Uleiul de in aduce beneficii importante sănătății – mod de folosire + efecte secundare

0

Uleiul de in are un profil nutritiv puternic și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Poate promova sănătatea pielii și poate ușura inflamația.
Se crede că uleiul poate induce pierderea în greutate și sprijină creșterea părului. Uleiul este fabricat din semințe de in care au propriile avantaje de oferit. Uleiul este disponibil sub formă de capsule sau pastile, iar cercetarea se face și asupra eficacității lor.
Uleiul de in este una dintre cele mai bogate surse de ALA (Acid alfa-linolenic – aproximativ 7 g / lingură). Semințele de in (Linum usitatissimum L.) sunt o abundență de grăsimi esențiale, lipide și fibre. Cea mai mare concentrație de grăsimi din in este în uleiul de in. Acest ulei are proprietăți cardioprotectoare, anticancerigene, antiinflamatorii și laxative active. Este mai biodisponibil în ulei decât în ​​semințele măcinate și întregi.
Acest ulei are și alți acizi grași, cum ar fi acizii linoleici, palmitici, stearici și oleici.
ALA din semințele de in este precursorul acizilor grași polinesaturați cu lanț lung omega-3 (PUFA) – acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). O fracțiune din ALA dietetică (aproximativ 10% -15%) poate fi convertită în aceste două PUFA-uri cu lanț lung.
Acesta este motivul pentru care uleiul de semințe de in devine popular ca un substitut vegan pentru uleiul de pește. Deși uleiul de pește este bogat în EPA și DHA, cantitatea de EPA și DHA convertită și energia pe care o obțineți din uleiul de semințe de in este mult mai mare. De asemenea, uleiul de pește poate prezenta un risc de contaminare cu mercur, ceea ce nu este cazul uleiului de semințe de in. Această înlocuire vine cu o anumită ambiguitate și înțelegere.
Important este că ALA ajută la transportul DHA către celulele creierului (neuroni). Poate fi, de asemenea, implicat în funcțiile pielii.
Dovezile anecdotice sugerează că uleiul de semințe de in poate, de asemenea, să promoveze sănătatea părului. Acest lucru ar putea fi atribuit prezenței acizilor grași omega-3 în ulei. Uleiul conține, de asemenea, vitamina E care poate lupta împotriva deteriorării radicalilor liberi și poate reduce căderea părului. Cu toate acestea, există mai puține informații care să susțină acest lucru.
Unii cred că uleiul poate ajuta și la scăderea în greutate. Dar există puține cercetări și aici. Cu toate acestea, fibrele din semințe de in, atunci când sunt luate ca suplimente, pot suprima pofta de mâncare. Acest lucru ar putea ajuta la pierderea în greutate.
Știați?
Un studiu din 2018 a arătat că consumul a 10 g zilnic de biscuiți copți cu semințe de in timp de 12 săptămâni a fost util pentru cei cu diabet zaharat.
A îmbunătățit simptomele de constipație, controlul glicemic și greutatea corporală. Atunci când femeile care alăptau au luat suplimente cu ulei de semințe de in, a rezultat o creștere a conținutului de ALA în laptele matern. Nu există suficiente dovezi pentru a explica dacă sugarii obțin beneficii din acest impuls ALA.
Pe de altă parte, suplimentarea sugarilor cu ulei de semințe de in sau formulă întărită cu ALA a îmbunătățit nivelul DHA.
Beneficiile uleiului de in
Poate reduce colesterolul și poate preveni bolile de inimă
Hipercolesterolemia este o cauză principală a bolilor cardiovasculare. Un studiu care a implicat pacienți cu hemodializă a raportat efectele pozitive ale aportului zilnic de ulei de semințe de in.
Grupul de pacienți cu supliment de ulei de semințe de in (6 g / zi) a prezentat o reducere de aproximativ 23% a concentrației serice de trigliceride în comparație cu grupul martor.
Acest ulei poate, de asemenea, să scadă LDL (colesterolul rău) și să crească nivelul HDL (colesterolul bun) la persoanele hipercolesterolemice (persoanele cu niveluri ridicate de colesterol). Uleiul poate avea beneficii pe termen scurt la cei cu hipercolesterolemie ușoară, în special la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Câteva studii demonstrează activitatea anti-hipertensivă și anti-aterosclerotică a uleiului de semințe de in. Dar unele studii raportează ineficiența acestui ulei în modificarea lipidelor serice.
Poate ajuta la gestionarea tulburărilor oculare
Deficitul de grăsimi alimentare poate provoca inflamații în diferite părți ale ochiului, inclusiv în cornee, conjunctivă și glande lacrimale. De asemenea, poate afecta calitatea și cantitatea lacrimilor. O tulburare oftalmică obișnuită este boala ochilor uscați.
Cercetările spun că administrarea orală de acizi grași omega-3 și omega-6 poate atenua un astfel de deficit. Acest lucru se datorează faptului că acești acizi grași sunt responsabili pentru sinteza compușilor antiinflamatori.
Uleiul de in combate efectele inflamatorii ale acidului arahidonic și ale derivaților săi. Declanșează sinteza mediatorilor neinflamatori, PGE1 și TXA1. Aceste molecule reduc inflamația glandelor lacrimale (glande care secretă stratul apos al filmului lacrimal în ochi), corneei și conjunctivei.
În studiile pe iepuri, administrarea orală și locală de ulei de semințe de in / semințe de in ar putea îmbunătăți boala ochilor uscați și restabili funcționalitatea vederii.
Poate îmbunătăți sănătatea menstruală
Semințele de in conțin, de asemenea, cantități bune de compuși care se transformă în lignani. Principalul dintre aceștia este secoisolariciresinol diglucozid (SDG). SDG este convertit în enterodiol și enterolactonă.
Acești lignani acționează ca fitoestrogeni. Aceștia sunt similari din punct de vedere structural și funcțional cu estrogenul din corp.
Uleiul de in ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, a crampelor menstruale și la tratarea infertilității. Unele cercetări afirmă că acești compuși pot preveni într-o anumită măsură bolile osoase (osteoporoza) și cancerele de sân, ovare și prostată. Cu toate acestea, rolul exact al lignanilor în acest aspect nu este încă complet înțeles.
În mod interesant, uleiurile din semințe de in nu furnizează în mod obișnuit lignani decât dacă au fost adăugate semințe de in măcinate în ulei.

