11 Cele mai importante funcții ale fierului in organism

0

Având în vedere că suntem mereu în mișcare, epuizarea și oboseala par a fi probleme de zi cu zi pe care le atribuim deseori programelor noastre agitate. Cu toate acestea, acestea pot fi cauzate și de un deficit de fier. Fierul este unul dintre substanțele nutritive cheie de care are nevoie corpul pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Veți afla aici beneficiile fierului.
Funcțiile sale principale includ metabolizarea proteinelor și producerea de hemoglobină, enzime și celule roșii din sânge (globule roșii). Un număr mai mic de celule roșii poate afecta transferul de oxigen către diferitele țesuturi și organe din corp. Fierul este, de asemenea, esențial pentru părul, pielea și unghiile sănătoase.
👉 Beneficiile fierului pentru piele
🧬 Oferă pielii tale o strălucire sănătoasă
Pielea palidă și cearcănele sunt cele mai frecvente semne de anemie cauzate de deficit de fier. Lipsa fierului determină scăderea nivelului de hemoglobină, ducând la reducerea ulterioară a globulelor roșii. Fluxul redus de oxigen vă poate priva pielea de culoarea sa, făcându-o să arate mai palidă.
🧬 Accelerează vindecarea rănilor
Fierul joacă un rol important în accelerarea procesului de vindecare a rănilor. Ajută la formarea eritrocitelor, cel mai esențial component al hemoglobinei care transportă oxigenul în jurul corpului. Fără aportul adecvat de oxigen (care transportă și alți nutrienți), vindecarea rănilor nu poate avea loc.
👉 Beneficiile fierului pentru păr
🧬 Combate căderea părului
Un studiu al Jurnalului European de Dermatologie a constatat că femeile pot prezenta pierderi excesive de păr din cauza deficitului de fier. Studiul a raportat că depozitele scăzute de fier cresc rata căderii părului. Fierul ajută la îmbunătățirea texturii părului și reduce matitatea prin creșterea fluxului de oxigen și substanțe nutritive către rădăcinile părului și scalp.
👉 Beneficiile fierului pentru sănătate
🧬 Te face energic
Fierul acționează ca purtător de oxigen în corp și îl transferă către mușchi și creier, crescând astfel atât performanța fizică, cât și vigilența mentală. Nivelurile scăzute de fier din corp vă pot face neatenți, iritabili și obosiți. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Melbourne, suplimentarea cu fier ajută la îmbunătățirea performanței sportive.
🧬 Îmbunătățește apetitul
Pentru părinții în cauză ai căror copii nu prea mănâncă, suplimentarea cu fier poate contribui la creșterea poftei de mâncare. Un studiu realizat de The Journal of Nutrition efectuat pe copiii din școala primară din Kenya a constatat că suplimentarea cu fier a crescut apetitul și creșterea la copii.
🧬 Ajută funcția musculară
Fierul este extrem de important pentru îmbunătățirea sănătății musculare. Ajută la producerea de mioglobină (o proteină musculară) care transportă oxigenul din hemoglobină și îl stochează în celulele musculare. Astfel ajută la contracția mușchilor.
🧬 Contribuie la dezvoltarea creierului
Noile mame trebuie să se asigure că copiii lor au o dietă bogată în fier pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a creierului. Conform unui studiu realizat de seminariile de neurologie pediatrică, dezvoltarea cognitivă, motorie, social-emoțională și neurofiziologică la sugarii care suferă de anemie feriprivă este mai mică decât la cei care nu sunt anemici. Studiul subliniază astfel importanța prevenirii deficitului de fier pentru îmbunătățirea sănătății creierului.
🧬 Asigură o sarcină sănătoasă
Medicii recomandă femeilor însărcinate să își mărească aportul de fier din surse alimentare sau suplimente. Un studiu Cochrane Database of Systematic Reviews arată că suplimentarea prenatală cu fier ajută la scăderea riscului de greutate mică la naștere și previne anemia maternă în timpul sarcinii. Suplimentele de fier se absorb cel mai bine atunci când sunt completate cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi suc de portocale, grapefruit și roșii.
🧬 Îmbunătățește imunitatea
Un alt beneficiu minunat al fierului pentru sănătate este capacitatea sa de a consolida imunitatea. Potrivit Institutului Linus Pauling, fierul este extrem de util pentru o serie de funcții imune, cum ar fi diferențierea și proliferarea limfocitelor T și producerea speciilor reactive de oxigen care luptă împotriva agenților patogeni.
🧬 Ameliorează sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniștite, o tulburare de mișcare neurologică, creează un impuls de a mișca picioarele în mod repetat. Aceste senzații se intensifică în continuare în repaus și, prin urmare, provoacă somn tulburat. Un studiu realizat de Age and Aging a constatat că deficiența de fier (cu sau fără anemie) poate declanșa acest sindrom la vârstnici.
🧬 Tratează simptomele premenstruale
Studiile sugerează că un aport ridicat de fier poate oferi ameliorarea simptomelor premenstruale, cum ar fi amețeli, schimbări ale dispoziției, hipertensiune arterială, risc mai mic de a suferi sindrom premenstrual comparativ cu femeile care consumă mai puțin fier.
👉 Surse de fier
Iată principalele surse de hrană din care puteți obține doza zilnică de fier din:
Acestea sunt cele mai bune surse pentru creșterea și menținerea nivelurilor bune de fier în corpul dumneavoastră:
1.Ficat de vita
2.Ficat de pui
3.Midii
4.Stridiile
5.Ton
Surse non-hemice (vegetale):  Aceste surse de fier sunt absorbite mai puțin de organism și necesită absorbția vitaminei C în cantități mai mari.

1.Tofu
2.Fasole
3.Semințe de dovleac
4.Legume cu frunze verzi
5.Cereale integrale
6.Ridiche
7.Fructe uscate
8.Leguminoase
9.Lintea
10.Ouă
11.Lactate
12.Spanac
13.Stafide
14.Migdale
15.Caise uscate
16.Prune uscate
👉 Aportul dietetic de fier conform Institutului Linus Pauling:

👉 Riscurile consumului excesiv de fier:
⚠️Risc crescut de boli cardiovasculare
⚠️Incidența ridicată a cancerului
⚠️Apariția problemelor gastrointestinale
⚠️Risc ridicat de boli neurodegenerative
⚠️Susceptibilitatea la diabetul de tip 2
⚠️Sensibilitate crescută la îmbătrânirea prematură a pielii
👉 Articole recomandate:
📌 Deficitul de fier – cauze, simptome si remedii
📌 Alimente bogate in fier si beneficiile acestora in organism
📌 Anemie – simptome, cauze si remedii naturale
📌 24 de alimente pentru creșterea nivelului de hemoglobină
📌 Alimente care sporesc formarea hemoglobinei (sângelui)

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.