Năut- din ce în ce mai popular datorită beneficiilor oferite

0

Năutul oferă destul de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a promova cresterea, protejează inima, îmbunătățește digestia, construiește oase puternice, previne bolile cronice, reduce riscul bolilor genetice și ține diabetul sub control.
Năutul a fost cultivat de-a lungul a 7000 de ani, fiind unele dintre cele mai vechi legume de pe planetă. Există aproximativ 90 de specii identificate de năut, multe dintre ele având un profil impresionant de nutrienți, ceea ce le-a făcut o cultură esențială în anumite regiuni timp de secole sau chiar milenii.
Oferind proteine, fibre dietetice, fier, magneziu, acid folic, fosfor și o serie de vitamine esențiale, alături de un amestec bogat de antioxidanți și componente active, năutul este un aliment foarte sănătos.
Probabil cel mai important aspect al năutului este conținutul ridicat de proteine, făcându-l o opțiune ideală pentru vegetarienii care doresc să se asigure că au un aport adecvat de nutrienți. Proteinele sunt esențiale creșterii și dezvoltării, precum și pentru vindecare corespunzătoare în întregul organism.
Există un număr de compuși antioxidanți care se găsesc în năut, inclusiv polifenoli, fitonutrienți, beta-caroten și vitamine cheie, care pot reduce stresul oxidativ în organism și pot preveni bolile cronice. Antioxidanții protejează corpul de cancer, boli coronariene, degenerare maculară și chiar tulburări cognitive cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.
Digestia este punctul de plecare pentru sănătatea corpului uman. Nivelurile ridicate de fibre dietetice găsite în năut pot contribui la menținerea regulată a mișcărilor intestinale, eliminând în același timp inflamația, balonarea și constipația. Acest lucru poate îmbunătăți digestia și asigură obținerea valorilor nutriționale din alimente.

Administrarea zahărului din sânge este importantă, nu numai pentru cei care suferă de diabet, iar năutul are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge prin optimizarea digestiei. Prin asigurarea faptului că organismul menține nivelurile normale de insulină și zahăr, năutul poate împiedica dezvoltarea diabetului și poate ajuta oamenii să gestioneze mai bine această afecțiune.
Amestecul de nutrienți și minerale menține organismul energizat și activ, împiedicând oboseala.
Mineralele găsite în năut, inclusiv fier, fosfor, magneziu, cupru și zinc, sunt excepțional de bune pentru sănătatea osoasă. Multe dintre aceste minerale sunt esențiale pentru îmbunătățirea densității osoase și prevenirea afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Folatul este o vitamină B importantă din mai multe motive, dar este cel mai adesea asociată cu beneficiile potențiale pentru femei. Nivelurile scăzute de folat sunt strâns asociate cu defectele tubului neural și alte complicații la nașterea copiilor.
Nivelurile ridicate de fibre solubile ajută la eliminarea colesterolului și la reechilibrarea acestor niveluri în inimă, prevenind ateroscleroza, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. În plus, singurele grăsimi care se găsesc în năut sunt acizii grași omega-3, care sunt grăsimi polinesaturate benefice. Acestea protejează inima și ajută la reducerea inflamației în organism.
Atenție! Năutul conține compuși numiți purini, care pot fi defalcați de organism în acid uric. NU este indicat să consumați năut dacă aveți insuficiență renală, boli renale cronice sau gută.

Niciun comentariu

Nu ratați!