Saritul corzii este o modalitate excelenta de a arde calorii si de a ramane in forma. Desi miscarea pare destul de simpla, acest exercitiu solicita mai multe sisteme musculare si este foarte eficienta in cresterea frecventei cardiace. Toate acestea conduc la imbunatatirea sanatatii.
Foarte important este ca lungimea corzii sa fie pe marimea ta. Asadar, pentru incepatori este indicat ca manerele corzii sa nu depaseasca inaltimea subratului.
Cele mai impresionante beneficii ale corzii includ urmatoarele:
Beneficii psihice
Saritul corzii are un efect de intarire psihica. Ca foarte multe dintre miscarile fizice cu mare repetitivitate, saritul corzii elimina stresul emotional, dezvolta puterea de concentrare si intareste vointa.
Cresterea activitatii cognitive
Atunci cand sari, corpul tau elibereaza endorfine, ceea ce creeaza senzatia de relaxare. In plus, respiratia din timpul saritului iti imbunatateste puterea de concentrare, te elibereaza de stres si te umple de energie.
Protejarea sanatatii inimii
Daca sari coarda regulat, iti vei imbunatati sistemul cardiovascular si vei creste capacitatea plamanilor si a inimii de a transmite oxigen muschilor pe care ii antrenezi. Totodata, saritul corzii mareste nivelul de calciu, iar 2-5 minute de sarit coarda in fiecare zi vor preveni aparitia osteoporozei.
Protejeaza gleznele
Chiar daca aveai impresia ca saritul corzii este periculos pentru glezne ori genunchi, afla ca acest antrenament face exact contrariul. Atunci cand sari pe varfurile degetelor, zonele respective sunt intarite, astfel ca vei avea o mai mare mobilitate a articulatiilor si vei fi mai ferita de accidentari. Tine mine totusi sa porti incaltaminte sport atunci cand sari, pentru a reduce impactul cu solul, deoarece acesta ar putea sa faca rau incheieturilor.
Ajuta la scaderea in greutate
Saritul corzii iti solicita toate grupele musculare. Te ajuta sa-ti lucrezi, in special, muschii picioarelor si ai bratelor si este foarte eficient daca vrei sa arzi multe calorii intr-un timp foarte scurt. Daca sari coarda fara oprire, poti arde intre 800 si 1000 de calorii pe ora, mai mult decat atunci cand mergi sau alergi. In acelasi timp, te va ajuta sa-ti tonifici coapsele, soldurile si gambele. In plus, dupa un antrenament de sarit coarda, corpul tau va arde calorii intreaga zi, nu doar in timpul exercitiilor.
Sigur ai sarit coarda cand erai copil dar sigur nu o faceai cum trebuie. La urma urmei, era doar o joaca. Asa ca, pentru mai multe beneficii, nu uita:
» sa tii coatele cat mai apropiata de coaste in timpul sariturilor;
» sa mentii postura dreapta a spatelui;
» sa nu tii mainile mai ridicate de talie;
» sa intorci coarda prin miscari din incheietura si antebrat, nu din umeri;
Legate sau nu de cele spuse mai sus, trebuie amintit si faptul ca saritul corzii mai aduce o serie de beneficii speciale: mobilitatea, coordonarea, balansul, timing-ul, intarirea oaselor, capacitatea de efort etc.
Sursa: https://www.organicfacts.net/jumping-rope.html?utm_source=pwa&utm_medium=link&utm_campaign=home-page-personalised
Niciun comentariu