Cartofii sunt consumați foarte frecvent, în diverse preparate culinare. Dar cât de sănătoși sunt?

0

Cartofii au o multitudine de beneficii pentru sănătate care îi fac cu atât mai esențiali ca aliment de bază pentru o mare parte a populației lumii. Aceste beneficii asupra sănătății includ capacitatea lor de a îmbunătăți digestia, de a reduce nivelul de colesterol, stimulează sănătatea inimii, previne cancerul, gestionează diabetul zaharat, întărește sistemul imunitar, reduce semnele de îmbătrânire, protejează pielea, reduce insomnia și sporește sănătatea ochilor.
Cartofii sunt nativi din America și au fost cultivați pentru prima dată acum 7.000 de ani în regiunea sud-americană.
Cartofii conțin vitamine, minerale și compuși organici esențiali. Coaja este de asemenea foarte benefică deoarece conține calciu, fier și fosfor. Cartofii au în compoziție cantități mari de vitamina A, B, C și P. 70-80% din greutatea lor reprezintă apă.
Aceștia conțin în mare parte carbohidrați și foarte puține proteine. Acest lucru ii fac ideali pentru cei care vor să câștige în greutate. Conținutul de vitamine ajută la absorbția corectă a carbohidraților.
Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței oaselor.
Menținerea unui aport scăzut de sodiu este ideală pentru o presiune sanguină optimă. De asemenea, potasiul, calciul și magneziul – toate găsite în cartofi – ajută în mod natural tensiunea arterială.
Conținutul de fibre, potasiu, vitamina C și B6, împreună cu lipsa de colesterol, optimizează sănătatea inimii.

Colina este un nutrient important și versatil, prezent în cartofi, ce ajută la somn, musculatură și mărește capacitatea de învățare și memorare. Colina ajută, de asemenea, la menținerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase, absorbția grăsimilor și reduce inflamația cronică.
Cartofii conțin folat, care joacă un rol în sinteza și repararea ADN-ului, împiedicând astfel formarea de celule canceroase. Aportul de fibre de la fructe și legume, cum ar fi cartofii, este asociat cu un risc scăzut de cancer colorectal. Vitamina C și quercetina funcționează ca antioxidanți puternici ce ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Datorită conținutului de fibre, cartofii ajută la prevenirea constipației și promovează regularitatea, pentru un tract digestiv sănătos.
Fibrele alimentare sunt frecvent recunoscute ca factori importanți în gestionarea greutății. Acești compuși cresc saturația și reduc pofta de mâncare, făcând o persoană să nu simtă senzație de foame pentru o perioadă mai lungă.
Cartofii sunt o sursă bună de vitamina B6, care joaca un rol vital în metabolismul energetic, prin descompunerea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.
Colagenul, sistemul de susținere a pielii, se bazează pe vitamina C ca nutrient esențial ce funcționează în organismul nostru. Această vitamină promovează capacitatea colagenului de a netezi ridurile și de a îmbunătăți textura pielii.

Niciun comentariu

Nu ratați!