Legumele din familia Apiaceae ajută ficatul să detoxifice poluanții și apără plămânii de leziuni, arată un studiu apărut în 2022 în „The Journal of Nutritional Biochemistry”.
Cercetătorii americani au realizat un studiu pe șoareci expuși la acroleină. Au descoperit că morcovul, pătrunjelul, țelina și păstârnacul neutralizează efectele nocive ale acestei toxine.
Ce este acroleina?
Acroleina este o aldehidă reactivă, prezentă peste tot în mediul înconjurător. Se prezintă ca un lichid cu miros neplăcut, foarte toxic și iritant.
Acroleina este folosită ca biocid în flora și fauna acvatică, dar și în producția de farmaceutice, suplimente
Ajunge în mediu prin mai multe surse:
- combustiile organice
- gazele de eșapament ale automobilelor
- fumul de țigară
- emisiile rezultate în urma gătitului (produse de origine animală, grăsimi supra-încălzite)
Acroleina se depune în țesutul respirator
Populația este expusă la acest gaz toxic din atmosferă în special prin fumul de țigară, procesele industriale și mașini. Principala rută de absorbție în corp este cea orală.
Acroleina este inhalată și reținută în țesutul respirator. Se depune în cavitatea nazală și în tractul respirator. Uneori poate ajunge în sânge, fiind ulterior distribuită în tot corpul.
Ficatul este principalul organ care se ocupă de eliminarea acestei toxine. Mai exact, ficatul transformă acroleina în gliceraldehidă care pot fi excretați mai ușor prin urină.
Pătrunjelul, morcovul și țelina ajută ficatul să elimine acroleina
Studiul menționat la începutul articolului a descoperit că legume banale precum pătrunjelul, morcovul, țelina și păstârnacul protejează corpul împotriva daunelor provocate de acroleină.
Aceste legume reduc inflamația și toxicitatea pulmonară
Animalele expuse la această toxină au dezvoltat toxicitate pulmonară, manifestată prin acumularea de mucus, infiltrarea de macrofage, inflamații și hemoragii. Toate aceste semne de intoxicare pulmonară au fost ameliorate de consumul de Apiaceae.
Legumele administrate au scăzut markerii inflamatori din sânge și din plămâni, precum TNF-alfa (factorul de necroză tumorală alfa).
Acestea au reglat expresia glutationului, care a crescut transformarea acroleinei într-o substanță hidrosolubilă, ușor de eliminat.
Optimizează detoxifierea hepatică și protejează împotriva leziunilor pulmonare
Autorii studiului au concluzionat că legumele din familia Apiaceae oferă protecție împotriva inflamației și leziunilor pulmonare induse de acroleină prin optimizarea proceselor de detoxifiere ale ficatului.
Pătrunjelul – un hepatoprotector și antitoxic puternic
Un articol și mai recent, apărut în 2023 în jurnalul „” a arătat că frunzele de pătrunjel atenuează toxicitatea produsă de nanoparticulele de oxid de zinc asupra peștilor. Pătrunjelul a demonstrat un efect hepatoprotector important.
Biologul Eugen Giurgiu recomandă pătrunjelul pentru detoxifierea organismului. Acesta propune o cură de minim 3 săptămâni pentru curățarea corpului de toxinele din alcool, tutun, gudron, metalele toxice, fumurile și poluanții din atmosfera marilor orașe.
Pătrunjelul se consumă sub formă de salată. Se folosesc câteva legături bune, care se toacă mărunt și se asezonează cu zeamă de lămâie și eventual puțin ulei de măsline.
Se pot adăuga și celalate legume Apiaceae cu efecte detoxifiante, precum morcov ras, țelină rasă și păstârnac ras. După o cură de 6 săptămâni se face o pauză de 2 săptămâni.
Este un tratament foarte bun pentru fumătorii și cei care lucrează în medii foarte toxice.
Niciun comentariu