Deficit de vitamina D – cauze, riscuri și simptome

0

👉 Ce este vitamina D?
Cu cât ne obișnuim mai mult cu tehnologiile, confortul și luxurile lumii moderne, cu atât ne îndepărtăm mai mult de viața naturală. Vitamina D este un nutrient extrem de esențial pentru bunăstarea noastră. Este un grup de secosteroizi liposolubili care ajută la îmbunătățirea absorbției intestinale a calciului și fosfatului. Această vitamină este produsă chiar de corpul nostru atunci când este expus la lumina soarelui.
👉 Tipuri de vitamina D
Există doar două tipuri de vitamina D
-D2, cunoscută și sub numele de ergocalciferol, este obținută din alimente fortificate, alimente vegetale și suplimente.
– D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol, provine din alimente fortificate și alimente de origine animală (pește, ouă și ficat). De asemenea, este produsă intern de corpul nostru atunci când pielea este expusă la lumina soarelui.
👉 Cum transformă corpul nostru lumina soarelui în vitamina D?
Razele ultraviolete B (UVB) din lumina soarelui sunt responsabile pentru transformarea colesterolului din piele în vitamina D. Pentru o persoană cu pielea deschisă, aproximativ 20 până la 30 de minute de lumină solară pe față și pe antebrațe în mijlocul zilei, de 2 până la 3 ori pe săptămână, este suficientă pentru a pregăti suficientă vitamina D. Persoanele cu pielea mai închisă și persoanele în vârstă, totuși, necesită mai multă expunere la lumina soarelui pentru cantități adecvate de vitamina D. Nu trebuie să faceți baie de soare. Tot ce are nevoie pielea ta este expunerea la lumina soarelui.
👉 Deficitul de vitamina D
Deficiența vitaminei D a devenit o preocupare globală pentru persoanele din toate categoriile de vârstă. S-a estimat că aproape 1 miliard de oameni din întreaga lume au niveluri inadecvate de vitamina D în sânge. Persoanele cu piele întunecată și persoanele în vârstă, precum și persoanele supraponderale și obeze tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D.
Diagnosticul unui deficit de vitamina D este relativ simplu. Tot ce trebuie să faceți este să faceți un test de sânge pentru a determina dacă aveți deficiență sau nu. În acest scop, este important să cunoaștem nivelurile optime și nivelurile deficitare. Testul medical vă va măsura nivelul 25(OH) D. Institutul de Medicină a prescris următoarea doză zilnică recomandată (DZR) de vitamina D pentru persoanele din diferite grupe de vârstă.
– 600 UI/zi pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani
– 800 UI/zi pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani
– 600 UI/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează
👉 Ce cauzează deficitul de vitamina D?
Unele dintre cauzele majore ale deficitului de vitamina D sunt discutate mai jos:

