Sorgul – a 5a cea mai cultivata cereala din lume – uimitoare pentru sanatate

4

Sorgul este o sursa de energie in ceea ce priveste substantele nutritive. Cand este inclus in dieta, acesta furnizeaza vitamine precum niacina, riboflavina si tiamina, precum si niveluri ridicate de magneziu, fier, cupru, calciu, fosfor si potasiu, proteine si fibre dietetice.
Sorgul este a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz. Insa aceasta cereala gustoasa si fara gluten este destul de putin cunoscuta si consumata la noi. Este folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia.
Beneficciile pentru sanatate ale sorgului in raport cu sistemul nostru digestiv sunt nenumarate si ajuta la tratarea multor boli.
Imbunatateste sanatatea digestiva
O singura portie de sorg contine 48% din consumul zilnic recomandat de fibre dietetice, ceea ce inseamna ca ajuta tractul digestiv sa mentina alimentele in miscare, prevenind crampele, balonarea, constipatia, durerea de stomac, excesul de gaz si diareea. In plus, fibrele ajuta la eliminarea colesterolului periculos (LDL), ajutand in acelasi timp la imbunatatirea sanatatii inimii si protejeaza corpul de anumite boli cum at fi ateroscleroza, atacul de cord si accidentele vasculare cerebrale.
Prevenirea cancerului
Coaja acestor bobite de sorg contin antioxidanti importanti care nu se gasesc in multe alte tipuri de alimente. Acesti antioxidanti au fost direct conectati la o sansa redusa de a dezvolta diferituri tipuri de cancer, inclusiv cancerul esofagian. Antioxidantii sunt compusi utili care neutralizeaza si elimina radicalii liberi din organism, care determina adesea celulele sanatoase din organism sa se transforme in celule canceroase.

Imbunatateste sanatatea osoasa
Sorgul contine cantitati mari de magneziu, ceea ce inseamna ca nivelul de calciu va fi mentinut corespunzator, deoarece magneziul va creste absorbtia de calciu in organism. Aceste doua minerale sunt integrate in dezvoltarea tesutului osos si accelereaza vindecarea oaselor deteriorate sau imbatranite. Acest lucru poate preveni situatii precum osteoporoza si artrita, mentinandu-va astfel activi si sanatosi chiar si la o varsta inaintata.
Stimuleaza circulatia
Cuprul ajuta la cresterea absorbtiei fierului in organism. Asta inaseamna o probabilitate mai scazuta de a dezvolta anemie, care este un alt nume pentru deficitul de fier. Cu o cantitate suficienta de fier si cupru in organism, organismul va fi capabil de a crea mai multe celule rosii de sange, stimuland astfel circulatia sangelui, stimuleaza cresterea si repararea celulara si mareste nivelul de energie din organism. O singura portie de sorg contine 58% din cantitatea zilnica recomandata de cupru.
Inbumatateste nivelul de energie
Niacinul, cunoscut si ca vitamina B3, este o componenta cheie in transformarea alimentelor in energie utilizabila si combustibil pentru organism.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/sorghum.html

4 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!