Cartofi dulci – calități terapeutice de necontestat

0

Cartofii dulci stimulează imunitatea și digestia, ameliorează astmul bronșic și diabetul zaharat. Ajută, de asemenea, în tratarea artritei și ulcerului gastric.
Conținutul de fibre din cartofii dulci este mai mare decât cel al cartofilor obișnuiți. Aceștia mai conțin magneziu, un excelent facilitator al digestiei. Cartofii dulci sunt ușor de digerat.
Aceștia conțin amidon, împreună cu vitamine, minerale și proteine, oferind energie.
Persoanele care vor să câștige în greutate ar trebui să includă această legumă în dieta lor deoarece nu există efecte secundare asociate.
Ca și cartofii comuni, cei dulci au și proprietăți antiinflamatorii, deși aparțin unor familii diferite de alimente. Aceasta se datorează beta-carotenului, a vitaminei C și magneziului. Sunt eficiente în tratarea inflamației interne și externe.
Fiind foarte bogați în beta-caroten (o formă alternativă de vitamina A), care este un antioxidant major, împreună cu complexul de vitamine B, vitamina C, fierul și fosforul, cartofii dulci sunt excelenți stimulatori ai sistemului imunitar, ajutând la apărarea organismului de o mare varietate de afecțiuni.
Cartofii dulci sunt eficienți în tratarea congestiei nasului, bronhiilor și plămânilor, oferind protecție împotriva astmului.
Se crede că sunt capabili să încălzească corpul din cauza elementelor nutritive care afectează temperatura acestuia. Această proprietate este benefică pentru persoanele care suferă de bronșită. Concentrația de vitamina C, fier și alți nutrienți ajută la vindecarea bronșitei.
Complexul de beta-caroten, magneziu, zinc și vitamina B, fac din cartofii dulci o sursă importantă de hrană pentru gestionarea artritei. Apa în care au fost fierți cartofii dulci poate fi aplicată exterior pe articulațiile dureroase.

Antioxidanții cartofilor dulci oferă protecție împotriva cancerului, în special cel de colon, intestine, prostată și rinichi.
Cartofii dulci au un efect liniștitor asupra stomacului și intestinelor. Vitaminele B, C, beta-carotenul, potasiul și calciul sunt foarte eficiente în tratarea ulcerului stomacal. În plus, grăsimea din ei împiedică constipația și formarea acidului rezultat, reducând astfel riscul formarii acestei afecțiuni. Proprietățile antiinflamatoare și calmante ale cartofilor dulci reduc, de asemenea, durerea și inflamația ulcerelor.
Contrar credinței populare, cartofii dulci sunt benefici pentru cei care suferă de diabet. Uimitor, aceștia sunt eficienți în reglarea nivelului zahărului din sânge, ajutând la secreția și funcționarea adecvată a insulinei. Desigur, asta nu înseamnă ca trebuie consumați în exces.
Fibrele și grăsimile prezente în cartofii dulci ajută la menținerea echilibrului de apă în organism, menținând hidratarea și funcționarea eficientă a celulelor.
Conțin și luteină și zeaxantină, antioxidanți care previn ateroscleroza, cancerul și diverse afecțiuni ale ochilor.
Aceștia mai sunt benefici pentru sănătatea arterelor și venelor, menținând pereții flexibili.
Concentrația ridicată de beta-caroten și fosfor este excelentă atât pentru sănătatea oculară, cât și pentru cea cardiacă.
Atenție! Cartofii dulci conțin oxalați, se recomandă a fi evitați de persoanele cu calculi renali sau cu probleme ale rinichilor și vezicii biliare.

Niciun comentariu

Nu ratați!