Ce beneficii aduce donarea de sânge și care sunt cele mai răspândite mituri despre acest proces

0

Sigur ai fi donat sânge. Probabil nu cu intenția de a obține vreun beneficiu, ci de a salva viața unui semen. Dar știați că actul de a dona sânge are unele beneficii incredibile? Într-un fel, îți faci și tu un mare bine. Și în această postare, vom discuta despre acest lucru.
❓Care sunt beneficiile donării de sânge
💉 Donarea de sânge poate dezvălui potențiale probleme de sănătate
Vă supuneți unui examen fizic simplu și unui scurt test de sânge înainte de a dona. Acest lucru este important, deoarece orice potențiale probleme de sănătate necunoscute de dvs. sunt descoperite. Astfel de preocupări includ hipertensiunea arterială sau scăderea hemoglobinei.
Dacă există probleme grave, clinica nu vă va extrage sângele – și veți fi informat de ce. Aceasta poate fi o veste bună, deoarece acum aveți timp să luați măsuri.
Dar rețineți că nu trebuie să donați sânge pentru a verifica posibilitatea bolilor transmisibile – inclusiv hepatita B și C și HIV. Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru acest lucru. Mini-examenul fizic anterior donării de sânge nu înlocuiește un control de sănătate complet.
💉 Poate promova sănătatea inimii
Donarea de sânge reduce vâscozitatea sângelui și acest lucru poate preveni atacurile de cord. Un studiu nigerian a constatat că donarea regulată de sânge a scăzut nivelul colesterolului total și chiar LDL (colesterolul rău), reducând riscul bolilor cardiovasculare.
Donarea regulată de sânge poate reduce riscul de infarct miocardic (blocarea fluxului sanguin către inimă, provocând un atac de cord) la bărbații de vârstă mijlocie.
💉 Poate reduce riscul de cancer
Un studiu din 2008 a constatat o ușoară scădere a riscului de cancer la persoanele care au donat sânge frecvent. Aceste tipuri de cancer au fost legate de excesul de fier în sânge și includ cancerul de ficat, colon, esofag, stomac și plămâni.
Donarea frecventă de sânge poate reduce nivelul excesiv de fier din sânge, reducând astfel riscul de cancer. Interesant este că acest fenomen poate reduce riscul bolilor de inimă.
💉 Poate ajuta la detoxifiere
Deși studiile sunt limitate, putem spune că donarea de sânge joacă un rol în detoxifiere. Acesta deschide calea pentru producerea de noi celule sanguine.
Acestea sunt principalele beneficii ale donării de sânge. Donarea de sânge este un act nobil. Și credem că motivul principal din spatele acestui fapt ar trebui să fie salvarea vieții cuiva.
❓Ce să faci înainte / după donarea de sânge
Înainte de a dona sânge
•Respectați consumul de alimente sănătoase și bogate în fier cu cel puțin câteva zile înainte de donație. Aceste alimente includ spanac, fasole, pește și cereale îmbogățite cu fier. Deficitul de fier este un motiv comun pentru amânarea donării de sânge.
•Dormiți bine, mai ales cu o noapte înainte de donarea de sânge.
•Luați o masă echilibrată cu cel puțin 3 ore înainte de a vă dona sângele. Evitați alimentele grase precum cartofii prăjiți, hamburgerii etc.
•Bea apă suplimentară înainte de donație. Deshidratarea este un alt motiv comun pentru amânări.
•Poartă o cămașă cu mânecă scurtă sau una cu mâneci ușor de înfășurat.
•Trebuie să informați asistenta medicală dacă luați medicamente sau aveți orice afecțiune, deoarece acest lucru ar putea interfera cu eligibilitatea dvs. de a dona sânge.
După donarea de sânge

•Bea multe lichide în următoarele 24 până la 48 de ore. Acest lucru va umple fluidele pierdute în timpul donației.
•Evitați efortul fizic pentru următoarele 24 de ore. Încercați să nu ridicați greutăți.
•În cazul în care vă simțiți amețit, înțelegeți că este normal. Poți să te întinzi cu picioarele ridicate, iar sentimentul va trece.
În plus față de măsurile de precauție, trebuie să fiți conștienți de concepțiile greșite.
❓Care sunt concepțiile greșite comune despre donarea de sânge
✔️ Mitul 1
Dacă ești vegetarian, sângele tău nu are suficient fier și nu este potrivit pentru donație.
Fapt
Vegetarienii pot dona sânge, deoarece nivelurile adecvate de fier depind de dieta.
✔️ Mitul 2
Există sânge limitat în corp și donarea unei părți poate fi periculos.
Fapt
Corpul dumneavoastră produce sânge nou după donare. Celulele sanguine din corpul tău mor constant, iar corpul tău creează altele noi tot timpul. De asemenea, doar aproximativ 350-450 ml de sânge se iau în timpul donării.
✔️ Mitul 3
Oamenii supraponderali au mai mult sânge și, prin urmare, sunt mai eligibili pentru donație.
Fapt
A fi supraponderal este un semn de sănătate proastă. Acest lucru îi face mai puțin eligibili pentru donație. Oamenii supraponderali nu au mai mult sânge, deoarece grăsimea conține proporțional mai puțin sânge decât mușchii.
✔️ Mitul 4
A lua medicamente înseamnă că nu puteți fi donator de sânge.
Fapt:
Depinde de medicament. Vă rugăm să informați la centrul de donație dacă luați medicamente pentru orice afecțiune de sănătate. Unele medicamente vă pot cere să amânați acest lucru pentru o anumită perioadă .
✔️ Mitul 5
Donarea de sânge poate duce la HIV sau la alte boli grave.
Fapt
În nici un caz! Ace noi, de unică folosință și sterile sunt folosite de fiecare dată pentru a vă colecta sângele.
Donarea de sânge este absolut sigură pentru adulții sănătoși. S-ar putea să vă confruntați cu unele reacții adverse – dar acestea sunt cele mai frecvente și se diminuează după un timp. Unele dintre efectele secundare includ:
•Senzație de greață sau de amețeală;
•Sângerare la locul injectării acului / o vânătaie;
•Dureri de braț sau amorțeală;
•O senzație de furnicătură.
În cazul în care aceste efecte persistă chiar și după câteva ore, vă rugăm să consultați centrul de donație.

Niciun comentariu

Nu ratați!