Sucul de spanac – beneficii studiate si demonstrate!

0

Spanacul este o adevărată putere nutritivă, deoarece este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
Sucul de spanac proaspăt a devenit o modalitate populară de a te bucura de această legumă verde.
De fapt, sucul de spanac este legat de o serie de beneficii impresionante pentru sănătate:
Bogat în antioxidanți
Consumul de suc de spanac este o modalitate excelentă de a-ți stimula aportul de antioxidanți.
Antioxidanții neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi, protejându-vă astfel împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice.
În special, spanacul este o bună sursă de antioxidanți, luteină, beta-caroten , acid coumaric, violaxantină și acid ferulic.
Conform unui studiu mic, de 16 zile, la 8 persoane, consumul a 240 ml de suc de spanac a prevenit deteriorarea oxidativă a ADN-ului.
Studiile la animale dezvăluie descoperiri similare, legând spanacul de prevenirea stresului oxidativ.
Îmbunătățește sănătatea ochilor
Sucul de spanac este încărcat cu luteină și zeaxantină , doi antioxidanți necesari pentru menținerea vederii sănătoase.
Unele cercetări sugerează că acești compuși ajută la protejarea împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune comună care poate provoca pierderea progresivă a vederii.
O revizuire a șase studii a legat aportul crescut de zeaxantină și luteină la un risc mai mic de cataractă, o afecțiune a ochilor care înnegrește și estompează lentila ochiului.
Mai mult, sucul de spanac este bogat în vitamina A, care este important pentru sănătatea ochilor. O deficiență în această vitamină poate provoca ochii uscați și orbirea nocturnă.
Deși cantitatea exactă variază în funcție de cantitatea de apă pe care o utilizați și dacă adăugați alte ingrediente, 4 căni (120 de grame) de spanac brut produce în general aproximativ 1 cană (240 ml) de suc.
La rândul său, această cantitate de suc furnizează aproape 63% din valoarea zilnică pentru vitamina A.
Poate scădea creșterea celulelor canceroase
Deși este nevoie de mai multe cercetări umane, unele studii sugerează că anumiți compuși din spanac pot ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase .
Într-un studiu de 2 săptămâni la șoareci, sucul de spanac a redus volumul tumorilor cu cancer de colon cu 56%.
Un alt studiu efectuat la șoareci a arătat că diaglicerolul monogalactosilic (MGDG), un compus din spanac, a sporit efectele radioterapiei pentru a ucide celulele canceroase pancreatice.
Mai mult, studiile umane indică faptul că consumul frunze de spanac scade riscul de cancer pulmonar, de prostată, de sân și colorectal.

Poate reduce tensiunea arterială
Sucul de spanac are un conținut ridicat de nitrați naturali, un tip de compus care vă poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge. La rândul său, aceasta poate scădea tensiunea arterială și poate stimula fluxul sanguin.
Un studiu de 7 zile la 27 de persoane a descoperit că consumul de ciorbă de spanac scade zilnic tensiunea arterială și rigiditatea arterială, comparativ cu un grup de control.
Într-un alt studiu mic, 30 de persoane care au mâncat spanac bogat în nitrați au prezentat o tensiune arterială sistolică mai mică și o stare îmbunătățită de oxid nitric.
O cană (240 ml) de suc de spanac, de asemenea, conține peste 14% din doza zilnica pentru potasiu – un mineral implicat în reglarea tensiunii arteriale prin controlul cantității de sodiu excretat prin urină.
Poate promova părul și pielea sănătoasă
Sucul de spanac este o mare sursă de vitamina A, cu aproape 63% din doza zilnica în 1 cană (240 ml).
Această vitamină ajută la reglarea generarii celulelor pielii și produce mucoase pentru protejarea împotriva infecțiilor.
O cană (240 ml) de suc de spanac conține, de asemenea, aproximativ 38% din doza zilnica pentru vitamina C, care este o vitamină esențială solubilă în apă, ce se dublează ca antioxidant.
Studiile arată că vitamina C îți protejează pielea împotriva stresului oxidativ, inflamației și afectării pielii, toate acestea pot accelera semnele îmbătrânirii. Mai mult, ajută la sinteza colagenului , o proteină de țesut conjunctiv care favorizează vindecarea rănilor și elasticitatea pielii.
Mai mult, vitamina C poate crește absorbția de fier și chiar poate ajuta la prevenirea căderii de păr asociate cu deficiența de fier.
Efecte secundare potențiale
În timp ce sucul de spanac este asociat cu unele beneficii, există câteva dezavantaje de luat în considerare.
Pentru început, majoritatea cercetărilor disponibile sunt axate pe spanac în sine – nu pe suc. Astfel, sunt necesare studii suplimentare asupra sucului.
În plus, sucurile elimină cea mai mare parte a fibrelor din spanac, ceea ce ar putea reduce unele dintre beneficiile sale.
Studiile arată că fibra poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, la pierderea în greutate și a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. De asemenea, poate proteja împotriva mai multor tulburări digestive, inclusiv hemoroizi, constipație, reflux acid și diverticulită.
De asemenea, spanacul este bogat în vitamina K, din care cantități mari pot interfera cu diluanții din sânge, cum ar fi warfarina. Dacă luați diluanți de sânge, consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga suc de spanac la rutina dvs. zilnică.
De asemenea, este important să citiți cu atenție etichetele dacă cumpărați sucuri cumpărate din magazin, deoarece unele soiuri pot avea un conținut ridicat de zahăr .
În cele din urmă, rețineți că sucul de spanac nu trebuie utilizat ca înlocuitor de masă, deoarece nu contine multe dintre substanțele nutritive necesare pentru o dietă echilibrată.
Mai degrabă, ar trebui să o beți pentru a suplimenta o dietă sănătoasă, alături de o varietate de alte fructe și legume întregi.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.