Dacă îți pasă de sănătatea ta și de cea a familiei tale, atunci ești foarte atent la ce pui pe masă și la ce bagă ei în gură. Inclusiv pasta de dinți.
Pastele de dinți comerciale sunt încărcate cu ingrediente pe care nu le-ai hrăni celui mai rău inamic al tău. Din fericire, este ieftin și ușor să faci o pastă de dinți bună, de bază, cu bicarbonat de sodiu.
Rețeta de mai jos va funcționa cel puțin la fel de bine ca o pastă de dinți comercială standard. Este posibil să aveți deja toate ingredientele în casă. În plus, pregătirea unui lot vă va costa mult mai puțin decât cumpărarea unui tub de pastă de dinți naturală de la magazinul local de produse naturiste.
Ingrediente din paste de dinți comerciale de evitat
În primul rând, să ne uităm la unele dintre ingredientele discutabile care se găsesc adesea în pastele de dinți comerciale (unele sunt probabil periculoase; altele sunt doar inutile), pe care le puteți evita făcându-vă propria pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu de casă:
Coloranți artificiali. Coloranții alimentari au fost legați de cancer, erupții cutanate și probleme de comportament. Oricum, cui îi pasă ce culoare are pasta ta de dinți?
Arome artificiale. Prefer să rămânem cu aroma naturală, mulțumesc.
Fluorul. Se spune că acest ingredient previne apariția cariilor. Dar studiile recente sugerează că contrariul poate fi adevărat. În plus, are o mulțime de efecte secundare urâte.
Glicerină. Acesta este un produs secundar alimentar natural folosit pentru a oferi o senzație fină. Este, probabil, rezonabil de sigur pentru consum, dar poate interfera cu mineralizarea dinților.
Apă oxigenată. Aceasta are reputația de albire a dinților. Dar este nevoie de mult timp pentru a avea acest efect (mult mai mult decât o sesiune obișnuită de periaj). În plus, poate fi dură pentru țesutul moale al gurii.
Propilenglicol. Folosit pentru a oferi o senzație fină, acest produs secundar de prelucrare a combustibililor fosili este, de asemenea, folosit pentru a face antigel.
Zaharină și alți îndulcitori artificiali.
Lauril sulfat de sodiu. Un agent de spumare, care a fost asociat cu un risc crescut de apariție a aftelor. Nu este ceea ce ne dorim în gură.
Dioxid de titan. Această pulbere albă este folosită pentru a face pastă de dinți de un alb strălucitor. Studii recente l-au legat de sănătatea intestinală precară.
Triclosan. O substanță chimică antimicrobiană legată de numeroase probleme de sănătate și de mediu. Nici nu vă gândiți să folosiți o pastă de dinți (sau orice altceva) cu triclosan în ea.
De ce ne spălăm pe dinți
Să începem prin a vorbi puțin despre motivul pentru care ne spălăm pe dinți și despre ce ar trebui să ofere o pastă de dinți bună, pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu făcută în casă. Ne spălăm pe dinți pentru a îndepărta orice particule de hrană acide sau cu zahăr/amidon și fiecare strop de placă – acel biofilm viros care ne poate acoperi dinții și poate duce la carii dentare.
Periajul – procesul mecanic – este modalitatea nr. 1 de a vă proteja dinții de carii. Este mult mai important decât pasta de dinți, apă de gură sau orice alt produs! S-ar putea să fii surprins să afli că poți să te speli pe dinți fără nicio pastă de dinți. Doar frecați bine toate suprafețele dinților (plus limba și toate celelalte suprafețe din interiorul gurii) cu o periuță de dinți cu peri moi. Acest „periaj uscat” este o modalitate excelentă de a peria atunci când sunteți departe de casă sau între mese.
Dar adăugarea pastei de dinți potrivite poate face ca periajul să fie extra-eficient.
Ce face o pastă de dinți bună?
Adăugarea unei substanțe ușor abrazivă face ca îndepărtarea plăcii să fie puțin mai ușoară. Dar rețineți că un abraziv în cantitate prea mare sau prea puternic nu este un lucru bun, deoarece este posibil să începeți să îndepărtați mai mult decât placa și particulele de alimente!
Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor, ieftin, la îndemâna oricui și foarte eficient. Scufundarea periei umede în bicarbonat de sodiu simplu este rapidă, ușoară și eficientă pentru curățarea de bază a dinților. Dar nimeni nu se va bucura de aroma (sărată) sau de senzația în gură (ușor murdară) a periajului cu bicarbonat de sodiu simplu. De asemenea, este greu să-l faci să rămână pe perie.
