Lintea – un aliment bogat în antioxidanți cu beneficii importante

0
Linte beneficii

Lintea este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate, deci nu este de mirare că a devenit o parte esențială a dietei noastre. Acestea adaugă un volum mare de fibre și proteine la mesele noastre. Lintea este extrem de la îndemână și la prețuri mici.
Lintea se caracterizează frecvent prin culoare, care poate varia de la roșu, verde, galben, maro la negru. Fiecare fel de linte este compus exclusiv din fitochimicale și antioxidanți.
✔️ Valori nutriționale
Valorile nutritive ale lintei sunt adesea neglijate. Este bogată în complexul de vitamina B, zinc, potasiu și magneziu. Lintea conține aproximativ 25% proteine, ceea ce o face un substitut de carne excepțional. Este o sursă bogată de fier, un mineral care lipsește adesea în regimurile vegetariene.
👉 Aproximativ o cană (200 grame) de linte gătită oferă:
– Calorii: 230
– Glucide: 39,9 grame
– Proteine: 17,9 grame
– Fibră: 15,6 grame
– Grăsime: 0,8 grame
– Folat: 90% din aportul zilnic recomandat (DZR)
– Mangan: 49% din DZR
– Fier: 37% din DZR
– Fosfor: 36% din DZR
– Cupru: 25% din DZR
– Tiamina: 22% din DZR
– Potasiu: 21% din DZR
– Vitamina B6: 18% din DZR
– Magneziu: 18% din DZR
– Zinc: 17% din DZR
– Acid pantotenic: 13% din DZR
– Niacină: 10% din DZR
👉 Beneficiile lintei pentru sănătate

1. Sănătatea digestivă și intestinală
Fibrele acționează ca un agent de încărcare în sistemul digestiv și creează un sentiment de plenitudine. Lintea este încărcată cu fibre, ceea ce ajută la mișcările ușoare ale intestinului și la pierderea în greutate. Fibrele alimentare insolubile care se găsesc în ele ajută la prevenirea constipației și a altor tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și diverticuloza.
2. Proprietăți antioxidante
Lintea este bogată în polifenoli. Aceștia sunt un grup de fitochimicale care contribuie la sănătate. Polifenolii, ca și flavonoizii împreună cu alți compuși bioactivi, au puternice proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare.
3. Niveluri stabilizate de zahăr din sânge
Fibrele găsite în linte încetinesc digestia și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Includerea lor regulată în dieta dvs. poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge în diabet, hipoglicemie, precum și rezistența la insulină, care a fost observată frecvent în SOP.
4. Inima sănătoasă
Riscul dumneavoastră general de boli de inimă este mult redus dacă consumați linte în mod regulat, deoarece lintea este cunoscută pentru reducerea tensiunii arteriale. În plus, proteinele din linte interferează cu enzima chimică de conversie a angiotensinei i (ACE), care de obicei determină îngustarea vaselor de sânge și creșterea TA.
Lintea, bogată în folat, previne acumularea excesivă de homocisteină (un aminoacid comun în sângele nostru). Dacă sunteți obez, aveți un risc mai mare de boli de inimă. De asemenea, este foarte sățioasă, așa că mâncați mai puține alimente și vă stabilizați nivelul zahărului din sânge.
5. Mare sursă de proteine
Deoarece lintea conține aproximativ 25% proteine, este o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni și vegani. Deși conține toți aminoacizii esențiali, este limitată în metionină și triptofan. Combinarea lor cu cereale integrale oferă un profil complet al aminoacizilor esențiali.
❗️Atenție:
Există un dezavantaj în consumul de linte în cantități excesive. Acestea conțin lectină, taninuri, acid fitic și inhibitori ai tripsinei care pot împiedica absorbția nutrienților importanți. Vestea bună este că puteți reduce cantitatea acestor agenți din dieta dumneavoastră. Înmuiați doar lintea cu o seară înainte și aruncați apa folosită pentru înmuiere pentru a scăpa de anti-nutrienți.

Niciun comentariu

Nu ratați!