Uleiul de galbenele (rețetă și utilizări) pentru răni, ulcere, eczeme, erupții și alte probleme ale pielii

2
Ulei de galbenele beneficii

Gălbenelele, de altfel cunoscute sub numele de Calendula officinalis, sunt folosite pentru o serie de afecțiuni diferite, în special pentru cele care afectează pielea. Partea medicinală a plantei se găsește în frumoasa floare portocalie sau galbenă.
Petalele colorate sunt bogate în flavonoizi – compuși naturali găsiți în legume și fructe – care s-au dovedit a prezenta activități antiinflamatorii, antitrombogene, antidiabetice, anticanceroase și neuroprotectoare prin diferite mecanisme de acțiune.
Uleiul de galbenele se face prin infuzarea florilor într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos).
Uleiul poate fi utilizat singur sau ca ingredient în unguente, balsamuri, creme sau loțiuni.
❗️Nu confundați gălbenelele medicinale cu gălbenele ornamentale din genul Tagetes.
👉 Beneficii pentru sănătate
Gălbenelele au fost utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni care afectează pielea, precum și infecții și ciuperci. Cercetările sugerează că gălbenelele pot fi eficiente în tratarea erupțiilor cutanate, a rănilor, a infecțiilor vaginale cu drojdie și a altor afecțiuni ale pielii. Au mai fost utilizate ca ameliator al durerii și al inflamației. De asemenea, au fost utilizate și ca ajutor în tratarea cancerului – în special pentru efectele secundare legate de tratament (cum ar fi radiațiile).
Unele cercetări sugerează că acestea pot fi utile ca protecție solară. Alții folosesc uleiul de galbenele pur și simplu ca hidratant.
Deși există unele cercetări care sugerează efectele pozitive ale galbenelelor, utilizarea pe termen lung nu a fost studiată și sunt necesare mai multe cercetări. Înainte de a începe orice tratament sau supliment, cereți sfatul medicului dumneavoastră.
❓Cum functioneaza
Ingredientele active ale florilor de galbenele sunt substanțe chimice naturale, cum ar fi saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (α-, β-amirine, faradiol) și flavonoide (quercetina și izorhamnetina).
Se consideră că efectul fotoprotector al formulărilor topice de gel este asociat cu o îmbunătățire a sintezei de colagen în țesutul conjunctiv sub-epidermic. Se crede că substanțele chimice din galbenele (calendula) îmbunătățesc creșterea țesuturilor noi în vindecarea rănilor și scad inflamația.

