Efectele nocive ale stresului asupra corpului si mintii

0

Stresul este o parte normala a vietii si, intr-o oarecare masura, stresul este benefic. Corpul reactioneaza la stres cu raspunsuri fizice, mentale si emotionale. Va poate mentine energizat si motivat.
Stresul este secretul pentru supravietuire, dar prea mult stres poate fi daunator. De fapt, exista o linie foarte subtire intre impactul pozitiv si negativ al stresului din viata ta.
Stresul excesiv si cronic poate avea un impact asupra sanatatii fizice si emotionale. Nu este vorba doar de cantitatea de stres pe care o experimentati, ci si de modul in care reactionati la acesta, ceea ce poate duce la o mare varietate de probleme de sanatate.
Cauzeaza dureri de cap
Stresul poate provoca totul, de la o durere de cap minora la o migrena. In plus, iti face muschii tensionati, ducand la mai multa durere. Episoadele de cefalee care au drept cauza stresul pot dura de la 30 de minute pana la cateva zile.
Distruge ciclul de somn
Stresul poate afecta calitatea somnului si poate duce la insomnie.
Somnul este important pentru sanatatea ta si lipsa acestuia poate afecta atat sanatatea fizica cat si cea mintala. In timp, acesta poate duce la probleme cronice de sanatate si poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii.
Cand va confruntati cu stresul acut, cititi o carte, ascultati muzica linistitoare sau practicati respiratia profunda.
Cu toate acestea, daca stresul cronic va mentine treaz noapte dupa noapte, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Impiedica digestia
Stresul poate supara si sistemul digestiv, ducand la inflamatia tractului gastro-intestinal datorita  hormonilor, ritmului cardiac rapid si respiratiei rapide. Poate duce la indigestie, dureri de stomac, balonare, greata si varsaturi.
De fapt, stresul si problemele gastro-intestinale au o relatie complexa si bidirectionala, deoarece stresul poate declansa sau agrava simptomele gastro-intestinale si invers.
Declanseaza caderea parului
Stresul va poate afecta rezistenta radacinii parului. Un studiu publicat in American Journal of Pathology spune ca stresul poate afecta negativ activitatea ciclica a foliculilor de par, care la randul lor cauzeaza pierderea parului.
Un alt studiu publicat in American Academy of Dermatology arata ca stresul poate fi principalul motiv pentru pierderea parului atat la barbati, cat si la femei.
Pentru caderea frecventa a parului, trebuie sa vedeti un dermatolog pentru o evaluare corecta pentru a exclude alte cauze medicale.

Declanseaza atacurile de astm
Stresul nu este bun pentru cei care sufera de probleme respiratorii, in special de astm. De fapt, stresul poate declansa atacuri de astm, in care se contracteaza caile respiratorii dintre nas si plamani.
Este important sa stiti ca stresul nu provoaca un nou caz de astm bronsic, dar poate agrava boala la persoanele care deja o au.
Dauneaza inimii
Stresul, pe termen lung, dauneaza inimii. Acesta creste riscul bolilor cardiace, hipertensiunii arteriale, durerii toracice sau batailor neregulate ale inimii.
Hormonii eliberati de corp in timpul stresului afecteaza muschii inimii. Pe termen lung, cresterea tensiunii arteriale creste riscul unui accident vascular cerebral sau al unui atac de cord.
Nu doar stresul, ci si modul in care il gestionati afecteaza sanatatea inimii. Multi oameni raspund la stres prin fumat sau consumand alcool. Toti acesti factori nu sunt buni pentru sanatatea inimii.
Exista o legatura puternica intre stresul cronic si imunitatea scazuta.
In timpul stresului, nivelul cortizonului creste in organism, ceea ce poate modifica raspunsul sistemului imunitar. Reduce chiar si productia de prostaglandine „bune” care sustin functia imuna.
Acest lucru afecteaza imunitatea, facandu-va mai predispus la raceli, gripa si infectii. Poate creste chiar si riscul altor probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabet si alte boli.
Un nivel crescut al cortizolului poate afecta chiar si sistemul digestiv, sistemul reproductiv si procesele de crestere.
Accelereaza imbatranirea pielii
Stresul contribuie la imbatranirea accelerata a celulelor pielii. Acest lucru poate duce la imbatranirea prematura, sub forma de riduri, pigmentare si tonus neuniform al pielii.
In timp, stresul duce la o defalcare a colagenului, dauneaza ADN-ului si promoveaza eliberarea mediatorilor pro-inflamatori (citokine). Toti acesti factori declanseaza semne premature de imbatranire.
Afecteaza tesutul cerebral
Stresul poate provoca probleme legate de concentrare si capacitatea de invatare. In afara de aceasta, stresul cronic este rau pentru sanatatea creierului pe termen lung.
Studiile au aratat ca stresul cronic pe termen lung poate duce la dementa si boala Alzheimer.
Pentru a va proteja sanatatea creierului trebuie sa incepeti sa luati in serios pasii necesati pentru a tine stresul sub control.
Sfaturi pentru a evita stresul:
Este important sa identificati ce provoaca stresul dumneavoastra si sa dezvoltati un plan de abordare a acestuia.
→ Practica respiratiei profunde in fiecare zi este una dintre cele mai bune modalitati de a gestiona stresul. Respiratia profunda poate reduce atat stresul fizic, cat si cel emotional.
→ Faceti un exercitiul o parte de rutina zilnica pentru a gestiona stresul, precum si pentru efectele sale secundare.
→ Dormiti 7 -8 ore. Somnul este necesar pentru sanatatea dumneavoastra generala si va ajuta sa faceti fata situatiilor stresante de zi cu zi.
→ Indiferent cat de ocupati sunteti, faceti-va timp pentru familie si prieteni. Echilibrarea muncii si o viata sociala de calitate este importanta pentru reducerea stresului.
→ Faceti o pauza de la rutina zilnica, planuind o vacanta din cand in cand. Acest lucru va ajuta sa va energizati mintea si corpul.
→ Chiar si 10 minute de meditatie zilnica este extrem de benefica pentru sanatate.
! Daca continuati sa va simtiti stresat si nu il puteti controla, discutati problema cu medicul dumneavoastra.
Sursa: https://www.top10homeremedies.com/news-facts/stress-harms-mind-body.html

Niciun comentariu

Nu ratați!