5 semne îngrijorătoare care vă semnalizează lipsa vitaminei D – cum le puteți preveni

0
Deficit vitamina d

Vă întrebați de ce nu puteți scăpa de acea răceală sau infecție stomacală cu medicamente? Răspunsul poate fi din cauza unui deficit de vitamină D care ar putea pune în pericol recuperarea dumneavoastră.
Vitamina D este stocată și sintetizată în organism în mod natural, activată de ficat și rinichi. Este esențială pentru menținerea nivelului de calciu și fosfat în organism, precum și pentru menținerea sănătății sistemului nostru imunitar.
Mai mulți factori pot contribui la creșterea incidenței deficitului de vitamina D. Principala este lipsa unei expuneri adecvate la lumina soarelui – pentru că nu petrecem suficient timp în aer liber. Stilul nostru de viață sedentar este o altă problemă. S-a constatat că persoanele care sunt supraponderale / obeze sunt mai predispuse la deficiența vitaminei D. Deoarece vitamina D este un compus solubil în grăsimi (adică se dizolvă numai în grăsimi și se depozitează în grăsimi în tot corpul), o depunere ridicată de grăsime în organism creează o cerere mai mare de vitamina D. Cercetările au arătat că persoanele cu pielea mai întunecată sunt sunt mai expuse riscului, deoarece culoarea pielii lor blochează capacitatea soarelui de a stimula producția de vitamina D. (Aplicarea unei cantități prea mari de protecție solară poate duce la o problemă similară.) Afecțiunile genetice și alte afecțiuni, cum ar fi afecțiunile hepatice și renale, pot provoca, de asemenea, un deficit.
Un deficit de vitamina D nu este ușor de diagnosticat, deoarece nu provoacă întotdeauna simptome până când nivelurile devin foarte scăzute sau au scăzut de ceva timp. Dar unele dintre semnele mai alarmante de care trebuie să fie atenți includ:
1 Mușchi dureroși și dureri articulare
Organismul absoarbe calciul cu ajutorul vitaminei D și lipsa de calciu are ca rezultat o densitate osoasă scăzută. De obicei, persoanele care suferă de dureri musculare sau articulare consideră că nivelul lor de calciu este scăzut și iau suplimente pentru asta, fără să-și dea seama chiar că adevărata problemă este deficitul de vitamina D.
2 Infecții gastrice
Problemele din tractul digestiv pot cauza absorbția inadecvată a vitaminei D. Deci, dacă aveți gaze cronice, balonări și constipație sau sindromul „intestinului iritabil”, ar trebui să vă verificați nivelurile vitaminei D.

3 Răceală frecventă
Lipsa vitaminei D afectează sistemul imunitar. Deci, dacă vă simțiți răcit de mai multe ori sau de două ori pe lună, se poate datora faptului că nivelul dvs. este scăzut.
4 Depresie
Serotonina, hormonul creierului asociat cu creșterea dispoziției, cade odată cu scăderea expunerii la soare.
5 Creștere stopată (la copii)
Acest lucru se aplică în mod specific copiilor. Copiii care par prea scunzi pentru vârsta lor ar trebui să își testeze nivelul de vitamina D, iar o deficiență de calciu ar putea să le împiedice creșterea.
❓Care este cel mai bun mod de a compensa un deficit de vitamina D
Un adult mediu are nevoie zilnic de 100-200 UI de vitamina D. În timp ce medicii recomandă suplimente și injecții pentru a crește nivelul de vitamina D din organism, este important să știm că petrecerea timpului la soare este cea mai bună modalitate de a învinge deficitul. Petreceți minimum 15 minute în aer liber dimineața, de la 8 dimineața până la prânz. Faceți mișcare sau mergeți în acest timp, purtând haine de culoare deschisă, pentru a beneficia pe deplin de expunerea la soare.
Deși numărul alimentelor care conțin vitamina D sunt puține, amintiți-vă că fără ajutorul grăsimilor, acesta nu poate fi absorbit sau utilizat în organism. Așadar, este important să urmezi o dietă corectă. Iată câteva alimente din care puteți alege zilnic:
– Un pahar de lapte de 200-300 ml
– Două bucăți de 50 g de pește gras, cum ar fi somonul, stavridul, sardinele
– 30 g porție de boabe de soia întregi sau fasole uscată precum rajma, chana
– 1 gălbenuș de ou
– 30 g portie de ciuperci
Aceste linii directoare simple vă vor asigura că nivelul de vitamina D rămâne sub control și va menține la distanță acele simptome îngrijorătoare.

Niciun comentariu

Nu ratați!