Beneficiile majore ale fibrelor dietetice sunt in principal asociate cu tractul digestiv. Cu toate acestea, beneficiile sale pentru sanatate includ scaderea colesterolului ridicat, prevenirea si ameliorarea problemelor cardiace, constipatiei, obezitatii, toxicitatii etc.
Fibrele sunt substante de balast, care se gasesc numai in fructe, legume si cereale. Nu vei gasi niciodata fibre in produsele de origine animala (carne, oua, lapte, peste etc.), oricat de convingatoare ar fi reclamele producatorilor.
Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, insa ele sunt deosebit de importante pentru sanatate, intrucat ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima.
Statisticile arata ca peste 30% dintre romani au colesterol ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar ca si consecinta 2 din 3 romani decedeaza din cauza afectiunilor cardiovasculare. Aceasta este in mare masura consecinta modului dezechilibrat de alimentatie si a stilului de viata din ce in ce mai sedentar, care face ca aportul de hrană sa fie mai mare decat consumul organismului.
Studiile au aratat ca in tarile cu o alimentatie traditionala bogata in fibre si saraca in grasimi, boli precum afectiunile cardiovasculare, diabetul, cancerul sunt mult mai rare decat in tarile vestice, mari consumatoare de hrana. S-a constatat ca consumul zilnic de cel putin 20 g fibre vegetale reduce cu 25% nivelul de colesterol din sange.
Este important sa includeti diferite tipuri de alimente fibroase in dieta pentru a obtine beneficii maxime pentru sanatate.
Fibrele insolubile – traverseaza tractul digestiv fara sa sufere modificari si permit reziduurilor alimentare sa fie eliminate mai usor, dandu-le o consistenta mai moale. Pe eticheta alimentelor, fibrele insolubile se pot regasi sub denumirile de celuloza sau lignine. Cerealele integrale si taratele sunt cele mai bune surse de fibre insolubile.
Fibrele solubile – absorb excesul de apa si incetinesc procesele digestive, facilitand mentinerea senzatiei de satietate mai mult timp. Aceste fibre pot fi identificate prin denumirile de pectine, gume sau mucilagii. Surse excelente de fibre solubile sunt ovazul, leguminoasele, fructele si legumele.
Unele dintre cele mai bogate surse de fibre:
🍃 Legume – brocoli, mazare, spanac, varza, conopida, morcovi, dovlecei, sfecla, telina, rosii, castraveti, ardei, ceapa si anghinare;
🍃 Fructe – mure, zmeura, pere, prune, mere, coacaze, piersici, nectarine, pepene galben si avocado;
🍃 Cereale – grau intreg, orz, fulgi de ovaz, seminte de in si tarate;
🍃 Nuci – migdale, nuci braziliene, fistic, arahide si nuci;
🍃 Leguminoase – linte, fasole neagra, mazare.
Previn constipatia
Cea mai importanta utilizare a fibrelor este digestia alimentelor. Substantele fibroase adauga o cantitate considerabila a scaunului. Consumul de alimente bogate in fibre ajuta la vindecarea constipatiei ajutand astfel la evitarea altor afectiuni grave de sanatate care se pot dezvolta adesea ca urmare a acestei situatii inconfortabile.
Diaree
Fibrele dietetice trateaza diareea, contribuind la o mai buna secretie a mucusului in intestinul subtire.
Controleaza colesterolul
Consumul alimentelor bogate in fibre dietetice a demostrat ca reduce colesterolul LDL din organism. Ele joaca, de asemenea, un rol important si in mentinerea echilibrului energetic.
Tratamentul hemoroizilor
Adaugarea fibrelor dietetice in dieta zilnica previne si trateaza sangerarile interne si hemoroizii, desi poate dura mai mult pana la vindecare, este o modalitate sigura si naturala. Aceasta ar putea fi o alternativa la pacientii care nu prefera tratamentul invaziv.
Ajuta la scaderea in greutate
Alimentele bogate in fibre sunt mai voluminoase decat alte produse alimentare. Acest lucru ii ajuta pe cei care doresc sa-si reduca greutatea corporala si sa-si controleze obiceiurile alimentare fara a simti foame.
Tratamentul afectiunilor cardiace
Alimentele care contin fibre solubile, cum ar fi orzul sau fasolea au un efect benefic asupra nivelului de colesterol si a functionarii normale a inimii. Citricile au, de asemenea, efecte similare asupra sistemului cardiovascular.
Previne cancerul
Expertii medicali sugereaza ca aportul de fibre alimentare ajuta la prevenirea cancerului de colon, de san si ovarian.
Imbunatateste sanatatea osoasa
Fibrele ajuta la cresterea densitatii minerale osoase la copii si adolescenti. Pentru a va asigura sanatatea osoasa, adaugati fibre solubile in dieta dumneavoastra.
Institutul de Medicina din SUA a emis urmatoarele recomandari pentru adulti in privinta aportului zilnic optim de fibre alimentare
🍃 Barbati mai tineri de 50 de ani 38 de grame;
🍃 Barbati peste 50 de ani 30 de grame;
🍃 Femei mai tinere de 50 de ani 25 de grame;
🍃 Femei de peste 50 de ani 21 de grame.
Sursa: https://www.organicfacts.net
[…] spanac, broccoli, morcovi, fasole, pere, mere, prune uscate și arahide. Articole despre fibre: Importanta fibrelor in dieta si cele mai bogate surse alimentare 15 alimente bogate in fibre pe care trebuie sa le adaugi in dieta 🫀 Coenzima Q10 Coenzima Q10 […]