Cum se prepară pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu
Aici intervine realizarea unei paste de dinți cu bicarbonat de sodiu: crearea unui produs care nu numai că ajută la îndepărtarea delicată a plăcii, ci și rămâne pe perie și are un gust ok. Puteți doar să amestecați bicarbonatul de sodiu cu suficientă apă pentru a face o pastă. Dar alte câteva adaosuri fac o pastă mult mai drăguță, cu o senzație mai fină și aromă pentru a masca o parte din gustul sărat. De fapt, nu trebuie să folosiți deloc bicarbonat de sodiu.
Poți găsi o rețetă de bază de pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu la sfârșitul acestui articol. Dar poți să experimentezi cu diferite combinații și proporții până când obții o pastă de dinți care funcționează pentru tine și familia ta.
Iată o listă de ingrediente bune pentru prepararea pastei de dinți cu bicarbonat de sodiu, inclusiv ingrediente ușor disponibile, substanțe abrazive ușoare și lichide cu care să le amesteci. În plus, am inclus arome și îndulcitori pentru a face pasta mai atrăgătoare.
Ingredientele potențiale:
Bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu are multe întrebuințări. În pasta de dinți, acționează ca un abraziv ușor, ideal, care se dizolvă, fără a lăsa nisip în urmă. Este alcalin, deci are avantajul suplimentar de a ajuta la neutralizarea excesului de acid din gură.
Argila bentonita. Acest produs sub formă de pudră fină este un abraziv ușor, alcalin, așa că ajută la neutralizarea excesului de acid din gură, plin de urme de minerale și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Ulei de cocos. Această substanță uimitoare poate fi cel mai versatil si sănătos aliment. În pasta de dinți, dă o senzație fină în gură, ține ingredientele împreună și ajută la uciderea microorganismelor nocive – inclusiv candida și bacteriile cariilor dentare – în timp ce le susține pe cele benefice. Organic, presat la rece și nerafinat este cel mai bun tip de utilizat, dacă este posibil. Uleiul de cocos are o caracteristică ciudată: se topește la aproximativ 25 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că pasta ta de dinți va fi foarte rigidă în condiții răcoroase și va curge și va fi predispusă la separare dacă se încălzește mai mult de 25 de grade. Această schimbare nu afectează calitatea pastei de dinți. Dar înseamnă că este mai bine să păstrezi pastele de dinți de casă ce conțin ulei de cocos într-un borcan decât într-un tub. În acest fel, îl puteți scoate când este ferm sau înmuiați peria în ea dacă se lichefiază (și re-amestecați dacă se desparte).
Uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale sunt o modalitate bună de a masca aromele în timp ce adaugă altele mai frumoase. În plus, unele oferă beneficii suplimentare. Uleiul de cuișoare este antibacterian; menta stimulează energia și este o aromă familiară pentru pasta de dinți; iar uleiul de scorțișoară luptă împotriva inflamației și a virușilor.
Folosiți numai uleiuri esențiale de calitate superioară, 100% naturale, ce nu conțin alte ingrediente. Uleiurile esențiale create exclusiv pentru aromoterapie nu sunt pentru consum, conțin arome artificiale si alte ingrediente dăunătoare!
Guma guar. Când este amestecat cu lichid, acest produs natural creează o substanță lipicioasă care ajută la îngroșarea pastei de dinți și împiedică separarea ingredientelor. Amestecați pulberea uscată cu celelalte ingrediente uscate înainte de a adăuga apă. În caz contrar pudra de gumă guar este greu de amestecat cu apă fără a face cocoloașe.
Sare de mare. Sarea de mare este un abraziv ușor și bogat în urme de minerale.
Condimente. Condimentele sub formă de pudră, cum ar fi cuișoarele, scorțișoara, ghimbirul și menta, sunt o modalitate bună de a adăuga aromă și niște abrazive blânde pastei de dinți de casă. Asigurați-vă că sunt măcinate fin pentru a evita o pastă granuloasă.
Stevia (îndulcitor). Dacă vrei o dulceață prietenoasă cu dinții, stevia este o alegere bună. Alegeți extract sub formă de pudră, frunze de ștevie sub formă de pudră sau extract lichid de ștevie simplu sau aromatizat.
