Știm uleiul de cocos pentru beneficiile sale, care provin din acizii grași cu lanț mediu. Există peste 1.500 de studii care demonstrează sănătatea uleiului de cocos. Majoritatea beneficiilor sale pot fi atribuite acizilor grași cu lanț mediu (MCFA), care sunt numiți și grăsimi sănătoase.
MCFA-urile sunt mai ușor de digerat și nu sunt depozitate ușor ca grăsimi. De asemenea, posedă proprietăți antimicrobiene și antifungice.
Cu toate acestea, aportul excesiv de ulei poate duce și la anumite efecte secundare nedorite. Uleiul de cocos conține o cantitate mare de grăsimi saturate (92%), iar unele cercetări recomandă să îl consumăm în cantități mai mici.
În această postare, vom acoperi mai multe informații despre posibilele efecte secundare ale uleiului de cocos.
Uleiul de cocos are efecte secundare?
Da. Dar acest aspect necesită claritate.
Uleiul de cocos este disponibil pe piață în două forme – uleiul de cocos virgin și uleiul de cocos comercial.
Uleiul de cocos virgin este cea mai pură formă a uleiului. Nu este procesat. Prin urmare, se situează mai bine în ceea ce privește beneficiile și vine aproape fără efecte secundare. Dar uleiul de cocos din comerț (pe care majoritatea dintre noi îl folosim, posibil) este varianta procesată. Are anumite efecte secundare. Câteva dintre acestea includ creșterea în greutate și creșterea nivelului de colesterol rău.
🥥 Poate crește nivelul colesterolului
Unele cercetări afirmă că grăsimile saturate pot crește nivelul colesterolului total și nivelul LDL (colesterolul rău). Acest lucru poate crește riscul bolilor cardiovasculare. Uleiul de cocos se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate.
Deși uleiul de cocos poate crește nivelul colesterolului bun, este posibil să nu fie preferat altor uleiuri vegetale sănătoase.
Conținutul de grăsimi saturate din uleiul de cocos este mai mare decât alte grăsimi sau uleiuri (unt sau ulei de măsline). Potrivit unui aviz publicat de American Heart Association, grăsimile saturate din uleiul de cocos au crescut colesterolul LDL într-un mod similar cu cel din unt, carne de vită și ulei de palmier.
🥥 Poate provoca alergii
Deși se întâmpla foarte rar, uleiul de cocos poate provoca alergii dacă persoana este sensibil la nuca de cocos. Unele dintre reacțiile alergice includ urticarie și anafilaxie (o urgență letală care implică respirație cu probleme). Informațiile despre alergiile la nucă de cocos sunt limitate, deoarece doar un număr mic de persoane au fost afectate.
Potrivit unui studiu din Boston, copiii care au alergii la arahide (sau alergici la nucile de copac) sunt mai puțin susceptibili de a fi alergici la uleiul de cocos (deoarece nuca de cocos nu este practic o nucă, ci un fruct). Cu toate acestea, dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre aceste alergii, este mai bine să consultați medicul înainte de a-i lăsa să încerce uleiul de cocos.
Dacă bănuiți reacții alergice la uleiul de cocos, este mai bine să vă țineți evidența simptomelor într-un jurnal alimentar și să vizitați medicul specialist. Acest lucru vă poate ajuta să obțineți o perspectivă asupra alergiei.
Unele dovezi anecdotice sugerează, de asemenea, că uleiul de cocos poate duce la o frecvență cardiacă rapidă, umflături faciale și senzație de amețeală. Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea, vizitați imediat medicul dumneavoastră.
🥥 Poate crește riscul bolilor de inimă
Potrivit American Heart Association, consumul mai mic de grăsimi saturate și mai mare de grăsimi nesaturate este cel mai bun mod de a preveni bolile de inimă. Uleiul de cocos, fiind mai bogat în grăsimi saturate , poate afecta inima.
Deși uleiul de cocos conține și grăsimi nesaturate, nu există cercetări care să demonstreze că atenuează efectele negative ale grăsimilor saturate.
Uleiul de cocos conține mai multe grăsimi rele decât carnea de vită sau untul. Conform unui studiu din Noua Zeelandă, uleiul de cocos crește colesterolul rău într-o măsură mai mare decât uleiurile vegetale nesaturate.
🥥 Poate provoca diaree ușoară
Unele persoane care au consumat ulei de nucă de cocos virgin au avut diaree ușoară în prima săptămână. Alte simptome asociate au inclus dureri de stomac și vărsături. Aceste simptome s-au rezolvat după prima săptămână și niciunul dintre acestea nu a afectat activitățile zilnice ale indivizilor.
Pentru a minimiza aceste simptome, poate fi necesar să consumați mai întâi uleiul în cantități mai mici și apoi să vă îndreptați treptat până la cantitatea necesară.
🥥 Poate duce la probleme ale ficatului
Acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos sunt transportați în ficat, unde sunt transformați în energie. Unii experți teoretizează că viteza cu care aceste MCFA sunt aduse în ficat poate provoca o problemă. Acest lucru poate pune presiune pe ficat și chiar poate dăuna organului în timp. Dacă aveți vreo boală hepatică sau diabet, se recomandă să evitați uleiul de cocos sau orice alt aliment care conține MCFA.
Alte studii au legat utilizarea uleiului de cocos încălzit în mod repetat de efectele toxice asupra ficatului.
🥥 Poate provoca reacții alergice la copii
Deși uleiul de cocos este bun pentru copii, există anumite aspecte care trebuie luate în considerare. Dacă copilul dumneavoastră are hipotiroidism, abțineți-vă de la utilizarea uleiului de cocos (sau a produselor conexe) înainte de a consulta medicul. Acest lucru se datorează faptului că uleiul ar putea agrava starea și poate provoca reacții alergice la unii copii.
🥥 Poate provoca dureri de cap
Persoanele care fac detoxifiere folosind ulei de nucă de cocos (în special pentru infecțiile cu drojdie) au adesea dureri de cap. Acest lucru se întâmplă atunci când acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos descompun celulele de drojdie (care cauzează infecția), eliberând astfel un val de toxine fungice în fluxul sanguin.
Suplimente cu ulei de cocos
S-a constatat că suplimentarea cu ulei de cocos agravează nivelul trigliceridelor și al colesterolului rău. Dacă utilizați suplimente de ulei de cocos, vă rugăm să fiți precauți. Nu uitați să vă adresați medicului dumneavoastră.
Mai important, doza suplimentului trebuie monitorizată îndeaproape. Depășirea dozei necesare poate deranja stomacul.
Cât de mult ulei de cocos poți consuma într-o zi?
Unele cercetări arată că un aport zilnic de 30 ml de ulei de cocos virgin la adulți a îmbunătățit nivelul de colesterol bun. Deși nu există informații exacte despre cantitatea potrivită de ulei de nucă de cocos pe care o puteți consuma, aceasta este o doză sigură. Puteți începe cu doar 5 ml și puteți mări doza dacă nu aveți efecte secundare.
‼️Precauții și avertismente speciale
În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, uleiul de cocos este sigur dacă este luat în cantități normale, minime. Nu există informații cu privire la siguranța acestuia pentru copii dacă uleiul este luat oral sau pentru perioade mai lungi. Prin urmare, consultați medicul.
Concluzie
Principala preocupare a uleiului de cocos este conținutul ridicat de grăsimi saturate. Deși cercetările sunt mixte, vă sugerăm să reduceți aportul de ulei de cocos. Puteți să-l înlocuiți cu un ulei de gătit mai sănătos (cum ar fi cel de măsline).
Mențineți redusă cantitatea de consum.
Niciun comentariu