13 beneficii minunate pentru sănătate ale orezului negru “orez interzis”

0

Știm cu toții că orezul a fost un aliment de bază în Asia încă de pe vremuri. Iar când spunem asta, ne referim mai ales la orezul alb, mai comun. Orezul negru, pe de altă parte, are în spate o poveste mai interesantă.
Orezul negru era o marfă valoroasă în China antică, deoarece era cultivat în cantități foarte limitate. Acesta este motivul pentru care fiecare bob din această cultură a fost capturat și consumat de regalitatea și nobilimea chineză, iar consumul său de către poporul comun a fost interzis. Astfel, numele său alternativ „orez interzis” a fost inventat.
❓Ce este orezul negru / orezul interzis?
Orezul negru aparține speciei Oryza sativa L. Această specie indica de orez crește cel mai bine în zonele tropicale precum China, Japonia, Coreea, Myanmar și nord-estul Indiei. Cele două soiuri principale de orez negru găsite pe piață sunt orezul negru indonezian și orezul negru thailandez.
Faptul că orezul este consumat în cantități mari în țările asiatice, a fost asociat cu ratele mai mici de cancer și boli cardiovasculare. Acest fenomen a fost atribuit conținutului ridicat de antioxidanți al orezului negru.
Orez negru / orez interzis Informații nutriționale

După cum puteți vedea, orezul negru are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face excelent pentru persoanele care doresc să slăbească fără a renunța la orez. Este, de asemenea, o sursă bogată de fitonutrienți flavonoizi, care sunt esențiali pentru a ne proteja de o serie de boli și pentru a menține funcționarea sănătoasă a creierului nostru.
Orezul negru conține, de asemenea, o mulțime de fibre care sunt bune pentru menținerea sănătății noastre digestive. Este și o sursă excelentă de proteine pe bază de plante (o veste minunată pentru vegetarieni și vegani!) Și oferă minerale precum fier și cupru.
Dar ceea ce face orezul negru atât de unic este nivelul său ridicat de conținut de antocianină, care îi conferă proprietatea sa puternică antioxidantă care ajută la reducerea inflamației cronice.
Dacă încă nu sunteți convins de superioritatea nutrițională a orezului negru față de toate celelalte tipuri de orez, aruncați o privire la comparația de mai jos. (Dimensiune de servire: 100 g)
•Orez alb – 6,8 g proteine, 1,2 g fier, 0,6 g fibre.
•Orez brun – 7,9 g proteine, 2,2 g fier și 2,8 g fibre.
•Orez roșu – 7,0 g proteine, 5,5 g fier și 2,0 g fibre.
•Orez negru – 8,5g proteine, 3,5g fier, 4,9g fibre.
Orezul negru bate toate celelalte tipuri de orez atunci când vine vorba de proteine și fibre și pierde in fața orezului roșu doar din punct de vedere al conținutului său de fier.
Acum, că este evident că orezul negru găzduiește o grămadă de substanțe nutritive, să ne îndreptăm atenția asupra tuturor beneficiilor pentru sănătate pe care le are de oferit.
❓Care sunt beneficiile pentru sănătate ale orezului negru
Principalele componente ale orezului negru care îi conferă aproape toate beneficiile sale pentru sănătate sunt antocianinele. Aceste proteine funcționează ca antioxidanți puternici și îndeplinesc o serie de funcții precum combaterea cancerului, prevenirea bolilor cardiovasculare și menținerea sănătății funcționării creierului. Conținutul său de fibre este un alt factor major pe care trebuie să îl luăm în considerare.
🥢 Este o sursă bogată de antioxidanți
Când vine vorba de conținutul de antioxidanți, niciun alt ingredient nu se apropie de orezul negru. Stratul exterior al boabelor de orez negru conține cele mai ridicate niveluri de antocianine găsite în orice aliment. De fapt, are cel mai mare conținut de antocianină în comparație cu toate celelalte soiuri de cereale integrale, cum ar fi orezul brun, orezul roșu și quinoa roșie. S-a constatat că aceste antocianine luptă împotriva deteriorării radicalilor liberi, previn bolile cardiovasculare și tratează infecțiile microbiene și diareea.
🥢 Combate cancerul
Conținutul de antocianină al orezului negru îi conferă o caracteristică anti-cancer. Un studiu experimental realizat de a treia universitate militară din China a constatat că un extract bogat în antocianină din orezul negru a suprimat cu succes creșterea tumorii și răspândirea celulelor cancerului de sân la șoareci.
🥢 Reduce inflamația
Cercetătorii de la Universitatea Ajou din Coreea au descoperit că orezul negru face minuni în reducerea inflamației. Studiul a constatat că un extract de orez negru a contribuit la reducerea edemului și a suprimat semnificativ dermatita alergică de contact pe pielea șoarecilor. Acesta este un indicator excelent al potențialului orezului negru în tratarea bolilor asociate cu inflamația cronică.
🥢 Ajută la pierderea în greutate
Orezul negru are caracteristici esențiale pentru gestionarea greutății și pierderea în greutate – este sărac în calorii, sărac în carbohidrați și bogat în fibre dietetice. Astfel, te face să te simți plin și ține la distanță foamea.

