Broccoli – o legumă care nu ar trebui să lipsească din dieta ta – 21 de beneficii și profil nutrițional

0

Consumând o ceașcă de broccoli ați asimilat majoritatea nutrienților de care aveți nevoie pentru o zi.
Această legumă este extrem de bogată în vitamina C (are o cantitate de două ori mai mare decât portocalele), calciu (conține la fel de mult ca și laptele integral) și seleniu (nutrient important pentru prevenirea cancerului).
Consumul de broccoli îți detoxifică organismul după expunerea la alimente sau cancerigeni din aer și la alți oxidanți. Această activitate poate fi atribuită sulforafanului, un important fitochimic conținut de broccoli. De fapt, un studiu a demonstrat că legumele crucifere, cum ar fi broccoli, poate proteja celulele de deteriorarea ADN-ului.
Există multe alte motive pentru care broccoli poate fi uimitor pentru dvs.
👉 Cateva fapte interesante despre broccoli:
•Cel mai frecvent tip de broccoli este broccoli calabrese – numit după Calabria (Italia), locul său de origine.
•Dacă doriți să eliminați mirosul de broccoli, puteți adăuga o felie de pâine în oală.
•Și, deși este disponibil pe tot parcursul anului, leguma este cea mai hrănitoare din octombrie până în mai.
👉 Care este profilul nutrițional al broccoli:


O cană de broccoli (gătită) conține următoarele substanțe nutritive importante:
•100 mcg de vitamina K (270% DZR)
•101 mg de vitamina C (168% DZR)
•120 mg de vitamina A (48% DZR)
•165 mcg de folat (42% DZR)
•4 mg fiecare din vitamina B6 și mangan (16% DZR)
•457 mg potasiu (14% DZR)
•105 mg fosfor (10% DZR)
•33 mg magneziu (8% DZR)
•62 mg calciu (6% DZR)

👉 Beneficiile pentru sănătate
Antioxidanții din broccoli joacă un rol major în prevenirea bolilor inflamatorii precum cancerul și diabetul. Broccoli îmbunătățește, de asemenea, sănătatea ficatului și ajută la detoxifierea corpului:
🥦 Ajută la prevenirea cancerului
Institutul Național al Cancerului a vorbit în detaliu despre legătura dintre legumele crucifere (în special broccoli) și cancer. Aceste legume conțin glucozinolați, substanțe chimice care au sulf. În timpul gătitului, mestecării și digestiei, acești glucozinolați sunt defalcați pentru a forma compuși biologic activi – unul dintre ei fiind indol-3-carbinolul, un compus cu puternice proprietăți anticancerigene.
Și da, există cercetări că broccoli și alte legume crucifere pot ajuta la prevenirea diferitelor forme de cancer – în special, cancerele de prostată, plămâni, sân și colon.
Un alt compus din broccoli care acoperă creditul pentru prevenirea cancerului este sulforafanul sau sulful organic. Sulforafanul susține funcția și divizarea celulelor normale și chiar promovează apoptoza (moartea celulară programată) celulelor canceroase. Cercetările spun că doar 3 porții de broccoli pe săptămână pot reduce riscul de cancer cu 60%.
Broccoli conține, de asemenea, cantități decente de fibre, care îmbunătățește imunitatea și combate bolile inflamatorii precum cancerul.
🥦 Detoxifică corpul 
Glucorafanina, gluconasturtiina și glucobrasicina din broccoli neutralizează și elimină substanțele chimice nedorite din corpul dumneavoastră.
Sulforafanul din germenii de broccoli protejează celulele de daune prin inducerea unei rețele de enzime de detoxifiere. În plus, suprimă și răspunsurile inflamatorii. Într-un alt studiu, s-a constatat că persoanele care au consumat ceai de broccoli germinat au niveluri mai ridicate de detoxifiere. Broccoli ajută la eliminarea poluanților pe care îi inhalăm fără să știm, zilnic.
