Unghiile spun multe despre sănătatea noastră si ne arată ce afecțiuni sau boli avem în funcție de aspect, culoare si altele

0

Știai că unghiile tale pot dezvălui indicii asupra stării tale generale de sănătate? O atingere de alb aici, o nuanță de roz acolo sau unele ondulații sau umflături pot fi un semn de boală în corp. Problemele la nivelul ficatului, plămânilor și inimii pot apărea în unghii.
Unghii palide
Unghiile foarte palide pot fi uneori un semn al unei boli grave, cum ar fi:
Anemie
Insuficiență cardiacă congestivă
Boală de ficat
Malnutriție

Unghii albe
Dacă unghiile sunt în mare parte albe, cu margini mai întunecate, acest lucru poate indica probleme hepatice, cum ar fi hepatita. Daca degetele au o tenta gălbuie, acesta este un alt semn de probleme hepatice.
Unghii galbene
Una dintre cele mai frecvente cauze ale unghiilor galbene este o infecție fungică. Pe măsură ce infecția se agravează, patul unghiilor se poate retrage, iar unghiile se pot îngroșa și se pot sfărâma. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi boli tiroidiene severe, boli pulmonare, diabet sau psoriazis.
Unghii albăstrui
Unghiile cu o nuanță albăstruie pot însemna că organismul nu primește suficient oxigen. Acest lucru ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Unele probleme cardiace pot fi asociate cu unghiile albăstrui.
Unghii ondulate
În cazul în care suprafața unghiei este ondulată sau înfundată, acesta poate fi un semn precoce al psoriazisului sau al artritei inflamatorii. Decolorarea unghiei este frecventă; pielea de sub unghie poate părea maroniu-roșcat.

Unghii crăpate sau despicate
Unghiile uscate, fragile, care se sparg sau se exfoliază frecvent, au fost legate de boala tiroidiană. Crăparea sau despicarea combinată cu o nuanță gălbuie este mai probabil datorită unei infecții fungice.
Pliul de unghii umflat
Dacă pielea din jurul unghiei apare roșie și pufoasă, aceasta este cunoscută sub numele de inflamație a pliului unghiilor. Poate fi rezultatul lupusului sau al unei alte tulburări a țesutului conjunctiv. Infecția poate provoca, de asemenea, roșeață și inflamație a pliului unghiilor.
Linii întunecate sub unghie
Liniile întunecate de sub unghie trebuie investigate cât mai curând posibil. Uneori sunt cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.
Unghii roase
Să-ți rozi unghiile poate fi doar un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar putea beneficia de tratament. Mușcarea sau prelevarea unghiilor a fost, de asemenea, legată de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu vă puteți opri, merită să discutați cu medicul dumneavoastră.
Unghiile sunt doar o parte din puzzle
Deși modificările unghiilor însoțesc multe afectiuni, aceste modificări sunt rareori primul semn. Și multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive – nu toată lumea cu unghii albe are hepatită. Dacă vă îngrijorează aspectul unghiilor, consultați medicul sau un dermatolog.

Niciun comentariu

Nu ratați!