Carbohidratii sunt de doua feluri: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli sunt mult mai usor de convertit in grasime si de depozitat in organism. Avand o structura moleculara mai ampla, corpul dumneavoastra absoarbe carbohidratii complecsi mult mai incet decat pe cei simpli, convertindu-i mai degraba in energie decat in grasime.
Carbohidratii complecsi nu ingrasa si nu cresc nici nivelul de zahar din sange. Indepartarea carbohidratilor complecsi din dieta nu este un lucru bun.
Fructele contin carbohidrati. Salata de legume contin carbohidrati. Cerealele integrale contin carbohidrati.
Dietele reduse in carbohidrati sunt considerate un mod simplu de a pierde in greutate, dar stiinta nu recomanda aceasta idee. Daca incetezi brusc sa consumi carbohidrati, vei pierde in greutate mai degraba din cauza eliminarii retentiei de apa si nu din cauza topirii grasimilor.
Combunstibilul preferat al organismului pentru activitatile zilnice sunt carbohidratii. Creierul si neuronii se bazeaza pe carbohidrati. Aceasta inseamna ca indepartarea surselor de carbohidrati din dieta nu poate aduce beneficii sanatatii.
Ce sunt carbohidratii?
Carbohidratii sunt principalele tipuri de nutrienti si reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru corpul dumneavoastra. Cand consumati carbohidrati, sistemul digestiv ii transforma in glucoza – iar aceasta glucoza este ceea ce organismul dumneavoastra utilizeaza pentru a-si exercita functiile zilnice.
Rolul carbohidratilor in organism
Carbohidratii ofera energie
Aceasta este functia primara a carbohidratilor. Corpul descompune carbohidratii in glucoza inainte sa intre in sange. Celulele corpului dumneavoastra iau aceasta glucoza si produc o molecula de combustibil numita adenozin trifosfat (ATP). Acest ATP ajuta celulele sa alimenteze functiile corpului.
Carbohidratii stocheaza energie suplimentara
Daca organismul are glucoza necesara pentru a-si satisface nevoile, glucoza suplimentara este stocata in ficat si muschi pentru o utilizare ulterioara. Aceasta glucoza stocata este denumita glicogen.
Acest glicogen este utilizat in momentele de necesitate. In timp ce glicogenul ficatului poate fi utilizat pentru energie in organism, glicogenul muscular poate fi utilizat numai de celulele musculare, mai ales in timpul efortului fizic.
Carbohidratii pastreaza musculatura
Atunci cand exista un deficit de carbohidrati, exista o deficienta de glucoza (si de glicogen). Aceasta porvoaca organismul sa descompuna muschii in aminoacizi si sa le utilizeze ca glucoza pentru a alimenta corpul.
Carbohidratii pot preveni bolile cardiace si diabetul zaharat
Desigur, nu este vorba despre carbohidrati simpli. Aportul de carbohidrati complecsi sub forma de fibre dietetice poate stimula sanatatea inimii si poate controla nivelul zaharului din sange. Fibrele previn reabsorbtia acizilor biliari in intestine. Acest lucru face ca ficatul sa utilizeze colesterolul pentru a produce acizii biliari necesari, care altfel ar putea sa se acumuleze in sange.
Surse alimentare de carbohidrati complecsi (buni):
• Fructe si legume;
• Leguminoase;
• Nuci si seminte;
• Cereale integrale.
Reduceti consumul de carbohidratii simpli (rai):
• Bauturi zaharoase;
• Paine alba;
• Bomboane si snacksuri;
• Produse de panificatie, prajjituri, biscuiti;
• Prajeli.
Riscurile consumului de carbohidrati simpli:
Accident vascular cerebral – carbohidratii simpli sunt combunati cu grasimi si pot provoca obezitate atunci cand sunt consumati in exces. Grasimea poate duce la obezitate abdominala, care a fost legata de accident vascular cerebral.
Creste riscul de diabet – consumul excesiv de carbohidrati simpli (rai) poate determina niveluri inalte de zahar in sange. Acest lucru creste riscul de diabet zaharat.
Boli cronice – fluctuatiile de zahar din sange pot duce la o crestere a supraalimentarii. Acest lucru duce la boli cronice cum ar fi bolile de inima si inflamatie.
Retineti sa alegeti carbohidratii complecsi. Acestia contin fibre si alti nutrienti importanti. Nu trebuie sa elimini carbohidratii din dieta ta. Trebuie doar sa alegeti tipul potrivit.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/the-ultimate-carbohydrates-guide-different-types-and-their-uses/
[…] si simpli (rai). Mai multe informatii legate de carbohidrati si rolul acestora in organism puteti citi aici. Orez brun • Portie – 185 grame • Carbohidrati – 143 grame • Doza recomandata […]