Studiile au arătat că expunerea la soare, în proporții moderate, reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer și a altor afecțiuni grave de sănătate.
Vitamina D este produsă de corpul nostru prin acțiunea razelor solare pe pielea noastră. Profesorul Michael Holick este de părere ca 90-95% din vitamina D o obținem de la soare. Este de asemenea esențială pentru absorbția calciului, menținerea oaselor sănătoase și pentru protejarea împotriva bolilor cronice grave cum ar fi osteoporoza, diabetul de tip II, scleroza multiplă și multe tipuri de cancer. El ne sfătuiește să ieșim la soare, atunci când nu este foarte puternic, timp de 5 – 15 minute pe zi, de cel puțin 3 ori pe săptămână, pentru a stimula nivelul vitaminei D. De asemenea, putem obține vitamina D din alimente, cum ar fi peștele, laptele, ouăle și cerealele fortificate pentru micul dejun. Dar majoritatea dintre noi nu avem o dietă suficient de sănătoasă pentru a obține cantități adecvate, și atunci putem lăsa soarele ca sursă primară a acestei vitamine importante.
Soarele stimulează nivelurile de serotonină – hormonul natural al fericirii. De aceea avem tendința de a ne simți mai fericiți și mai energici când soarele strălucește. Acesta poate preveni depresia, mai ales atunci când este combinat și cu o plimbare în parc.
Un studiu a arătat că oamenii din Marea Britanie au mai multe șanse de deces din cauza bolilor de inimă în timpul iernii decât vara, datorită nivelurilor scăzute de vitamina D. De asemenea, nivelul colesterolului crește în timpul iernii, și acest lucru se datorează faptului că nivelul vitaminei D scade.
Vitamina D poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat. „Un studiu efectuat în Finlanda a constatat că acelor copii cărora li s-a administrat un supliment de vitamina D timp de mai mulți ani au avut un risc redus de 80% pentru dezvoltarea diabetului de tip I„, spune dr. Holick. De asemenea, se consideră că o deficiență a vitaminei D contribuie la diabetul zaharat de tip II, potrivit unui studiu realizat de Dr. Barbara Boucher la spitalele din St. Bartholomew și Royal London.
Afecțiunea afectivă sezonieră este o depresie cauzată în mod specific de lipsa de lumină solară. Expunerea crescută la lumina naturală este benefică. Ieșiți o oră la plimbare în timpul toamnei și al iernii pentru a preveni aceasta afecțiune.
Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos central, ducând chiar la paralizie. Cauza nu este cunoscută, dar oamenii de știință au observat că expunerea la lumină în copilărie pare să reducă dramatic riscul de a dezvolta aceasta boală mai târziu. Aceștia au mai observat că incidența acestei afecțiuni este mai mică în țările însorite.
Soarele ajută la încălzirea mușchilor corpului și ușurează rigiditatea, reducând durerea cauzată de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.
Deși expunerea excesivă la soare mărește riscul cancerului de piele, vitamina D, furnizată de lumina soarelui, ajută la reducerea semnificativa a riscului de apariție a altor tipuri de cancer. Un studiu efectuat de Institutul Național al Cancerului din SUA a constatat că persoanele expuse la lumina soarelui au fost semnificativ mai puțin probabil să moară din cauza cancerului de sân și de colon. Un efect similar a fost observat la nivelul vezicii urinare, uterului, esofagului și cancerului de stomac.
Soarele reduce nivelurile de melatonină hormonală care suprimă fertilitatea femeilor și mărește nivelul de testosteron la bărbați.
Lumina soarelui încurajează producerea de celule albe în sânge, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.
Nivelurile ridicate de serotonină din corp, nu numai că ne face să ne simțim mai fericiți, dar suprimă și pofta de mâncare.
Niciun comentariu