🥢 Protejează sănătatea inimii
Protejați-vă sănătatea inimii înlocuind orezul alb cu orezul negru. După cum știm deja, colesterolul ridicat este principala cauză a mai multor boli cardiovasculare. Conținutul de antocianină al orezului negru are un efect semnificativ în reducerea colesterolului la șobolani în mai multe studii de cercetare.
Ateroscleroza este o boală cardiovasculară în care arterele se înfundă din cauza acumulării plăcii. Acest lucru ar putea duce la o serie de alte probleme grave, cum ar fi boala coronariană, accident vascular cerebral, boala arterelor periferice sau probleme cu rinichii. Dar sunt vești bune! Orezul negru reduce acumularea plăcii aterosclerotice.
Deși toate aceste studii au fost efectuate pe animale, este sigur să presupunem că orezul negru ar putea produce efecte similare și asupra oamenilor.
🥢 Ajută la detoxifierea ficatului
Boala hepatică grasă se caracterizează, după cum este evident, prin depunerea excesivă de grăsimi în ficat. Eficacitatea orezului negru în tratarea acestei afecțiuni a fost testată la șoareci. Rezultatele au arătat că activitatea antioxidantă a extractului de orez negru a reglementat metabolismul acizilor grași și a redus nivelul trigliceridelor și al colesterolului total, reducând astfel riscul de boli ale ficatului gras.
🥢 Ajută la menținerea creierului sănătos
Mulți cercetători consideră că stresul oxidativ are un efect dăunător asupra funcționării cognitive. Prin urmare, antioxidanții precum antocianinele (care se găsesc în orezul negru) ar putea acționa pentru a reduce acest stres oxidativ și pentru a menține o funcționare sănătoasă a creierului.
Un studiu realizat de Universitatea Medicală din Bulgaria a descoperit că antocianinele îmbunătățesc învățarea și funcționarea memoriei la șobolanii care sufereau de un deficit de estrogen.
Un alt studiu de șase ani efectuat pe 16.000 de adulți a constatat că alimentele bogate în antocianină, consumate pe termen lung, au încetinit rata declinului cognitiv cu până la 2,5 ani.
🥢 Ajută la prevenirea diabetului
Orezul negru este un depozit de fibre dietetice. Deoarece fibrele durează mai mult timp pentru a fi digerate, se asigură că zahărul din cereale este absorbit pe o perioadă mai lungă, menținând nivelurile normale de zahăr din sânge. Astfel, ajută la prevenirea creșterii nivelului de insulină și poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. De fapt, într-un studiu efectuat pe șobolani, extractul de orez negru thailandez germinat a funcționat la fel ca metformina medicamentului pentru diabet și a prevenit și a gestionat consecințele diabetului zaharat.
🥢 Îmbunătățește sănătatea digestivă
După cum am văzut în profilul nutrițional, orezul negru este o sursă bogată de fibre dietetice. Această fibră dietetică vă asigură că aveți mișcări intestinale regulate și previne balonarea și constipația. În plus, poate ajuta la tratarea mai multor alte afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, ulcerul duodenal, constipația și hemoroizii.
🥢 Nu conține gluten
Una din șapte persoane este sensibilă la glutenul proteic care este prezent în toate produsele din grâu, orz și secară. Această sensibilitate la gluten poate da naștere la multe simptome incomode, cum ar fi constipație, diaree, balonare etc. Din fericire, orezul negru este complet lipsit de gluten. Deci, persoanele sensibile la gluten sau care suferă de boală celiacă (alergie confirmată la gluten) pot adăuga orez negru în dieta zilnică pentru a-și îndeplini necesarul zilnic de proteine și fibre.
🥢 Protejează împotriva hipertensiunii arteriale
Fibrele alimentare pe care le obținem din orezul negru (sau din orice cereale integrale, în general) s-a dovedit că protejează sănătatea cardiovasculară, nu numai prin menținerea tensiunii arteriale normale, ci și prin reducerea nivelului de lipide, reglarea greutății corporale, îmbunătățirea metabolismului glucozei și reducerea inflamației cronice.
🥢 Tratează astmul
Antocianinele găsite în orezul negru pot fi eficiente în tratarea astmului. Un studiu efectuat în Coreea a constatat că antocianinele ar putea trata (și chiar preveni) astmul bronșic prin reducerea inflamației din căile respiratorii și hipersecreția mucusului asociată cu această tulburare respiratorie la șoareci.
🥢 Bun pentru ochi
Antocianinele găsite în orezul negru sunt cunoscute pentru a îmbunătăți vederea. Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că antocianinele extrase din orezul negru au fost extrem de eficiente în prevenirea și reducerea leziunilor retiniene cauzate de o lumină fluorescentă.
Nu este uimitor să vezi câte modalități îți poți îmbunătăți sănătatea făcând doar o ajustare minoră în dieta ta zilnică?

Niciun comentariu

Nu ratați!