Uleiul din semințe de in are capacitatea de a îmbunătăți sănătatea inimii, reduce inflamația, tratează guta, previne cancerul și îmbătrânirea prematură. De asemenea, ajută la stimularea sistemului imunitar și reglează digestia.
Uleiul de in contribuie la reglarea hormonilor la femeile aflate în postmenopauză, previne diferite afecțiuni gastro-intestinale și îmbunătățește sănătatea ochilor.
Acesta este bogat în acizi grași omega-3, care ajută la diminuarea colesterolului LDL și ajută la reechilibrarea acestuia în organism. Astfel reduce tensiunea arterială, scade șansele de a dezvolta ateroscleroză, prevenind astfel atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Cu alte cuvinte, este o minune pentru inimă!
Vitaminele și mineralele găsite în semințele de in sunt: zinc, fier, vitamina E, caroten, vitaminele B, magneziu, calciu, sulf, potasiu, fosfor, mangan, siliciu, cupru, nichel, molibden, crom și cobalt.
Unul dintre elementele importante ale uleiului din semințe de in este conținutul său ridicat de antioxidanți. Acesta este bogat în fitosteroli, care acționează ca antioxidanți puternici, ceea ce înseamnă că pot ajuta la prevenirea daunelor pe care radicalii liberi le fac celulelor sănătoase din diferite părți ale corpului, inclusiv transformarea lor în celule canceroase. În plus, lignanii găsiți în uleiul de in au un impact direct asupra echilibrului hormonal din corp. Asta înseamnă că formarea cancerului este mai puțin probabilă, deoarece sistemul endocrin al corpului funcționează fără probleme.
Cu un conținut ridicat de fibre, acest ulei este capabil să restabilească sistemul digestiv. Fibrele ajută la prevenirea constipației precum și diareei. În plus, lignanii sunt capabili să reducă șansele de cancer de colon. Consumul de fibre suficiente este important și pentru menținerea unui nivel optim de colesterol în organism.
Unele dintre componentele uleiului de in, influențează cantitatea de lichid din ochi, care poate fi o stare foarte enervantă. Ochii uscați pot fi preveniți prin utilizarea constantă a acestui ulei. De asemenea, poate preveni forme mai grave ale acestei afecțiuni, cum ar fi sindromul Sjogren.
Pentru a reduce riscul de osteoporoză, este suficient să adaugi acest ulei în mâncare. Studiile au demonstrat că acest ulei menține în stare bună oasele, prin creșterea nivelului unei proteine implicate în formarea sistemului osos. Specialiștii spun că uleiul de semințe de in este benefic mai ales femeilor la menopauză și celor care suferă de diabet, predispoziția către osteoporoză fiind mai crescută în cazul lor.
Capacitatea antiinflamatorie a uleiului de in previne diferite forme de inflamație în organism, incluzând durerile articulațiilor și mușchilor, precum și condiții mai grave cum ar fi artrita și chiar guta. Este un bun antiinflamator, deci îl puteți include în dieta dumneavoastră dacă suferiți de afecțiuni inflamatorii.
Boala Crohn este o afecțiune ce afectează oamenii din întreaga lume. Consumul uleiului de semințe de in arată o relație pozitivă între inflamația colonului și a tractului intestinal.
Necesarul zilnic de acizi grași omega 3 (dacă ne gândim să acoperim nevoile cotidiene ale organismului numai din uleiul de in), este de două lingurițe de ulei de in pe zi, dimineața și seara, înainte de masă.
Încercați să nu depășiți 3 linguri de ulei / zi, fie el și de in, deoarece există riscuri de îngrășare și de creștere a lipidelor plasmatice.
Atenție! Se pare că acest ulei creste fluxul sanguin, deoarece este un vasodilatator. Mai mult, nu este clar dacă femeile însărcinate ar trebui să consume acest ulei în timpul sarcinii sau alăptării, deoarece contribuțiile hormonale ale uleiului pot fi dramatice iar efectele nu au fost cercetate în mod adecvat.
Efecte secundare: balonare și producerea de gaze intestinale, simptome ce se întâlnesc mai frecvent la începutul dietei cu acest ulei.
Niciun comentariu