.
5. Ajută la pierderea în greutate
Potrivit unui studiu realizat de Școala de Dietetică și Nutriție Umană de la Universitatea McGill din Statele Unite:
Consumul unei diete bogate în MCT are ca rezultat o pierdere mai mare de grăsime (țesut adipos) în comparație cu acizii grași cu lanț lung, probabil datorită creșterii consumului de energie și oxidării grăsimilor observate cu aportul de MCT. MCT-urile pot fi considerate agenți care ajută la prevenirea obezității sau stimulează potențial pierderea în greutate.
Fiind un aliment bogat în MCT, laptele de cocos poate fi un aliment foarte sățios, care arde grăsimile. Grăsimile fac parte dintr-o „dietă echilibrată”. Ele oferă sentimentul de saturație și mulțumire. Acest lucru poate ajuta la prevenirea supraalimentării, gustărilor, poftelor de mâncare și, potențial, creșterea în greutate.
Desigur, controlul porțiilor este important, având în vedere numărul de calorii din laptele de cocos, dar, ca parte a unei diete sănătoase, oferă acizi grași necesari pe lângă alte minerale care susțin pierderea în greutate și detoxifierea. Laptele de cocos este, de asemenea, hidratant și ajută organele digestive, precum ficatul și rinichii, să funcționeze corect. Acest lucru ajută la metabolizarea grăsimilor și la eliminarea deșeurilor din organism.
5. Îmbunătățește digestia și ameliorează constipația
Un tract digestiv bine hidratat este important pentru prevenirea sau tratarea constipației. Laptele de cocos hrănește mucoasa digestivă datorită electroliților și grăsimilor sănătoase, îmbunătățind sănătatea intestinului și prevenind afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil.
Laptele de cocos este complet fără lactoză și este mai puțin probabil să provoace indigestie decât laptele obișnuit, care poate declanșa intoleranța la lactoză.
6. Gestionează zahărul din sânge și controlează diabetul
Conținutul de grăsime al laptelui de cocos poate ajuta la încetinirea ratei cu care zahărul este eliberat în sânge. Acest lucru duce la un control mai bun al nivelului de insulină și previne „un nivel ridicat de zahăr” sau, mai rău, afecțiuni precum diabetul.
Acesta este unul dintre motivele pentru care laptele de cocos este deosebit de bun de adăugat la rețetele îndulcite, cum ar fi deserturile. MCT-urile laptelui de cocos sunt, de asemenea, o sursă preferată de energie pentru organism, mai degrabă decât zahărul.
8. Ajută la prevenirea inflamației articulațiilor și a artritei
Studiile sugerează că MCT-urile laptelui de cocos au anumite efecte anti-îmbătrânire și pot ajuta la reducerea inflamației. Inflamația este asociată cu afecțiuni dureroase precum artrita și dureri articulare sau musculare generale.
Laptele de cocos în locul zahărului rafinat este util în special pentru persoanele cu artrită (sau alte afecțiuni autoimune), deoarece zahărul este un pro-inflamator și este legat de imunitate scăzută, durere și umflături agravate.
9. Ajută la prevenirea ulcerelor
Cercetătorii au descoperit că laptele de cocos poate ajuta la reducerea apariției ulcerului chiar mai bine decât apa de cocos.
Când șobolanii cu ulcere au primit lapte de cocos, aceștia au experimentat o reducere a dimensiunii ulcerelor cu aproximativ 56%. Studiul a constatat că laptele de cocos a avut efecte protectoare asupra mucusului gastric ulcerat, care poate duce la ulcere dureroase.
Lapte de cocos Vs. apa de cocos
Când spargeți o nucă de cocos proaspătă, substanța albă lăptoasă care se scurge este apa naturală de nucă de cocos. Apa de cocos provine de obicei din nuci de cocos verzi, imature.
Apa de cocos este mai bogată în zahăr și anumiți electroliți, în special potasiu, în timp ce laptele de cocos este mai bogat în acizi grași saturați (din uleiul de cocos) și calorii. Deoarece este o sursă bună de potasiu, apa de cocos este privită ca o alternativă naturală la băuturile sportive.
Lapte de cocos Vs. Lapte de migdale
Deoarece laptele de cocos nu conține lactoză este o opțiune bună pentru orice persoană alergică la lapte și lapte pe bază de nuci sau cereale. În plus, este vegan și bun pentru cei care mănâncă pe bază de plante. Dacă preferați gustul, laptele de migdale este un bun înlocuitor al laptelui de cocos, deoarece este, de asemenea, pe bază de plante și fără lactoză.
Laptele de migdale de bună calitate oferă unele (dar nu toate) dintre aceleași beneficii ale migdalelor întregi. De exemplu, dacă vă faceți propriul lapte de migdale prin amestecarea și strecurarea migdalelor în apă, rămâneți cu nutrienți, inclusiv vitamina E, calciu și grăsimi polinesaturate.
Laptele de migdale are mai puține calorii decât laptele de cocos, dar conține, de asemenea, mai puțini nutrienți și mai puține grăsimi sănătoase în general (în special mai puțin acid lauric).
La fel ca în cazul laptelui de cocos, cel mai bine este să cumpărați lapte de migdale neîndulcit și fără aditivi chimici greu de pronunțat.
Recomandări de cumpărare
Este destul de simplu să faceți lapte de cocos acasă, dar dacă preferați să cumpărați un tip prefabricat, căutați cel mai pur lapte de cocos pe care îl puteți găsi.
Citiți întotdeauna eticheta nutrițională a laptelui de cocos pentru a cumpăra lapte de cea mai bună calitate. Căutați lapte de cocos care este organic și nu conține zahăr adăugat sau îndulcitori, conservanți, îndulcitori artificiali și care nu este pasteurizat (proces ce poate distruge unii dintre nutrienți).
Ingredientul principal ar trebui să fie 100% lapte de cocos – și poate apă de nucă de cocos. Unele companii adaugă și gumă de guar, care este un produs natural folosit pentru a stabiliza textura. Asigurați-vă că eticheta indică faptul că laptele nu este îndulcit pentru a evita o bombă totală de zahăr.
O notă finală: dacă cumpărați lapte de cocos conservat, evitați conservele făcute cu substanța chimică numită BPA. BPA se găsește în unele cutii de aluminiu și are potențialul de a provoca anumite probleme de sănătate atunci când se scurge în alimente (în special alimente bogate în acid sau grăsimi, cum ar fi laptele de cocos). Căutați o indicație conform căreia cutia este făcută fără BPA.
Riscuri și efecte secundare
Nucile de cocos sunt alimente cu puțini alergeni, mai ales in comparație cu produsele lactate, soia si nucile. Acest lucru face ca laptele de cocos să fie o alegere bună pentru multe persoane care nu pot tolera alte tipuri de lapte.
Un lucru de care trebuie să ții cont cu laptele de cocos este cât de mult consumi, având în vedere că are un conținut ridicat de calorii și grăsimi. În timp ce grăsimea este cu siguranță un tip sănătos, controlul porțiilor este important, mai ales dacă încerci să reduci greutatea.
Unele dintre mineralele găsite în laptele de cocos ar putea interacționa cu anumite condiții de sănătate. De exemplu, persoanele cu boli de rinichi trebuie să fie atente la cât potasiu obțin din alimente. Cu toate acestea, deoarece laptele de nucă de cocos nu este o sursă foarte mare de potasiu, nu este un risc mare să îl bei.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.