Ce pericole se ascund în spatele pastilelor antiinflamatoare (AINS) precum aspirina, ibuprofenul și altele

0

AINS, adică medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, sunt unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice din lume în prezent. De fapt, majoritatea analgezicelor de pe piață astăzi sunt AINS.
Ele ar putea reduce efectiv și temporar durerea, dar conform analizei a aproape 10 milioane de dosare medicale ale pacienților, pericolele AINS sunt destul de clare. De exemplu, acestea pot crește riscul de insuficiență cardiacă cu aproape 20 %. Acest risc crește odată cu cantitatea de AINS pe care o persoană o ia, spune autorul studiului Andrea Arfe, doctorand la Universitatea Milano-Bicocca, în Italia. Chiar dacă rezultatele studiului se bazează pe AINS eliberate pe bază de rețetă, rezultatele s-ar putea aplica și la AINS fără prescripție medicală. Arfe notează: „Deși AINS fără prescripție medicală sunt de obicei utilizate în doze mai mici și pentru durate mai scurte, acestea sunt uneori disponibile în aceleași doze ca AINS eliberate pe bază de rețetă și pot fi suprautilizate în mod necorespunzător.”
De fapt, un studiu din martie 2018 asupra utilizatorilor de AINS a constatat că 11% dintre persoanele care iau ibuprofen și 4% dintre utilizatorii de AINS non-ibuprofen au depășit limita zilnică de doză. Depășirea dozei recomandate a avut loc în 9,1 % din zilele de utilizare.
AINS sunt un tip de medicamente antiinflamatoare care sunt disponibile fără rețetă și sunt foarte frecvent luate pentru durere. AINS au devenit binecunoscute pentru legătura lor cu sângerarea stomacului, dar acum chiar și FDA și-a întărit avertismentul general privind AINS. Se dorește ca consumatorii să fie conștienți de faptul că AINS provoacă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, în special în doze mai mari.
👉 5 pericole ale AINS + Alte efecte secundare frecvente
1. Risc crescut de insuficiență cardiacă
Medicii sunt îngrijorați de ceva timp de faptul că AINS ar putea juca un rol în insuficiența cardiacă, deoarece determină consumatorii să rețină sodiu. Acum, cercetarea tocmai publicată în  British Medical Journal  arată că AINS cresc riscul de insuficiență cardiacă cu un alarmant scor de 19%. Riscul crește direct odată cu cantitatea de AINS administrată.
Acest studiu s-a bazat pe analiza istoricului medical a milioane de pacienți din patru țări europene (Olanda, Italia, Germania și Regatul Unit). Acest studiu amplu a analizat în mod specific riscul de internare în spital pentru insuficiență cardiacă și utilizarea a 27 de AINS individuale. Cercetătorii au descoperit că utilizarea curentă a oricărui AINS a fost asociată cu o creștere de 19% a riscului de internare la spital pentru insuficiență cardiacă.
În general, studiul a constatat că 7 AINS tradiționale și doi inhibitori ai COX-2, în special, au condus la un risc crescut de insuficiență cardiacă.

Cinci AINS în special au fost legate de un risc crescut semnificativ de internare pentru insuficiență cardiacă:
– Diclofenac
– Ibuprofen (exemplu de nume de marcă: Motrin®)
– indometacina
– Ketorolac
– Naproxen (exemplu de nume de marcă: Aleve®)
– Nimesulid
– Piroxicam
Când diclofenac, indometacin, piroxicam, etoricoxib și rofecoxib au fost administrați în „doze foarte mari” (adică două sau mai multe doze zilnice), riscul de insuficiență cardiacă s-a dublat.
2. Leziuni gastrointestinale, ulcere și sângerări interne
Toate AINS au același efect secundar cel mai răspândit – deteriorarea tractului gastrointestinal, care nu înseamnă doar stomacul dumneavoastră. De asemenea, include posibile amenințări la adresa esofagului și a intestinului subțire. Potrivit medicului gastroenterolog Byron Cryer, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie, mai mult de jumătate din toate ulcerele hemoragice sunt cauzate de AINS.
Aspirina este singurul AINS care inhibă coagularea sângelui pentru o perioadă prelungită de timp (patru până la șapte zile), motiv pentru care mulți medici o recomandă pentru prevenirea cheagurilor de sânge care provoacă infarct miocardic și accident vascular cerebral. Deși poate avea succes în reducerea cheagurilor de sânge, aspirina este un AINS care este cunoscut în special pentru cauza sângerării gastro-intestinale și ulcere. Oricine poate dezvolta un ulcer gastric în timp ce ia AINS. Da, așa este – oricine. Având peste 60 de ani, fumând țigări, având multiple probleme medicale sau având antecedente familiale de ulcere vă expun și mai mult la un risc și mai mare de a experimenta sângerare la stomac, unul dintre numeroasele pericole ale AINS.
Utilizarea pe termen lung sau în doze mari de AINS poate duce la dezvoltarea de ulcere în intestin. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de ulcere peptice. Ulcerele peptice se formează deoarece acțiunea AINS blochează enzima COX-1 să protejeze mucoasa stomacului.
3. Risc mai mare de insuficiență renală
Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Clinical Pharmacology , AINS au un efect negativ asupra sănătății renale (rinichilor) în esență la toți pacienții care utilizează AINS. Cea mai frecventă complicație renală cauzată de AINS este retenția de lichide, despre care se crede că apare la un anumit nivel la oricine ia aceste pastile antiinflamatoare. Edemul detectabil clinic apare la mai puțin de 5% dintre pacienți. Edemul este un termen medical pentru umflarea cauzată de excesul de lichid prins în țesuturile corpului. De asemenea, AINS încurajează organismul să păstreze sodiu, ceea ce poate duce la grade diferite de reducere a funcției renale.
Evitarea completă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene este recomandată pentru majoritatea persoanelor cu boală cronică de rinichi.
4. Reacții alergice grave
Unii oameni sunt de fapt foarte alergici la AINS. Pentru aceste persoane, pericolele AINS pot include experimentarea unei dificultăți înfricoșătoare de respirație. Pentru un  bolnav de astm bronșic, riscul de a experimenta o reacție alergică gravă la AINS este și mai mare. Alte reacții alergice pot include respirație șuierătoare, erupții cutanate și umflarea gâtului.
5. Pericole pentru copii și adolescenți
Există și pericole specifice ale AINS pentru populația mai tânără. Utilizarea aspirinei de către copiii și adolescenții cu varicelă sau gripă a fost asociată cu dezvoltarea sindromului Reye. Acest sindrom este rar, dar grav. Poate provoca leziuni ale ficatului și ale creierului și, uneori, chiar boli hepatice fatale sau leziuni permanente ale creierului. Aspirina și salicilații non-aspirin nu trebuie niciodată utilizați la copiii și adolescenții cu varicela sau gripă suspectată sau confirmată. În general, copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia produse cu aspirină.

Niciun comentariu

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.