🥦 Îmbunătățește sănătatea oaselor și a dinților
Aveți probleme cu oasele sau cunoașteți pe cineva care are? Fiind o sursă excelentă de vitamina K, calciu, potasiu și magneziu – broccoli joacă un rol important în menținerea densității minerale osoase (conține și niveluri bune de fier).
Anumiți experți spun că vitamina K construiește oasele mai bine decât calciul. Și o ceașcă de broccoli conține 270 % din vitamina K de care aveți nevoie într-o zi. Această vitamină, alături de calciu, ajută și la menținerea dinților și oaselor.
Acest lucru înseamnă practic că broccoli poate ajuta la combaterea osteoporozei.
🥦 Promovează sănătatea inimii
Broccoli menține vasele de sânge puternice, una dintre modalitățile prin care îmbunătățește sănătatea inimii. Sulforafanul din legume poate preveni și chiar inversa deteriorarea vaselor de sânge cauzate de probleme cronice.
Un studiu a constatat că aportul de broccoli ar putea îmbunătăți capacitatea de pompare a sângelui.
Legumele pot reduce inflamația și oxidarea arterelor la persoanele predispuse la accident vascular cerebral.
Studiile au arătat, de asemenea, că același sulforafan din broccoli poate îmbunătăți nivelul tensiunii arteriale. Iar broccoli nu conține colesterol. Mai mult, având în vedere că are fibre, reglează și nivelul colesterolului și previne atacurile de cord.
🥦 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Broccoli reduce inflamația colonului și ajută la prevenirea cancerului de colon. Leguma este descompusă în stomac în anumiți compuși, unul dintre ei fiind indolocarbazolul (sau ICZ). Această ICZ activează un alt compus numit receptor de hidrocarbură arii, care menține funcția de barieră intestinală și tratează problemele conexe, cum ar fi intestinul cu scurgeri. Intestinul cu scurgeri apare atunci când bariera intestinală este compromisă și se deschide la atacul de toxine și microbi, ducând la o absorbție mai slabă a nutrienților.
Broccoli conține și alți compuși distinctivi care pot fi utilizați de bacteriile intestinale și îmbunătățesc sănătatea intestinală generală.
🥦 Îmbunătățește sănătatea ficatului
S-a descoperit că broccoli previne cancerul hepatic și chiar ajută la tratamentul acestuia.
Broccoli poate crește nivelul enzimelor de detoxifiere și poate proteja ficatul de daune. Leguma ar putea preveni insuficiența hepatică. Consumul a 4 porții de broccoli pe săptămână poate face minuni sănătății ficatului.
De asemenea, s-a constatat că broccoli previne bolile hepatice grase, conform unui alt studiu.
🥦 Poate vindeca alergiile
Cercetările au constatat că administrarea de broccoli doar timp de 3 zile poate duce la o creștere cu 200% a producției de proteine care generează antioxidanți în celulele nazale. Și acest lucru poate ajuta la vindecarea alergiilor.
Potrivit unui alt studiu, broccoli atenuează răspunsul alergic nazal. De asemenea, reduce efectele poluării cu particule asupra bolilor alergice și astmului. Broccoli este bogat în quercetină și kaempferol, polifenoli cunoscuți pentru răspunsul lor imunitar antialergic. Quercetina este atât de puternică în tratarea alergiilor încât este unul dintre ingredientele principale în majoritatea medicamentelor antialergice.
Broccoli poate ajuta chiar și la tratarea altor afecțiuni alergice (și respiratorii), cum ar fi astmul. Sulforafanul vegetal declanșează eliberarea de enzime antioxidante în căile respiratorii umane – aceasta oferă protecție împotriva radicalilor liberi și a altor poluanți pe care îi respirăm zilnic.
🥦 Pierderea în greutate
Broccoli are un conținut scăzut de calorii și, prin urmare, poate fi un plus ideal pentru o dietă de slăbit. Și da, broccoli este o sursă bună de fibre – vă menține plin pentru o perioadă lungă de timp și descurajează supraalimentarea.