Apă. Dacă uleiul de nucă de cocos nu te atrage, apa este un bun agent de umectare de bază pentru pulberile uscate. De asemenea, are avantajul de a rămâne lichidă până la 0 grade Celsius. Deci, odată ce amestecați o pastă, aceasta va rămâne la aceeași fermitate, indiferent de schimbările de temperatură din cameră.
Sfaturi:
Adăugarea unei cantități mai mari de bicarbonat de sodiu vă ajută să vă mențineți pasta mai fermă pe vreme caldă. Adăugarea unei cantități mai mici de bicarbonat de sodiu o face mai puțin fermă, ceea ce face mai ușoară distribuirea în timpul iernii, dacă casa ta este răcoroasă.
Cum se utilizează:
Aplicați aproximativ o jumătate de linguriță de pastă de dinți pe perie și periați bine dinții și toate celelalte suprafețe din gură. Pasta se va lichefia aproape imediat când este introdusă în gură, deci nu este nevoie să adăugați apă.
INGREDIENTE
4 linguri ulei de cocos
2 – 4 linguri de bicarbonat de sodiu sau o combinație de bicarbonat de sodiu și sare de mare
20 picături de ulei esențial de scorțișoară sau cuișoare (opțional)
20 picături de ulei esențial de mentă (opțional)
borcan mic de sticlă
INSTRUCȚIUNI
Puneți recipientul cu ulei de cocos într-un castron cu apă fierbinte pentru a-l lichefia (în funcție de temperatura camerei, acest lucru poate dura până la 15 minute).
Puneți toate ingredientele într-un bol și amestecați până se omogenizează complet.
Depozitați produsul finit într-un borcan de sticlă cu capac.
[…] Perla 0,4788 ! Dorna 0,2736 ! Carpatina light 0,2 Poiana Negri 0,2 Biborțeni aqua magnezia 0,2 Bonaqua 0,18 Biborțeni aqua viva 0,18 Harghita 0,18 Carpatina forte 0,13 Borsec 0,06 Perla Harghitei 0,02 Izvorul minunilor 0,01 Zizin 0,01 Bucovina 0,01 Izvorul alb 0,01 Izvorul minunilor 0,01 Perla sport 0,01 Ulterior, au început să circule și informații privind potențialul carcinogenic al fluorului, iar mai multe studii ar fi demonstrat că există o legătură între fluor și fracturi: ingestia fluorului în cantități mari fragilizeaza oasele, mărind riscul de fracturare a acestora. Ca și cum nu era de ajuns, se vehiculează, mai nou, informații asupra unor posibile efecte ale fluorului asupra creierului și, implicit, a comportamentului uman. Un reputat jurnalist spaniol, David Heylen Campos, a sugerat intr-o carte a sa faptul că fluorul ar fi folosit pentru a tine sub control populația, împiedicând-o să devină prea violentă. Până în anii ’90 nici un studiu sau cercetare nu s-a efectuat pentru a determina impactul fluorului asupra glandei Pineale – o glandă de dimensiuni mici localizată între cele două emisfere ale creierului, responsabilă cu producerea hormonului „melatonina”. Acesta este un hormon care ajută la reglarea proceselor pubertății și contribuie la protejarea organismului împotriva degenerării celulare cauzată de radicalii liberi. O problemă majoră legată de fluor este acumularea masivă în glanda pineală – cu efecte ca : reducerea producției de melatonina și instalarea prematură a pubertății. Se cunoaște acum – mulțumită cercetărilor meticuloase ale Dr. Jennifer Luke de la Universitatea Surrey din Marea Britanie – că glanda pineală este principala țintă a acumulărilor de fluor în corp, producând dereglări majore. Experimentele pe animale arată că fluorul se acumulează la nivelul creierului și că expunerea la el alterează comportamentul mental intr-o manieră identică unui agent neurotoxic. Fluorura de Sodiu este o substanță extrem de toxică – doar 200 mg de fluor este suficient pentru a ucide un copil și doar 3-5 grame ( o linguriță ) este destul pentru a ucide un adult. Atât copii (prin înghițirea tabletelor sau gelurilor cu fluor) cât și adulți (accidente implicând echipamente și filtre ale dispozitivelor de dializă) au murit din cauza expunerii excesive. Așadar aveți grijă ce produse de igienă dentară folosiți și încercați să cumpărați cele pe bază de plante naturale, pentru că Natura este Vindecătoare ! Articol recomandat: Rețetă pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu – scapă de ingredientele nocive din pastele de d… […]