24 de alimente pentru creșterea nivelului de hemoglobină

1

Probabil știți că hemoglobina este importantă pentru funcționarea corpului dumneavoastră. S-ar putea să știți, de asemenea, că are legătură cu fierul, celulele roșii din sânge și anemia. Dar, știați că creșterea nivelului de hemoglobină implică mai mult decât creșterea aportului de fier?
Producția de hemoglobină este vitală pentru corpul dvs., iar fierul, cuprul și vitaminele B12, B9 (folat) și C joacă un rol important. Este necesar să aveți o dietă adecvată pentru a menține un nivel optim de hemoglobină. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vă sporiți aportul de alimente care ajută la sinteza hemoglobinei.
Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Cea mai importantă funcție a sa este de a transporta oxigenul din plămâni către toate celelalte celule, ceea ce ajută la susținerea acestora.
Un nivel scăzut de hemoglobină are ca rezultat anemie și este influențat de mulți factori. Obiceiuri alimentare, absorbția slabă a substanțelor nutritive necesare pentru producerea de hemoglobină, o creștere a dozei necesare din cauza sarcinii, pierderi de sânge și chiar anumite medicamente – toate pot duce la niveluri scăzute de hemoglobină.
Cele mai frecvente simptome ale unui număr scăzut de hemoglobină sunt oboseala, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap și dureri în piept. Poate duce la consecințe grave și vă poate afecta și sistemul cardiovascular.
Dacă sunteți vegan sau vegetarian, este necesar să includeți în dietă alimente bogate în fier. Leguminoasele, precum și produsele derivate ale acestora, pot fi surse bune. Soia, fasolea și năutul sunt leguminoasele recomandate.
🩸 Soia
La fiecare 100 de grame de soia obtineți 15,7 mg de fier, 375 mcg de acid folic, 6 mg de vitamina C.
🩸 Ficat
Cea mai mare concentrație de fier, vitamina B12 și folat se găsește în ficat. Ficatul de miel se mândrește cu cea mai mare cantitate de vitamina B12 , cu 100 g conținând 85,7 mcg. Este, de asemenea, o sursă semnificativă de folat, fier și vitamina C, având 400 mcg, 10,2 mg și, respectiv, 13 mg.
De asemenea, carnea de vita și de pui conțin fier.
🩸 Scoici
Scoicile sunt cea mai bogată sursă naturală de fier, cu 100 de grame de scoici care conțin 28 mg de fier, 22,1 mg de vitamina C și 98,9 mcg de vitamina B12.
Fructele de mare, in general, pot oferi mai mult decât necesarul zilnic de fier și vitamina B12.
🩸 Orez brun
Orezul brun este, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece este o sursă bună de fier, iar 100 de grame de orez brun conțin în jur de 0,4 miligrame de fier.
🩸 Cereale întregi
Boabele integrale, cum ar fi orz, quinoa și fulgi de ovăz, sunt bogate în fier. Fiecare 100 de grame de cereale întregi conține aproximativ 2,5 miligrame de fier.
Fructe
Vitamina C este esențială pentru absorbția fierului, care crește nivelul de hemoglobină. Fructe precum portocale, lămâi, guava și licii sunt recomandate din cauza conținutului ridicat de vitamina C.
🩸 Fructe uscate
Caisele uscate, stafidele și curmalele sunt surse fiabile de fier. De fapt, 100 de grame de fructe uscate au 0,8 miligrame de fier. În afară de fier, aceste fructe uscate conțin și fibre și vitamine esențiale.
🩸 Căpșuni
Aceste fructe minunate sunt benefice pentru cei cu niveluri scăzute de hemoglobină în două moduri – prin furnizarea de fier și prin creșterea absorbției fierului în organism.
🩸 Prune uscate
Prunele uscate sunt o modalitate eficientă de a crește nivelul hemoglobinei. Acest fruct este bogat în fier, fibre și vitamina C, care ajută la producerea de globule roșii (celule roșii din sânge).
🩸 Merele
Merele sunt bogate în fier (și în alți nutrienți multipli), ceea ce le face potrivite pentru creșterea nivelului de hemoglobină.
🩸 Rodia
Rodia este bogată în fier, calciu, proteine, carbohidrați, fibre și alte câteva vitamine și minerale. Prin urmare, acestea sunt adesea recomandate persoanelor care au un nivel scăzut de hemoglobină.
🩸 Roșii uscate la soare
O sută de grame de roșii uscate la soare conțin până la 9,1 miligrame de fier, ceea ce le fac importante pentru cei care suferă de un număr scăzut de hemoglobină.
🩸 Kaki
Aceste fructe portocalii sunt o sursă fiabilă de fier, vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți esențiali.
🩸 Coacăze
Coacăzele negre sunt, de asemenea, o modalitate bună de a crește numărul RBC. Conțin aproximativ 1 până la 3 miligrame de fier la 100 de grame, în funcție de tip.
🩸 Pepene verde
Acest fruct răcoritor crește nivelul de hemoglobină. Acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de fier prezente în el. De asemenea, este bogat în vitamina C, ceea ce face procesul de absorbție a fierului mai bun și mai rapid.
🩸 Alge marine
Pentru a vă crește nivelul de hemoglobină, trebuie să apelați la alge marine, dintre care 100 g conțin 28,5 mg de fier și 93 mcg de acid folic.

