Importanța ZINCULUI și deficitul acestuia – cauze, simptome, sfaturi

0

Zincul joacă un rol vital în diferite activități metabolice ale corpului. Deficitul de zinc este cauzat de nivelurile inadecvate de zinc din dietă. Acest lucru se întâmplă din cauza consumului unei diete dezechilibrate. Nivelurile scăzute de zinc pot duce la o gamă largă de afecțiuni precum tulburări genetice, creștere anormală, probleme de fertilitate la bărbați / femei etc. Această deficiență se observă în principal la femeile însărcinate, copiii mici și mamele care alăptează.
Cauzele deficitului de zinc
Zincul este necesar pentru multe funcții vitale ale corpului. Prin urmare, ar trebui să consumați cantitatea necesară sau să luați un supliment. Deficiența acestui nutrient esențial se întâmplă de obicei din cauza obiceiurilor alimentare slabe, cum ar fi consumul mic de fructe și legume. Deficitul de zinc este o problemă foarte gravă și ar trebui tratat folosind, preferabil, alimente naturale sau suplimente alimentare.
Alți factori care pot provoca deficiența de zinc la om includ:
1.Absorbția slaba a mineralelor
2.Diaree
3.Boală hepatică cronică
4.Boala renală cronică
5.Diabet
6.Intervenție chirurgicala
7.Expunere la metale grele
Simptomele deficitului de zinc
•Unghii fragile
•Mătreaţă
•Scăderea apetitului
•Diaree
•Piele uscată
•Infecții oculare
•Pierderea parului
•Infertilitate
•Insomnie
•Pierderea simțului mirosului și / sau gustului
•Disfuncție sexuală sau impotență
•Petele de piele
•Creștere stopată
•Imunitate scăzută
🧬 Sarcina:
Deficitul de zinc poate crea complicații în timpul procesului de naștere. Nașterea dificilă, travaliul prelungit, hemoragia, depresia pot rezulta din prezența unui nivel scăzut de zinc la femeile gravide.
🧬 Hipogonadism:
Acest lucru poate fi explicat ca o funcționare defectuoasă a sistemului de reproducere. În această tulburare, ovarele sau testiculele nu produc hormoni, ovule sau spermatozoizi.
🧬 Sistem imunitar:
Deficitul de zinc afectează funcțiile normale ale celulelor. Poate reduce sau slăbi anticorpii. Prin urmare, persoana cu un astfel de deficit va atrage mai multe infecții și gripe. Zincul este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar eficient.
🧬 Acnee severă
Aplicarea cremelor pe bază de zinc este o metodă sigură și eficientă de tratare a acneei. Prin urmare, adăugarea de zinc în dieta zilnică vă poate ajuta să scăpați de coșurile și acneea nedorită.

🧬 Ulcere gastrice:
Zincul este un element vital pentru vindecarea rănilor. Compușii de zinc au un efect de vindecare dovedit și asupra ulcerelor gastrice. Suplimentele de zinc, conform recomandărilor, pot fi luate pentru a trata acest lucru imediat, mai ales în fazele incipiente.
🧬 Probleme de sex feminin:
Deficitul de zinc poate provoca dezechilibru al sindromului premenstrual sau al ciclului menstrual. În timpul sarcinii, poate provoca depresie.
🧬 Pielea și unghiile:
Deficitul de zinc poate provoca leziuni ale pielii și unghiilor; pete albe pe unghii, cuticule inflamate, erupții cutanate, piele uscată și slabă creștere a unghiilor. Poate duce la efecte dăunătoare, cum ar fi psoriazis, piele uscată, acnee și eczeme. Zincul stimulează reînnoirea celulelor pielii. Cremele care conțin zinc sunt aplicate pe erupții cutanate, tăieturi și răni pentru a le vindeca.
Zincul are proprietăți antiinflamatorii; deficiența sa poate provoca arsuri solare, psoriazis, vezicule și boli ale gingiilor.
🧬 Funcția tiroidiană:
Zincul produce diferiți hormoni ai tiroidei. Ajută la fabricarea T3 care reglează funcția tiroidiană.
🧬 Starea de spirit și somnul:
Deficitul de zinc poate provoca tulburări de somn și probleme de comportament. Acest lucru poate lăsa pacienții cu oboseală și cu o dispoziție iritată. De asemenea, poate duce la tulburări de somn pe timp de noapte.
🧬  Diviziunea celulară:
Zincul joacă un rol important în creșterea și diviziunea celulară. Zincul este recomandat în timpul sarcinii pentru creșterea fetală.
Zincul este necesar pentru înălțimea, greutatea corporală și dezvoltarea oaselor la copii.
🧬  Cataracta:
Retina conține cantități bune de zinc. Deficitul de zinc poate provoca pierderea parțială sau completă a vederii. Zincul ajută, de asemenea, la vindecarea orbirii nocturne și a cataractei.
🧬  Căderea părului:
Zincul ajută la fabricarea sebumului, care este necesar pentru părul sănătos și hidratat. Condiționează pielea capului și poate vindeca mătreața. De asemenea, ajută la menținerea părului puternic și sănătos.
Deficitul de zinc poate provoca pierderea părului, păr subțire și uscat, chelie și fire gri. Majoritatea șampoanelor pentru mătreață conțin zinc.
‼️Câteva sfaturi importante:
1.Consumați alimente nepreparate, deoarece zincul se pierde în procesul de gătit.
2.Utilizați suplimente numai atunci când este recomandat.
3.Evitați consumul excesiv.
Articol recomandat:
Surse alimentare bogate in zinc

Niciun comentariu

Nu ratați!