Mazărea, consumată frecvent, ne scapă sau ne ferește de multe boli

0

Mazărea este destul de neglijată când vine vorba de nutriție, dar această legumă, deloc costisitoare, are foarte multe de oferit. Una dintre cele mai importante proprietăți ale consumului de mazăre este reducerea riscului de boli cardiovasculare. Sursă minunată de antioxidanți, vitamina A, C și acid folic, mazărea inclusă frecvent în alimentație, ajută la reducerea riscurilor de atac de cord, ateroscleroză și tensiune arterială, prevenind tulburările de ritm ale inimii, mai ales în zilele caniculare.
Păstăile proaspete de mazăre sunt o sursă excelentă de acid folic. Folații fac parte din complexul de vitamine B și sunt necesari pentru sinteza ADN-ului în interiorul celulei. Studii recente au demonstrat că alimentele bogate în acid folic, consumate de femeile însărcinate ar putea ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți. Legumele bogate în această vitamină ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.
Mazărea conține mai mult amidon decât legumele obișnuite. Este bogată și în proteine, motiv pentru care intră și în categoria alimentelor „care pot substitui carnea”, împreună cu alte alimente vegetale bogate în proteine, ca fasolea și lintea.
Datorită conținutului mare de vitamina K și B6, mazărea scade riscul de osteoporoză, întărește și menține sănătatea oaselor și este recomandată, în cantități mari, mai ales femeilor trecute de prima tinerețe și susceptibile de osteoporoză.
Boabele de mazăre sunt o sursă bună de proteine și fibre. Nu putem să nu menționăm efectul ei benefic asupra sistemului digestiv: consumul de mazăre previne constipația, îmbunătățește digestia și procesul de eliminare al toxinelor din organism și reglează nivelul glicemiei, fiind extrem de bogată în proteine și fibre îți oferă o senzație de sațietate de lungă durată fără a-ți pune în pericol silueta.

Mazărea are proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru este datorat combinației de fitonutrienți, care se remarcă prin abilitatea lor antiinflamatorie. Mazărea, consumată frecvent, contribuie substanțial și la îmbunătățirea vederii și a sănătății ochilor, reducând riscul de degenerescență maculară, în special datorită cantității mari de luteină (carotenoid pe care organismul îl transformă în antioxidant).
Mazărea este bună și pentru pământ. Mazărea nu hrănește numai corpul – hrănește și grădina. Cultura de mazăre ajută la refacerea structurii și fertilității pământului, prin fixarea azotului în sol, contribuind astfel și la sănătatea altor plante din gradină. Pământul sărac în nutrienți nu produce alimente foarte sănătoase, așa că dă-i puțină mazăre!
Mazărea este o sursă excelentă de mangan. La fel ca mazărea, nici manganul nu primește atenția pe care o merită. Acest micro-nutrient vital este necesar pentru prevenirea ridurilor și reglarea glicemiei. Sursă bogată de fier, mazărea luptă eficient împotriva anemiei, combate oboseala cronică și ne energizează instantaneu, datorită cantității mari de vitamine, și ne face mai rezistenți la efortul fizic, favorizând oxigenarea celulară și fiind o reală sursă de forță și vitalitate.
Mazărea este foarte bună și pentru inimă. Ca și orzul, mazărea conține un tip de fibre solubile numite beta-glucani, care scad colesterolul rău. Nivelul ridicat de colesterol rău este strâns legat de bolile cardiace și diabetul de tip 2.

Niciun comentariu

Nu ratați!