Nucile conțin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E și P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate și proteine. De aceea ele rămân un aliment de bază în cadrul unei diete sănătoase. Cercetătorii au descoperit că antioxidanții găsiți în nuci sunt de cea mai bună calitate. Aceștia au măsurat antioxidanții din nuci ca fiind intre 2 și 15 ori mai puternici decât vitamina E. Nucile sunt de asemenea o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega 3, doar două nuci acoperind peste 90% din necesarul zilnic recomandat. Sunt de asemenea o sursă bună de grăsimi benefice mononesaturate. Cele mai recente studii arată beneficiile nucilor asupra inimii și a sistemului cardiovascular. Datorită conținutului de grăsimi nesaturate, în proporție de aproximativ 60%, precum și a potasiului și magneziului, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau de hipertensiune arterială. Studiile au arătat că acestea reduc nivelul colesterolului „rău”, LDL, din sânge și întăresc pereții vaselor de sânge. Astfel, persoanele care consumă aproximativ 30 de grame de nuci de două sau de trei ori pe săptămână au un risc mult mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare. Așadar, nucile îți țin arterele flexibile, inima sănătoasă și previn apariția atacului cerebral.
Nucile au fost asociate și cu funcții cognitive îmbunătățite, precum și cu efecte antiinflamatorii benefice pentru boli precum astm, artrita reumatoidă, eczemă sau psoriazis. Pe lângă toate astea, se pare că nucile conțin un antioxidant care susține sistemul imunitar și are proprietăți anticancerigene.
Cercetările arată că substanțele active din conținutul nucilor au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul. Astfel, ele ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare. Pentru mărirea capacității de concentrare se recomandă consumul zilnic a opt sau zece nuci amestecate cu 2-3 lingurițe de miere.
Pentru diabetici, nucile reprezintă un aliment prețios, deoarece au un procent mic de glucide. Ele pot fi consumate de persoanele cu diabet, deoarece acestora nu le este recomandat consumul de carne, nucile fiind un înlocuitor perfect al acesteia. În plus, nucile au și un efect de scădere a glicemiei.
O alimentație bogată în nuci previne apariția cancerului la sân, datorită conținutului de acizi grași Omega 3, a unor antioxidanți, polifenoli și fitosteroli.
Datorită conținutului de grăsimi, nucile sunt recomandate mai ales în perioada iernii, când factorii externi au un efect negativ asupra pielii. Totodată, ele îmbunătățesc elasticitatea pielii, iar consumul lor este indicat și persoanelor care suferă de diverse eczeme.
Bogate în saruri de zinc, magneziu, fier, sulf, calciu si vitaminele A, B şi E, nucile au o mare valoare energetică. Se recomandă consumul zilnic al miezului de la șase nuci. Extern, cataplasmele cu frunze de nuc, aplicate local, reduc durerile reumatice.
Prin conținutul bogat de iod, nucile sunt recomandate în cazul afecțiunilor asociate glandei tiroide.
Nu sunt puține persoanele care susțin că nucile îngrașă. În realitate, ele sunt bogate în grăsimi și proteine, dar nu schimbă metabolismul. De aceea, în cantități moderate, nucile pot fi incluse în regimurile de slăbire pentru că asigură senzația de sațietate și stopează tendința de a mânca mai mult.
Coaja nucilor verzi este indicată pentru combaterea afecțiunilor la nivelul stomacului, precum infecțiile intestinale acute. Preparare: în 300 ml de apă se adaugă aproximativ cinci lingurițe de coji de nuci verzi mărunțite și se lasă la macerat zece ore. Se strecoară, iar amestecul rămas se fierbe cu încă 300 ml de apă timp de cinci minute.
Se spune că nucile românești conțin cantități mai mari de nutrienți, din cauza solului bogat. Folosiți și cumpărați nuci, dar și fructe, legume și alte produse, de la producătorii autohtoni. Produsele românești sunt, în general, mai curate (din punct de vedere al chimicalelor) și mai sănătoase decât cele de import. În plus, cumpărând produse românești, ajutam și economia locală și răsplătim munca celor care le produc.
Niciun comentariu