Stresul afecteaza adesea calitatea si durata somnului. Stresul si lipsa somnului pot avea un impact sever asupra sanatatii fizice si mentale. Expertii recomanda ca oamenii sa aiba 7 – 9 ore de somn pe noapte, in functie de varsta si de alti factori.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, 35,2% dintre adultii din Statele Unite dorm mai putin de 7 ore in fiecare noapte. De-a lungul timului, acest lucru poate duce la anumite probleme de sanatate fizica si mentala.
Rolul exact al somnului nu este clar, dar cercetarile au aratat ca faciliteaza o gama larga de procese corporale. Acestea includ modificari fizice, cum ar fi repararea muschilor si sarcini mentale, cum ar fi concentrarea.
Efectele privarii somnului
Nerespectarea orelor de somn pe termen lung poate determina o dispozitie negativa, o lipsa a energiei, dificultatea de concentrare si o incapacitate generala de a functiona ca de obicei.
Lipsa somnului poate avea consecinte grave in anumite circumstante, cum ar fi daca persoana conduce sau opereaza utilaje grele atunci cand este obosita.
Apatia din timpul zilei si lipsa de energie sunt semnul pe care organismul il transmite atunci cand nu are parte de odihna suficienta.
Privarea somnului pe termen lung poate creste riscul unor afectiuni cronice de sanatate. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un risc crescut de a fi afectate de urmatoarele conditii:
• Obezitate
• Boli coronariene
• Diabet
• Accident bascular cerebral
• Depresie
• Artrita
• Boala de rinichi
Desi o serie de alti factori pot cauza aceste conditii, privarea de somn poate contribui la accentuarea acestora.
Legatura dintre stres si somn
Stresul are multe conotatii negative, dar este un raspuns care a evoluat la oameni si la animale pentru a le permite sa se apere atunci cand sunt pusi in situatii periculoare.
La om, stresul stimuleaza sistemul nervos central sa elibereze hormoni, cum ar fi adrenalina si cortizon. Acesti hormoni ridica ritmul cardiac pentru a circula mai bine sangele la organele si muschii vitali, pregatindu-va sa luati masuri imediate daca este necesar.
Reducerea nivelului stresului pentru imbunatatirea somnului
Meditatia este o tehnica de relaxare care urmareste constientizarea momentului prezent. Scopul este sa recunoastem toate gandurile, sentimentele si senzatiile care se petrec in interiorul nostru si in afara acestuia, fara a reactiona la ele.
Cercetarile au aratat ca aceasta tehnica ofera mai multe beneficii pentru bunastarea mentala. O revizuire a 47 de studii, care au inclus un total de 3515 de pacienti, a constatat ca meditatia de relaxare a condus la imbunatatiri mici si moderate in anxietate, depresie si stres.
Mai multe cercetari sunt necesare pentru a determina daca meditatia functioneaza sau nu ca tratament clinic, dar poate fi o metoda utila la domiciliu pentru orice persoana.
Practicand meditatia timp de 10-30 de minute inainte de a merge la somn ar putea fi o metoda eficienta de reducere a stresului si de imbunatatire a somnului.
Sport
Exercitiile fizice sunt instrumente utile pentru imbunatatirea sanatatii mentale si a calitatii somnului, precum si pentru a oferi beneficii fizice.
Cercetarile sugereaza ca efectele exercitiilor fizice asupra bunastarii psihologice ar putea face un tratament adecvat pentru anxietate si tulburari legate de stres, reducand necesitatea de a utiliza alte tratamente.
Alte modificari ale stilului de viata
• Adaptarea unei diete mai sanatoase
• Scaderea cofeinei si a consumului de alcool
• Cautati sprijin din partea prietenilor si familiei
• Cand mergi la culcare, lasa telefonul mobil intr-o alta camera si nu deschide televizorul. O baie relaxanta inainte de culcare poate sa faca minuni, pentru ca te ajuta sa te relaxezi. Ai grija ca dormitorul sa fie foarte bine aerisit si dormi intotdeauna in pijamale confortabile si lejere, in care te simti bine.
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322994.php
Niciun comentariu