Rădăcina de pătrunjel menține sănătatea generală si este foarte benefică pentru inimă si sistemul imunitar, mai ales crudă

0

Atat frunzele cat si radacina sunt utilizate pe scara larga in intreaga lume. Radacina de patrunjel are un profil nutritional bogat, care include niveluri masive de vitamina K, A, B si C, precum si niveluri ridicate de fier, cupru, potasiu, folati, fibre dietetice, calciu, flavonoide si antioxidanti.
Mai intai de toate, trebuie stiut ca cele mai bune efecte terapeutice se obtin consumand radacini de patrunjel proaspete si nu conservate prin congelare sau preparate prin incalzire, care isi pierd multe din calitatile vindecatoare. Dupa doua saptamani de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, in timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 50-70% din continutul de vitamina C, vitamina E, de vitamine din complexul B.
Grecii il considerau sacru si credeau ca-i fereste de moarte. Inainte de fiecare confruntare, gladiatorii romani mancau radacina de patrunjel, considerand ca in acest fel se umplu de curaj si isi devoreaza moartea. Abia din Evul Mediu, patrunjelul a devenit condiment de nelipsit din toate bucatariile.
Beneficiile radacinii de patrunjel includ capacitatea de a reduce flatulenta, detoxifica organismul, protejeaza sanatatea inimii si intareste sistemul imunitar.
Ingrijirea pielii
Datorita nivelului ridicat de flavonoide si antioxidanti, radacina de patrunjel poate ajuta la ameliorarea stresului oxidativ si inflamatiei pielii, reducerea ridurilor si a petelor de varsta.
Reduce flatulenta si indigestia
Cunoscuta pentru sanatatea stomacului, radacina de patrunjel amelioreaza inflamatia din intestin, reducand astfel flatulenta si indigestia.
Protejeaza sanatatea inimii
Cu o sursa bogata de potasiu, aceasta radacina poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita rolului sau vasodilatator, protejand impotriva accidentului vascular cerebral si a altor boli de inima.

Stimuleaza sistemul imunitar
Cu un nivel ridicat de vitamina C, radacina de patrunjel da un impuls major sistemului imunitar, impreuna cu alti antioxidanti care refac efectele nocive ale radicalilor liberi din organism.
Imbunatateste dentitatea osoasa
Cu mult peste doza zilnica recomandata de vitamina K, aceasta radacina este o componenta a densitatii osase.
Stiati ca:
• Dacii numeau patrunjelul „patrinathla” si, conform insemnarilor invatatilor romani, il foloseau ca elixir de frumusete si de fertilitate pentru femei.
• Grecii antici spuneau despre patrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a defunctilor, Hades, si de consoarta sa, Persefona. Ca atare, el era folosit pentru a inlesni comunicarea cu cei decedati, dar si pentru transcenderea fricii de moarte si pentru mentinerea tineretii (aceasta leguma „putand tine moartea departe”).
• In Roma antica, radacina de patrunjel era mancata de gladiatori, cu putin timp inainte de a intra in arena. Se considera ca luptatorul care mancase radacina patrunjelului isi consumase moartea si, ca atare, nu mai avea a se teme de ea, dobandind un curaj teribil.
• Celtii administrau, cu doua zile inainte de luna plina, mari cantitati de radacina de patrunjel tinerelor femei, pentru a le ajuta sa ramana insarcinate si pentru a naste usor.
• Invatatii din evul mediu considerau ca patrunjelul se afla sub influenta astrala a planetei Mercur. Ca atare, folosirea lui imbunatatea circulatia sanguina, activitatea nervoasa, capacitatile de comunicare, dar si capacitatile de comerciant ale utilizatorului.
Atentie! Nu este recomandat consumul in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine. Dozele mari pot cauza afectiuni ale ficatului. La persoanele cu boli renale cronice, patrunjelul crud sau sub forma de suc va fi administrat in primele zile in doze foarte mici deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
Sursa: www.organicfacts.net

Niciun comentariu

Nu ratați!