1. Expunere limitată la lumina soarelui:
După cum s-a menționat deja, lumina soarelui este sursa majoră de vitamina D și, prin urmare, expunerea limitată la lumina soarelui este cea mai mare cauză a deficienței de vitamina D. Oamenii care locuiesc în interior sau cei care locuiesc la latitudinile nordice beneficiază în general de lumină solară limitată și, prin urmare, sunt expuși riscului de deficiență de vitamina D. În plus, vorbim adesea despre utilizarea cremelor de protecție solară pentru a preveni cancerul de piele și alte daune cauzate de expunerea la UV. Dar puțini dintre noi sunt conștienți de pericolele de a nu obține suficientă vitamina D de la soare. Folosirea unei creme de protecție solară cu SPF 30 scade sinteza vitaminei D în piele cu peste 95%!
Cantitatea totală de vitamina D produsă de organism depinde de sezon, ora din zi, cantitatea de ozon, latitudinea și de norii de pe cer. Radiația UVB a Soarelui, numită și „razele de bronzare” determină pielea să producă vitamina D. Aceste raze sunt mai puternice în apropierea ecuatorului și mai slabe la latitudini mai mari. Prin urmare, în timpul toamnei și iernii, oamenii care trăiesc în latitudini mai mari nu pot obține suficientă vitamina D. Prin urmare, este recomandabil să aveți o expunere regulată scurtă la soare, mai degrabă decât expuneri prelungite. O expunere de 10 până la 15 minute la lumina soarelui de câteva ori pe săptămână este suficientă pentru ca mulți oameni să asimileze niveluri adecvate de vitamina D.
2. Consum inadecvat de vitamina D:
Oamenii care urmează o dietă vegetariană strictă sunt cei mai predispuși să consume niveluri inadecvate de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea surselor naturale ale acestei vitamine sunt de origine animală, cum ar fi peștele și uleiurile de pește, gălbenușurile de ou, brânza, laptele fortificat, produsele lactate și ficat de vita.
3. Piele mai închisă la culoare:
Unele studii au arătat că persoanele cu pielea mai închisă la culoare au un risc mai mare de deficiență de vitamina D. După cum știm cu toții, pigmentul melanină este responsabil pentru a conferi pielii culoarea sa. Oamenii cu pielea mai deschisă au mai puțină melanină în comparație cu cei cu pielea închisă. Această melanină absoarbe radiațiile UV de la soare, reducând astfel capacitatea pielii de a produce vitamina D ca răspuns la expunerea la lumina soarelui. Persoanele cu tonuri de piele mai închise au protecție solară naturală. Ei au nevoie de trei până la cinci ori mai multă expunere pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D ca și omologii lor cu tonuri de piele mai deschise.
4. Obezitate:
Un studiu efectuat pe persoane supraponderale și obeze a indicat că cei cu un IMC (indicele de masă corporală) de peste 40 aveau niveluri serice de vitamina D cu 18% mai mici decât cei cu un IMC sub 40. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este extrasă din sânge de grăsimi. celule care modifică eliberarea acesteia în circulaţie.
5. Vârsta:
S-a dovedit că odată cu progresia în vârstă, organismul nostru are o capacitate scăzută de a sintetiza vitamina D din expunerea la soare. Astfel, persoanele în vârstă sunt mai predispuse să sufere de această deficiență.
6. Incapacitatea rinichilor de a transforma vitamina D în forma sa activă:
Odată cu progresia în vârstă, rinichii noștri își pierd capacitatea de a transforma vitamina D în forma sa activă, crescând astfel riscul deficienței de vitamina D.
7. Malabsorbție:
Anumite persoane suferă de malabsorbție. Aceasta înseamnă pur și simplu că tractul lor digestiv nu poate absorbi vitamina D în mod adecvat. Problemele medicale precum boala Crohn, fibroza chistică și boala celiacă, precum și medicamentele precum chirurgia bariatrică afectează negativ capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumați.
8. Condiții medicale și medicamente:
Persoanele care suferă de boli renale cronice, hiperparatiroidism primar, tulburări de formare a glaucomului cronic și limfoame suferă adesea de pierderea vitaminei D. În mod similar, o mare varietate de medicamente, cum ar fi medicamente antifungice, anticonvulsivante, glucocorticoizi și medicamente pentru tratamentul SIDA/HIV. poate stimula descompunerea vitaminei D, ducând astfel la niveluri mai scăzute de vitamina D în organism.
9. Sarcina și alăptarea:
Mamele însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai multă vitamina D. Mai mult, există o probabilitate mai mare de deficiență de vitamina D la femeile care au avut mai mulți copii cu intervale scurte între sarcini. Acest lucru se datorează faptului că stocul de vitamina D al organismului se epuizează în timpul sarcinii și necesită timp pentru a fi acumulat înainte de o altă sarcină.
👉 Simptome de deficit de vitamina D
Durerea osoasa si slabiciunile musculare sunt cele mai frecvente simptome ale deficientei de vitamina D. Cu toate acestea, unii oameni nu prezintă niciun simptom. Alte simptome asociate cu un nivel scăzut de vitamina D includ următoarele.
✔️ Simptome la bebeluși și copii
– Copiii cu deficit de vitamina D sunt expuși riscului de a avea spasme musculare, convulsii și alte dificultăți de respirație. Acest lucru se datorează în mare măsură nivelurilor mai scăzute de calciu.
– Copiii cu un deficit mare de vitamina D pot avea oase moi ale craniului sau ale picioarelor. Acest lucru poate face ca picioarele să arate curbate. De asemenea, au dureri osoase, dureri musculare sau slăbiciune musculară.
– Creșterea înălțimii la copii este afectată negativ de deficitul de vitamina D. Copiii care suferă de această deficiență sunt reticenți să înceapă să meargă.
– Iritabilitatea fără motiv este un alt simptom al deficienței de vitamina D la copii și bebeluși.
– Întârzierea dinților. Deficiența afectează negativ dezvoltarea dinților de lapte, ceea ce, la rândul său, întârzie apariția dinților.
– Slăbiciunea mușchiului inimii este o indicație a nivelurilor extrem de scăzute de vitamina D (cazuri rare).
✔️ Simptome la adulți:
– Adulții cu deficiență simt multă oboseală, dureri – toate împreună provocând un sentiment general de rău.
– Unii adulți se confruntă și cu deficiențe cognitive din cauza deficienței vitaminei D.
– Unele persoane simt o presiune dureroasă sau moderată a oaselor. Acest lucru este vizibil mai ales în coaste sau oasele tibiei, în partea inferioară a spatelui, șolduri, pelvis, coapse și picioare.
👉 Boli cauzate de deficitul de vitamina D
Deși vitamina D nu este o vitamină alimentară esențială în sens strict, o anumită cantitate din această vitamină este vitală pentru o sănătate generală bună, în special pentru oase și mușchi sănătoși. Deficitul de vitamina D poate cauza următoarele probleme de sănătate:
– diabet
– rahitism
– tuberculoză
– gripă
– boli cardiovasculare
– schizofrenie și depresie
– cancer
– boala paradontală
– psoriazis
📌 Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, fiind implicata in toate functiile organismului

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.