Pătrunjelul este folosit de peste 2000 de ani pentru calitățile terapeutice uimitoare

1

Acesta a fost inițial utilizat ca plantă medicinală, înainte de a fi consumat ca aliment. Pe lângă faptul că oferă substanțe nutritive esențiale, pătrunjelul echilibrează și stimulează energia organelor, îmbunătățindu-le capacitatea de asimilare și utilizare a nutrienților. Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu, mai multă vitamina C decât citricele, dar si multe alte substanțe nutritive esențiale.
Vitamina K din pătrunjel este foarte benefică pentru sănătatea oaselor, în timp ce vitamina C îmbunătățește sistemul imunitar. Pătrunjelul este o sursă excelentă de beta-caroten, un antioxidant care protejează organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii.
Dimineața când folosești periuța de dinți și observi că gingiile sângerează, fă o cură cu pătrunjel. Freacă gingiile timp de o săptămână cu frunze mărunțite de pătrunjel pentru a le revitaliza.
Exista unele dovezi că pătrunjelul poate susține funcția renală sănătoasă. Pătrunjelul îți e de folos dacă ai crampe sau arsuri la stomac, dureri de burtă sau aciditate gastrică, adică tulburări digestive. Dacă obișnuiești să consumi des preparate din carne, ar fi bine să îți faci un obicei din a consuma, de cel puțin trei ori pe săptămână, o salată de pătrunjel. Efectul: împiedică depunerea colesterolului pe artere, lăsându-le curate și flexibile.

Planta are proprietăți anti-inflamatorii, consumați pătrunjel zilnic pentru a simți ușurarea durerii articulare. Sunt momente când, după o zi de muncă, picioarele se umflă. Ceaiul și sucul de pătrunjel au efectul medicamentelor ce se folosesc împotriva retenției de apă în organism.
Deoarece are un conținut ridicat de fier, pătrunjelul este recomandat persoanelor cu anemie.
Acesta este bogat în compuși de combatere a cancerului. Compușii din pătrunjel pot inhiba cresterea tumorilor. Acționează ca un antioxidant care distruge radicalii liberi înainte de a afecta celulele, protejează ADN-ul de daune care pot duce la cancer sau alte boli și inhibă proliferarea și migrarea celulelor canceroase în organism.
După consumul unei cantități rezonabile de alcool, dacă mesteci o legătură de pătrunjel, sistemul tău nervos va fi mai puțin afectat de alcool și ficatul va fi mai protejat, pătrunjelul ajutând la eliminarea alcoolului din sânge mult mai rapid.
Ceaiul de pătrunjel relaxează mușchii rigizi și încurajează digestia. Pătrunjelul este o sursă bună de acid folic, una dintre cele mai importante vitamine B.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!