✔️ Răni și ulcere
Studiile pe animale au arătat o relație pozitivă între utilizarea gălbenelelor și vindecarea mai rapidă a rănilor. Dar oamenii? Un studiu recent publicat în Journal of Family Medicine and Primary a examinat eficacitatea unguentului de galbenele pe cicatricile cezariene la 72 de femei.
Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu tratamentul standard, femeile tratate cu unguent de galbenele au avut un timp de vindecare mai rapid. Ei au raportat că inciziile lor sunt mai puțin roșii și umflate.
Într-un studiu din 2016 publicat în The Journal of Wound Care, cercetătorii au folosit extract de Calendula officinalis la persoanele cu ulcere venoase ale piciorului. Constatările lor au indicat ca cei tratați cu galbenele au avut o viteza de vindecare de 7,4 % pe săptămâna, spre deosebire de doar 1,7 % in grupul de control. In plus, cercetătorii au raportat că „Nu au fost observate efecte adverse in timpul tratamentului cu extract de Calendula officinalis.”
Cercetările timpurii arată că utilizarea unui spray de calendula în plus față de îngrijirea și igiena standard ar putea preveni infecția și scădea mirosul la persoanele cu ulcer varicos diabetic.
✔️ Eczeme, erupții de scutec și alte afecțiuni ale pielii
Calendula este puternic comercializată în tratamentul eczemelor și dermatitei; cu toate acestea, cercetarea asupra calendulei pentru tratarea eczemelor și a dermatitei este limitată. Deoarece planta are proprietăți antiinflamatorii, aplicarea acesteia poate reduce inflamația. Cu toate acestea, nu există dovezi clinice care să susțină utilizarea acesteia pentru eczeme.
❗️De fapt, utilizarea galbenelelor poate fi de fapt iritantă pentru copiii mici cu eczeme severe, mai ales dacă au alergie la ambrozie, margarete, gălbenele sau orice alt soi de plante din familia respectivă.
Utilizarea Calendulei pentru copii poate fi contraindicată, așa că întrebați întotdeauna medicul înainte de a începe!
Utilizarea cremelor de galbenele pe erupția cutanată poate fi avantajoasă în comparație cu anumite tratamente, cum ar fi gelul de aloe vera. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că gălbenelele sunt inferioare soluției de bentonită. Cercetătorii au descoperit că, la tratarea sugarilor cu bentonită, 88% din leziunile din grupul cu bentonită au început să se îmbunătățească în primele șase ore, în timp ce această rată a fost de 54% în grupul cu galbenele.
✔️ Vaginoza bacteriană și infecțiile cu drojdie vaginală
Cercetătorii au comparat utilizarea unguentului de galbenele cu metronidazolul (un medicament obișnuit utilizat pentru tratarea vaginozei bacteriene) la 80 de femei cărora li s-a diagnosticat vaginoză bacteriană. Ei au descoperit că, după o săptămână de intervenție, ambele grupuri de femei au fost vindecate de vaginoza lor bacteriană și niciuna nu a suferit efecte secundare.
Au concluzionat că pentru femeile care ar dori să evite consumul de medicamente pentru tratarea vaginozei bacteriene, unguentul de galbenele poate fi o opțiune viabilă.
În ceea ce privește eficacitatea sa în tratarea infecțiilor cu drojdie, un studiu publicat în Women and Health a constatat că crema de galbenele a fost eficientă în tratarea infecțiilor cu drojdie vaginală, dar a avut un efect întârziat în comparație cu medicația standard (Clotrimazol).
✔️ Gălbenelele ca protecție solară
Eficacitatea galbenelelor ca protecție solară a fost testată in vitro. Ideea din spatele acestui studiu este că proprietățile gălbenelelor ca rejuvenator celular pot deveni adevărate și ca protecție solară. Trebuie făcute mai multe cercetări în acest domeniu. Prin urmare, este prudent să utilizați o protecție solară aprobată pentru protecția UV.
✔️ Dermatită prin radiații
Există cercetări mixte cu privire la faptul dacă aplicarea sau nu a calendulei pe piele poate reduce dermatita prin iradiere (iritarea pielii) după radioterapie. Este posibil să nu fie mai bun decât vaselina (vaselină), dar trebuie efectuate mai multe cercetări.
❗️ Efecte secundare posibile
Nu trebuie să utilizați gălbenele dacă sunteți alergic la ambrozie, margarete, gălbenele sau plante din familia Asteraceae / Compositae. Acest lucru ar putea provoca o reacție alergică.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite, de asemenea, calendula, deoarece ingerarea de gălbenele poate afecta nivelul hormonilor și poate induce menstruația.
Oricine ia medicamente sau este programat pentru o intervenție chirurgicală ar trebui să discute mai întâi despre utilizarea calendulei cu medicul lor.
👉 Rețetă de ulei de gălbenele
✔️ Ingrediente:
– 6 linguri cu flori de gălbenele
– 250 ml ulei purtător (de măsline, susan, cocos etc)
✔️ Mod de preparare:
Într-un borcan se adaugă florile de gălbenele, iar peste se toarnă uleiul purtător. Se închide borcanul, se pune la lumină și se lasă la macerat pentru 2 săptămâni.
La final, se strecoară și se pune în sticluțe sterilizate care se depozitează în loc întunecos și răcoros.
👉 Cum se folosește uleiul de gălbenele
– este un produs ce poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele
– ca ingredient în preparate cosmetice destinate îngrijirii pielii copiilor
– ca ingredient în preparate cosmetice pentru îngrijirea pielii: creme, loțiuni, unguente, balsamuri
– alături de alte ingrediente specifice pentru prepararea unei creme sau ulei de plajă
– ca ingredient în balsamuri, unguente și creme cu aplicație locală
– ca ingredient în cremă de scutece
📌 Va prezentam beneficiile cremei de galbenele si o reteta simpla pe care o poti face acasa

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!