Din bătrâni se spune că cea mai bună perioadă de cules cătină este luna noiembrie, atunci când cade prima brumă. Abia atunci cătina este coaptă foarte bine, dulce și zemoasă și mai ales atunci ajunge la potențialul maxim de vitamine pe care îl poate conține.
Beneficiile siropului de cătina:
– Este un puternic aliat al sistemului imunitar, ameliorând simptomele răcelii;
– Poate preveni apariția unor probleme dermatologice și ajută pielea să se refacă în cazul deshidratării și a arsurilor solare;
– Menține sănătatea inimii;
– Are rol antiinflamator;
– Ajută organismul să elimine toxinele din sistemul digestiv şi de la nivelul ficatului;
– Este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
– Întărește sistemul imunitar și ajută la ameliorarea simptomelor alergiilor;
– Are proprietăți antibacteriene, fiind un aliat eficient în lupta împotriva infecțiilor;
– Combate proliferarea bacteriilor și accelerează refacerea țesuturilor care au fost afectate de diferite tipuri de răni;
– Contribuie la ameliorarea durerilor de gât și a tusei;
– Este o sursă de energie care nu induce hipoglicemia;
– Contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer;
– Contribuie la tratarea unor afecțiuni ale pielii, printre care dermatita atopică sau psoriazisul;
– Contribuie la sănătatea sistemului digestiv, deoarece conține bacterii benefice.
SIROP DE CĂTINĂ CU MIERE LA RECE
– Cătina trebuie curățată, aleasă să avem doar bobițe sănătoase și spălată în câteva ape. O băgăm apoi în storcătorul de fructe, la blender sau la robot. Se mixează până se obține o pastă.
– Pasta de cătină obținută, se pune într-un tifon și se stoarce foarte bine până reușim să scoatem și ultima picătură de sirop prețios. Dacă nu aveți tifon, puneți pasta într-o sită foarte deasă și apăsați-o cu o lingură ca să puteți extrage cât mai bine sucul de cătina.
– Amestecăm sucul cu miere de albine. De exemplu dacă am avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugăm 1 kg de miere, omogenizăm și turnăm siropul în sticle cu capac etanș.
Cum se păstrează și cum se consumă siropul de cătină
Siropul de cătină se păstrează la frigider, pentru că fermentează foarte repede. Acest sirop nu e o conservă pentru iarnă, nu se păstrează până în primăvară, ci se consumă cât mai repede, în noiembrie-decembrie.
O altă variantă ar fi să păstrați cătina la congelator, o decongelați la nevoie și faceți sirop de cătină proaspăt. Pe măsură ce se termină o sticluță, faceți alta și tot așa.
Siropul de cătină cu miere se consumă în fiecare dimineață, de preferat pe stomacul gol. Puneți 100 ml de sirop și diluați-l într-un pahar cu apă (150-200 ml). E bun, dulce-acrișor, o adevărată plăcere să îți începi ziua cu el.
Ce facem cu pulpa și semințele de cătina?
După stoarcere veți rămâne cu o mână bună de coji și semințe de cătină. E păcat să le aruncați.
Le puteți întinde pe șervete de bucătărie, cât mai răsfirate, le acoperiți cu un alt șervet ca să nu se așeze praful pe ele și le puneți la aer să se usuce.
După ce se usucă, le amestecați cu alte plante pentru ceai: mușețel, tei, busuioc, etc. După infuzare, dau un gust tare bun, puțin acrișor ceaiului.
Niciun comentariu