Nuci negre: ce beneficii aduc sănătății + profil nutrițional

0

Nucile negre ( Juglans nigra ) sunt cunoscute pentru gustul lor distinct și sunt originare din America de Nord. Au fost de multă vreme folosite în medicina pe bază de plante pentru proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și anticancerigene. Conținutul lor ridicat de vitamine, minerale, grăsimi nesaturate și polifenoli ajută la tratarea multor afecțiuni. Acestea îmbunătățesc sănătatea inimii, luptă împotriva cancerului, ajută la pierderea în greutate și susțin sănătatea digestivă. În acest articol, explorăm beneficiile pentru sănătate ale nucilor negre, profilul lor nutrițional și posibilele efecte secundare.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale nucilor negre
1. Sănătatea inimii
Cercetările afirmă că  aportul crescut de nuci are beneficii protectoare asupra bolilor cardiovasculare. Prezența acidului omega-3 alfa-linolenic în nucile negre îmbunătățește sănătatea inimii. Un  studiu realizat de Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a constatat că acidul alfa-linolenic alimentar, care este abundent în nucile negre, reduce factorii de risc cardiovascular inflamatori și lipidici la persoanele cu colesterol ridicat. Are un efect de scădere a lipidelor și ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL. De asemenea, conțin acid elagic, despre care se spune că are un efect cardioprotector.
Un alt studiu afirmă că aportul de nuci ajută la îmbunătățirea circulației sângelui care, la rândul său, are ca rezultat funcționarea corectă a inimii. De asemenea, nucile negre conțin cantități mari de  compuși fenolici și antioxidanți, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
2. Cancer
Nucile negre conțin anumiți compuși antitumorali, cum ar fi acidul elagic și juglona, care au potențial anti-cancer și au suprimat creșterea tumorilor la șoareci. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan Medical School (SUA) a constatat că juglona a redus moartea celulară programată în cazul cancerului gastric uman.
Prezența  gama-tocoferolului în nuci s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului, iar aportul crescut al acestora ajută la scăderea riscului de cancer. De asemenea, sâmburii de nuci negre au proprietăți antioxidante și anticancerigene. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest beneficiu al nucilor negre la oameni.
3. Proprietăți antibacteriene
Nucile negre au fost testate pentru capacitatea lor de a inhiba activitățile fungice și bacteriene ale anumitor specii de bacterii , cum ar fi Candida albicans, Trichophyton rubrum, și Streptococcus mutans. De asemenea, taninurile din nucile negre prezintă efecte antibacteriene.
Extractele de nucă neagră au  șase compuși bioactivi care sunt responsabili pentru efectele lor antibacteriene. O revizuire publicată în Jurnalul Internațional de Stomatologie  sugerează că extractele apoase din scoarța de nucă neagră au efect antimicrobian.
Cojile necoapte ale nucilor negre au fost folosite în tratamentul  infecțiilor fungice topice. De asemenea, au demonstrat un  efect inhibitor asupra bacteriilor precum Staphylococcus aureus.
4. Pierderea în greutate
Acizii grași nesaturați din nucile negre cresc sațietatea. Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Maastricht (Olanda) a constatat că aportul de alimente bogate în grăsimi nesaturate poate reduce foamea și crește saturația.
De asemenea,  consumul a 30 de grame de nuci pe zi favorizeaza scaderea in greutate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu al nucilor negre.

5. Sănătatea digestivă
Frunzele de nuc negru au fost folosite pentru tratarea diareei, a colicilor bilioase și a colicilor intestinale (dureri asemănătoare crampei care provin din intestinul subțire și gros) de către nativii americani. De asemenea, uleiul de nucă conține  acid linoleic despre care se știe că posedă proprietăți antiinflamatorii. Ajută la tratarea inflamației intestinale, a diareei și a altor tulburări ale tractului gastrointestinal.
Nucile negre pot ajuta la calmarea stomacului și la ameliorarea constipației. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest efect al nucilor negre la oameni.
6. Nivelul zahărului din sânge
O  revizuire publicată în Jurnalul African de Medicină Tradițională, Complementară și Alternativă a constatat că nucile negre au un efect hipoglicemiant. S-a descoperit că scad nivelul zahărului din sânge la șobolanii diabetici.
De asemenea, sâmburii de nucă neagră au compuși bioactivi, cum ar fi quercetin-3-O-glucozidă, care prezintă proprietăți antidiabetice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra acest lucru.
7. Somn
Nucile sunt surse bune de triptofan, un aminoacid care ajută la producerea serotoninei și melatoninei, care ajută la inducerea unui somn sănătos. Un studiu a arătat că melatonina este eficientă în îmbunătățirea duratei și calității somnului.
8. Sănătatea pielii
Proprietățile antiinflamatorii ale nucilor negre ajută la tratarea multor boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi  acneea. De asemenea, efectul său antibacterian poate acționa împotriva anumitor tulpini bacteriene precum S. aureus care ajută la tratarea mai multor infecții ale pielii. Dovezile anecdotice sugerează că pulberea fină de coji de nucă neagră poate fi transformată într-o pastă și utilizată pe piele, eliminând afecțiuni ale pielii cum ar fi eczema, psoriazisul, petele și coșurile.
De asemenea, arginina din nucile negre ajută la  scăderea tensiunii arteriale. Polifenolii precum taninurile ajută la prevenirea anumitor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Aceste taninuri pot ajuta la calmarea glandelor sudoripare hiperactive.
Acestea sunt potențialele beneficii pentru sănătate ale nucilor negre. Sunt bogate într-o mare varietate de vitamine și minerale. Consultați mai jos profilul nutrițional al nucilor negre:
👉 Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA,  100 de grame de nucă neagră uscată conține:
– Energie: 619 kcal
– Proteine: 24,1 g
– Grăsimi: 59,3 g
– Carbohidrați: 58 g
– Fibre: 6,8 g
– Calciu: 61 mg
– Fier: 3,12 mg
– Magneziu: 201 mg
– Fosfor: 513 mg
– Potasiu: 523 mg
– Zinc: 3, 37 mg
– Cupru: 1,36 mg
– Mangan: 3,9 mg
– Seleniu: 17 mcg
Nucile negre conțin antioxidanți, polifenoli și grăsimi esențiale care ajută la îmbunătățirea sănătății generale.
❗️Care sunt posibilele efecte secundare ale nucilor negre?
Nucile negre sunt, în general, considerate sigure atunci când sunt consumate în cantități limitate. Cu toate acestea, unii oameni prezintă reacții adverse, cum ar fi tulburări de stomac și reacții alergice. Persoanele cu alergii la nuci ar trebui să evite consumul de nuci negre.
Evitați să consumați aceste nuci dacă sunteți însărcinată sau alăptați și consultați-vă medicul înainte de a le consuma sau a lua suplimente cu nuci negre.

Niciun comentariu

Nu ratați!