🥦 Îmbunătățește sănătatea vederii
S-ar putea să doriți să apelați la broccoli dacă aveți orice fel de problemă oculară care vă deranjează de ceva vreme. Deoarece studiile arată că broccoli ar putea preveni orbirea. Și acest efect, din nou, este atribuit sulforafanului din broccoli – antioxidantul natural care protejează ochii de radiațiile ultraviolete. Cercetările spun că cu cât celulele oculare obțin mai mult sulforafan, cu atât primesc mai multă protecție.
Fructele și legumele verzi și galbene sunt încărcate cu luteină și zeaxantină – antioxidanți cruciali pentru ochi. Acești super-antioxidanți ajută la prevenirea altor boli oculare grave, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Doar aproximativ 100 de grame de broccoli fiert conțin 1.080 mcg de luteină și zeaxantină.
Broccoli este bogat în vitamina C, un alt nutrient esențial pentru o vedere mai bună.
🥦 Poate ajuta în tratamentul diabetului
Dacă fibra din broccoli formează o parte a ecuației, sulforafanul formează cealaltă. Acesta din urmă previne deteriorarea vaselor de sânge cauzate de diabet. Sulforaphanul activează anumite enzime care limitează acest tip de daune.
În experimentele de laborator, s-a constatat că sulforafanul scade nivelul glucozei și reduce efectele nocive ale zahărului.
Consumul de broccoli după masă poate ajuta la încetinirea creșterii tensiunii arteriale (datorită conținutului său de fibre).
🥦 Îmbunătățește sănătatea creierului
Cei doi nutrienți esențiali din broccoli care îmbunătățesc sănătatea creierului sunt vitamina K și colina. În timp ce prima îmbunătățește abilitățile cognitive, cea de-a doua îmbunătățește memoria. Și, mai important, broccoli conține o cantitate decentă de acid folic care ajută la prevenirea Alzheimerului și a depresiei.
Alte studii afirmă că broccoli ar putea îmbunătăți într-o anumită măsură neuroinflamarea.
Potrivit unui raport al Școlii de Medicină Harvard, broccoli este, de asemenea, bogat în beta-caroten și poate preveni declinul cognitiv.
🥦 Îmbunătățește metabolismul
Calciul și vitamina C din broccoli, împreună, pot stimula metabolismul. Și fibra din broccoli crește rata metabolică după ce mâncați.
Fibrele din broccoli sunt responsabile pentru metabolismul sănătos și menținerea funcțiilor majore ale corpului.
🥦 Crește imunitatea
Motivul numărul unu pentru care broccoli funcționează cel mai bine pentru sistemul imunitar este conținutul său de vitamina C. Și studiile au descoperit că broccoli poate stimula și sistemul imunitar îmbătrânit. Sulforafanul din legume interacționează cu Nrf2, o proteină care reglează răspunsul antioxidant global al organismului. Această proteină poate activa sute de enzime și gene antioxidante.
S-a descoperit că sulforafanul inversează declinul funcției imune a celulelor care altfel s-ar putea accelera cu vârsta. Și broccoli conține un alt compus glutation – care este numit maestrul antioxidant. Acest antioxidant întărește și sănătatea imună. Studiile spun că consumul de broccoli crud poate maximiza efectele sale de stimulare a imunității.
🥦 Oferă sprijin nutrițional pentru sarcină
Alimentația corectă este mai importantă în timpul sarcinii decât în orice altă perioadă din viața unei femei. Și broccoli, având o bogăție de nutrienți, poate oferi exact asta.
În timp ce calciul din broccoli ajută la prevenirea osteoporozei la femeile gravide (deoarece acestea sunt mai predispuse la boală în această fază, având în vedere că oasele lor sunt mai vulnerabile), folatul asigură o sarcină sănătoasă – elimină defectele neurologice la copil.
