Ce spun tradițiile: Plantele care se sfințesc de Paște și ce puteri au

0

În satele românești, Paștele nu înseamnă doar ouă roșii și cozonac, ci și o serie de tradiții străvechi legate de plantele sfințite la biserică. Se spune că acestea capătă puteri deosebite și pot fi folosite pentru protecție, sănătate și bunăstare în tot restul anului.

1. Busuiocul – paznicul casei
Este nelipsit din coșul de Paște! După ce este sfințit, busuiocul se pune în apă pentru spălarea feței, ca să aducă frumusețe și noroc. Ținut în casă, se crede că alungă răul și atrage liniștea.

2. Salcia – puntea dintre lumi
Ramurile de salcie, sfințite de Florii și păstrate până la Paște, se pun la icoană sau la ușă, pentru a feri gospodăria de trăsnete și boli. Unele femei le folosesc și în ceaiuri calmante, dar mereu cu respect pentru semnificația lor spirituală.

3. Măghiranul – planta cu miros de sărbătoare
Mai puțin cunoscută azi, dar folosită adesea în trecut, această plantă se sfințea pentru a aduce armonie în familie și protecție împotriva invidiei.

4. Leușteanul – paznic împotriva deochiului
Fiert și adăugat în băi sau folosit sub pernă, leușteanul sfințit era considerat un scut împotriva energiilor negative și a bolilor “fără leac”.

5. Usturoiul – apărătorul tainic
Deși nu este întotdeauna dus la sfințit, în unele zone usturoiul era binecuvântat în Joia Mare. Ținut în casă, se spunea că ține spiritele rele departe și dă curaj celor care-l poartă asupra lor.

Tradițiile spun că aceste plante devin mai mult decât simple ierburi după ce trec prin slujba de Paște.
Ele aduc echilibru, protecție și chiar vindecare, dacă sunt folosite cu credință și respect pentru ceea ce reprezintă.

Voi ați păstrat vreuna dintre aceste tradiții? Ce plante duceți la sfințit de Paște?

Niciun comentariu

Nu ratați!