🩸 Sfeclă roșie
Sfecla roșie este adesea recomandată pentru creșterea hemoglobinei datorită conținutului ridicat de folat. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C și fier.
🩸 Cartofi
Cartofii sunt bogați în fier și vitamina C, făcându-i un produs alimentar prietenos cu hemoglobina.
🩸 Broccoli
Acest văr îndepărtat și mai gustos al conopidei conține aproximativ 2,7 miligrame de fier la 100 de grame. În afară de aceasta, broccoli conține și alți nutrienți esențiali, cum ar fi magneziul și vitaminele A și C.
🩸 Spanac
Spanacul este, de departe, cea mai bună opțiune vegetală pentru cei care caută o creștere a hemoglobinei. De fapt, 100 de grame de spanac conține până la 4 miligrame de fier.
Ierburi
Ierburile sunt capabile de a crește nivelul hemoglobinei. Deși condimentele precum cimbru, pătrunjel, mentă și semințe de chimen sunt bogate în fier, cantitatea care se consumă de obicei nu este suficient de semnificativă pentru a face diferența. Dar ele oferă un impuls suplimentar necesității zilnice de fier.
🩸 Urzică
Această plantă poate juca un rol foarte important în creșterea nivelului de hemoglobină. Frunza de urzică este bogată în fier, vitamine B și C și alte câteva vitamine care deschid calea pentru un număr îmbunătățit de eritrocite.
🩸 Ouă
Ouăle au fost considerate micul dejun al campionilor dintr-un motiv. Bine întemeiat. Un singur ou are aproximativ 6 grame de proteine, 0,55 mcg de vitamina B12, 22 mcg de folat și 0,59 mg de fier.
🩸 Semințe de dovleac
Veți fi surprinși să știți că 100 de grame de semințe de dovleac sau chia conțin aproximativ 15 miligrame de fier, adică 83% din valoarea zilnică recomandată. De asemenea, conțin acizi grași esențiali care pot face pielea să strălucească.
🩸 Ciocolată neagră
Vești bune pentru toți iubitorii de ciocolată neagră! Aceasta vă ajută să creșteți nivelul de hemoglobină destul de ușor, deoarece fiecare 100 de grame de ciocolată neagră 80% vă poate oferi 17 miligrame de fier, ceea ce reprezintă aproximativ 90% din doza zilnică de fier.
🩸 Nuci
Migdale, arahide, nuci de caju, pin, alune, nuci – toate aceste nuci sunt surse uimitoare surse de fier. Sunt gustoase și vă vor oferi 3 miligrame de fier la 30 de grame.
Concluzie
Hemoglobina este o moleculă care conține fier. Deci, este logic să includeți mai mult fier în dieta dvs. pentru a vă crește nivelul de hemoglobină. Dar există și alți nutrienți, în special vitaminele C, B12 și B9.
Vitamina B12 și vitamina B9 sunt necesare pentru producerea de celule roșii din sânge. De fapt, vitamina B9 este esențială pentru sinteza hemului, partea hemoglobinei care conține fier. Vitamina C crește absorbția fierului, motiv pentru care este importantă. Este necesar să aveți alimente bogate în toate componentele pentru a crește nivelul hemoglobinei.
‼️ Un Cuvânt De Atenție
Menținerea nivelului de hemoglobină este crucială pentru sănătatea dvs., iar o deficiență poate avea efecte adverse. Deci, este necesar să includeți cantitățile necesare de fier, folat și vitaminele C și B12 în dieta dvs. pentru a vă menține sănătos. Iată câțiva factori de risc asociați cu hemoglobina:
•Nu încercați să diagnosticați sau să corectați un nivel scăzut de hemoglobină fără supravegherea unui medic.
•Femeile gravide nu trebuie să consume doze mari (mai mult de 45 mg pe zi) de fier, deoarece nivelurile ridicate de hemoglobină au fost asociate cu riscuri pentru făt.
După cum ați văzut, există o serie de opțiuni vegane, vegetariene, precum și non-vegetariene disponibile, care vă pot îndeplini cerința zilnică de hemoglobină. Am omis și alte surse? Anunțați-ne comentând mai jos.
Rămâi în formă, rămâi sănătos!

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!