Și fibra din broccoli ajută la prevenirea diabetului gestațional, o boală la care femeile însărcinate sunt mai des predispuse. Suplimentarea cu germeni de broccoli previne, de asemenea, leziunile cerebrale la nou-născut, conform unui studiu canadian.
🥦 Îmbunătățește sănătatea sexuală a bărbaților
Potrivit unui studiu spaniol, un aport crescut de folat poate spori producția de material seminal, ducând la orgasmuri mai puternice și fertilitate îmbunătățită. Iar vitamina A din această legumă poate spori numărul de spermatozoizi.
De asemenea, s-a descoperit că broccoli previne cancerul vezicii urinare, care este de trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei.
🥦 Echilibrează nivelurile de pH ale corpului
Broccoli, la fel ca majoritatea legumelor (și fructelor), este un aliment alcalin și ajută la echilibrarea nivelurilor de pH ale corpului.
👉 Care sunt beneficiile pentru piele?
Aceiași antioxidanți îmbunătățesc sănătatea pielii și ajută la încetinirea îmbătrânirii. Vitamina C din legume ajută la producerea colagenului, făcând pielea să pară mai tânără.
🥦 Promovează sănătatea pielii
Aceiași antioxidanți îmbunătățesc sănătatea pielii și ajută la încetinirea îmbătrânirii. Vitamina C din legume ajută la producerea colagenului, făcând pielea să pară mai tânără.
Broccoli conține o substanță numită glucorafanină care se transformă în sulforafan, ajutând la repararea pielii și rezultând o piele sănătoasă. Astfel, consumul de broccoli îți reînnoiește pielea mai repede și conferă tenului o strălucire naturală frumoasă.
Studiile arată că extractele de muguri de broccoli protejează împotriva deteriorării pielii și a cancerului cauzat de radiațiile UV.
🥦 Ajută la încetinirea îmbătrânirii
Un compus din broccoli, numit mononucleotid nicotinamidic, sa dovedit a oferi beneficii anti-îmbătrânire. Acesta produce un alt compus important pentru metabolismul energetic – care alimentează energia din corpul nostru, eliminând potențial unele dintre semnele asociate îmbătrânirii.
Iar vitamina C din legume combate radicalii liberi care altfel tind să accelereze procesul de îmbătrânire. Vitamina C contribuie, de asemenea, la producerea de colagen, care îmbunătățește elasticitatea pielii și reduce ridurile.
Broccoli este adesea considerat mai bun decât protecția solară în protejarea pielii împotriva cancerului de piele. De fapt, ai putea să-ți pui extract de broccoli pe piele înainte de baie. Sulforafanul din el face minuni pe pielea ta.
👉 Care sunt beneficiile pentru păr?
Vitaminele B și vitamina C vă fac părul mai puternic și întăresc foliculii de păr. Vitamina C combate, de asemenea, radicalii liberi care altfel cauzează căderea părului.
🥦 Îmbunătățește sănătatea părului
Vitaminele B și vitamina C vă fac părul mai puternic și întăresc foliculii de păr. Vitamina C combate radicalii liberi care altfel cauzează căderea părului.
Legumele de culoare verde închis, cum ar fi broccoli, sunt încărcate cu vitaminele A și C, care ajută la producerea sebumului – un ulei natural al scalpului, care menține părul sănătos.
🥦 Tratează căderea părului
Vitamina C din această legumă minune elimină radicalii liberi și vă face părul mai gros și mai sănătos. De asemenea, este o sursă bună de vitamine B, care reduce stresul și într-un fel combate căderea părului.
🥦 Oferă luciu părului
Uleiul de semințe de broccoli conține o compoziție unică de acizi grași asemănătoare siliconului găsit în șampoane, care este responsabil pentru transmiterea strălucirii părului. De asemenea, cunoscut sub numele de acid erucic, acest acid gras omega-9 oferă părului o strălucire netedă și naturală, fără a lăsa un reziduu de detergenți nocivi sau substanțe chimice în foliculii de păr. Astfel, are un avantaj față de șampoanele și balsamurile comerciale în acest sens.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.