Oua crude – ce contin si de ce sunt atat de sanatoase

0

Ouale crude au proprietati detoxifiante, iar antrenorii de fitness recomanda celor care vor sa isi intareasca musculatura cate un ou crud dimineata, baut pe stomacul gol.
Ouale crude sunt consumate in general de catre muzicieni, pentru curatarea si intretinerea corzilor vocale. Specialistii americani insa sunt de parere ca acestea sunt si un tonic general excelent pentru fiecare zi in care nu avem energia necesara indeplinirii sarcinilor personale si profesionale.
Specialiștii susțin că ouăle crude elimină toxinele din organism, sunt puternic antioxidante, reduc inflamațiile și echilibrează funcționarea hormonală.
Mai mult decât atât, ouăle crude îmbunătățesc funcționarea cerebrală și celulară și întăresc sistemul imunitar.
Un ou crud mare conţine:
– 72 de calorii
– 6 grame de proteine
– 5 grame de grăsimi
– 9% din DZR de vitamina A
– 13% din DZR de vitamina B2 (Riboflavina)
– 8% din DZR de vitamina B5 (Acid Pantotenic)
– 7% din DZR de vitamina B12 (Cobalmină)
– 22% din DZR de seleniu
– 10% din DZR de fosfor
– 6% din DZR de folaţi
In plus, un ou crud conţine 147 mg de colină, un nutrient esenţial important pentru funcţionarea sănătoasă a creierului. Colina ar putea juca de asemenea un rol important şi în ceea ce priveşte sănătatea inimii. Ouăle crude conţin cantităţi importante de luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi importanţi care îţi protejează ochii şi ar putea reduce riscul unor afecţiuni ale ochilor. Este important de menţionat că aproape toţi nutrienţii sunt concentraţi în gălbenuş. Albuşul conţine în principal proteine.
Proteine
Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteine din dieta ta. De fapt, ouăle conţin 9 amino-acizi esenţiali, tocmai acesta este motivul pentru care sunt considerate o sursă de proteine completă. Însă, în momentul în care sunt consumate crude scazi absorbţia acestor proteine de calitate. Deşi proteinele sunt mai bine absorbite din ouăle gătite, o parte dintre nutrienţi sunt reduşi în urma acestui proces. Printre aceştia se numără vitamina A, vitamina B5, fosfor sau potasiu.

Colesterol
Contrar convingerilor, colesterolul din alimente poate creste doar in cantitati mici, mult mai scazut decat consumul de grasimi saturate si nesaturate.
De fapt, majoritatea persoanelor nu raspund la colesterol, doar la 25% din populatie s-a observat o crestere a nivelului de sange cu colesterol. Important este faptul ca s-a evidentiat o crestere a colesterolului HDL (colesterolul ”bun”), fiind foarte esential pentru sanatatea inimii. De asemenea, s-a aratat ca colesterolul LDL (colesterolul ”rau”) este putin probabil sa se construiasca pe artere si apoi sa declanseze boli cardiace. In plus, colesterolul LDL face ca particolele HDL sa fie mult mai eficiente in transferul colesterolului din artere.
Atentie! Prea multe oua crude pot impiedica absorbtia biotinei, vitamina esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor.
Ouăle trebuie să fie depozitate în mod corespunzător, în scopul de a se evita apariţia anumitor boli sau a toxiinfecţiei alimentare. Epidemiologii atrag atenţia despre posibilitatea existenţei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis – de cele mai multe ori germenii provin de pe solul sau din cuibarul murdărit cu materii fecale).
O persoana infectata cu Salmonella prezinta in mod normal febra, crampe abdominale si diaree timp de 12-72 ore dupa ce a consumat alimente contaminate.

 

Niciun comentariu

Nu ratați!