Poate avea proprietăți anticanceroase
Conținutul ridicat de lignan din semințele de in poate explica proprietățile anticancerigene și antiproliferative ale uleiului lor.
Studiile leagă, de asemenea, acizii grași omega-3 de protecția împotriva cancerului. Dietele bogate în acizi grași omega-3 – cum ar fi ALA din uleiul de semințe de in – pot suprima creșterea și proliferarea celulelor cancerului de sân și de colon.
Nu sunt doar acizii grași. Uleiul de in este, de asemenea, bogat în mulți alți micronutrienți, care contribuie la aceste beneficii.
Semințele de in sunt cultivate de la începutul civilizației umane. Aproape fiecare parte a acesteia are o importanță industrială sau economică.
Inul a fost cultivat inițial pentru a produce fibre, lenjerie și hârtie de înaltă calitate. Dar, în ultima vreme, inul a devenit din ce în ce mai renumit în sectoarele alimentar și al sănătății.
Gătitul cu ulei de semințe de in este cel mai bun mod de a obține acești micronutrienți. Iată câteva modalități prin care puteți face acest lucru.
Cum se utilizează uleiul de in la gătit
Puteți folosi ulei de semințe de in pentru a îmbrăca acele salate de prânz, pentru a vă îmbogăți iaurtul etc.
Amintiți-vă că uleiul de semințe de in se oxidează rapid din cauza grăsimilor sale abundente. Nu-l utilizați direct pentru gătit. În schimb, adăugați-l la mâncarea preîncălzită sau gătită.
Uleiul de in este disponibil si sub formă de capsule moi. Aceste suplimente îndeplinesc cerința esențială de acid gras.
Care este doza recomandată de ulei de in?
O lingură de ulei de semințe de in conține 7,3 g de acid alfa-linolenic (ALA) și aproximativ 120 de calorii. Acest lucru ar putea însemna o grămadă de kilograme!
Având în vedere acest lucru, este recomandat 1,6 g / zi de ALA pentru bărbați și 1,1 g pentru femei. În general, cantitatea într-un supliment de ulei de in este de aproximativ 6,2 grame – aceasta se încadrează în limitele de siguranță.
Cu toate acestea, dacă aveți probleme cardiace, vă recomandăm să consultați un medic pentru dozarea corectă. Este mai bine să utilizați aceste suplimente sub strictă supraveghere medicală.
Acest lucru se datorează faptului că uleiul de semințe de in poate avea efecte secundare ușoare. Ar trebui să citiți următoarea secțiune pentru a afla mai multe.
Care sunt problemele de siguranță și efectele secundare ale uleiului de semințe de in?
Uleiul de in, semințele de in și suplimentele de in sunt bine tolerate în cantități mici. Nu există multe efecte secundare dovedite ale uleiului din semințe de in.
Cu toate acestea, rețineți următoarele puncte în timp ce consumați ulei de semințe de in sau suplimente:
Evitați uleiul de semințe de in și semințele în timpul sarcinii și alăptării. Deoarece semințele de in au fitoestrogeni, uleiul poate avea efecte hormonale ușoare, dar nefavorabile.
Cantități mari de ulei de semințe de in ar putea provoca constipație, ducând la blocaj intestinal. Asigurați-vă că vă mențineți hidratat(ă) în timp ce îl luați.
Fitoestrogenii din uleiul de semințe de in pot afecta fertilitatea la bărbați și femei tinere.
Doar 0,5% -1% din ALA din uleiul de semințe de in se transformă în EHA, DPA și alți acizi grași esențiali. Este posibil să ajungeți să consumați mult mai mult din acest ulei pentru a satisface nevoile de acizi grași ai corpului. Astfel de doze mari ar putea să dăuneze.
Derivații din semințe de in pot interfera cu diluanții de sânge, anticoagulanți și medicamente similare. Vă rugăm să utilizați acest ulei sub supraveghere medicală.

Concluzie
Uleiul de semințe de in este o sursă naturală de acizi grași esențiali, fibre, lignani și vitamine E și K. Suplimentarea dietei cu acest ulei poate crește nivelul nutrienților importanți precum EPA, DHA, secoisolariciresinol diglucozid (SDG) și așa mai departe.
Nivelurile optime ale acestor intermediari asigură buna funcționare a ochilor, rinichilor, inimii, tractului gastrointestinal și a sistemului imunitar, reproductiv și nervos. Dar, deoarece există mai puține informații despre siguranța uleiului, vă recomandăm să vă adresați medicului dumneavoastră despre dozaj.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.