25 de alimente care îți cresc energia

0

Mulți oameni se simt obosiți sau epuizati la un moment dat în timpul zilei. O lipsă de energie vă poate afecta activitățile zilnice și vă poate face mai puțin productiv.
Poate nu surprinzător, tipul și cantitatea de alimente pe care le consumați joacă roluri esențiale în determinarea nivelului de energie pe parcursul zilei.
Chiar dacă toate alimentele vă oferă energie, unele alimente conțin substanțe nutritive care vă pot ajuta să vă creșteți nivelul de energie și să vă mențineți vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.
Vorbim despre 25 de alimente care s-au dovedit a ajuta la promovarea nivelurilor de energie:
1. Banane
Bananele pot fi unul dintre cele mai bune alimente pentru energie. Sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6, toate acestea putând contribui la creșterea nivelului de energie.
2. Pești grași
Peștii grași, cum ar fi somonul și tonul, sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupa B, ceea ce îi face să fie alimente excelente pentru a fi incluse în dieta ta.
O porție de somon sau ton vă oferă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași omega-3 și vitamina B12.
S-a demonstrat că acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o cauză frecventă a oboselii.
De fapt, unele studii au stabilit că administrarea suplimentelor de omega-3 ar putea scădea oboseala, în special la pacienții cu cancer și la cei care se recuperează de cancer.
În plus, vitamina B12 împreună cu folatul (vitamina B9), lucrează pentru a produce celule roșii in sânge și pentru a ajuta fierul să funcționeze mai bine în corpul dumneavoastră. Nivelurile optime de globule roșii și fier pot reduce oboseala și pot crește energia.
3. Orez brun
Orezul brun este un aliment foarte nutritiv. Comparativ cu orezul alb , este mai puțin procesat și păstrează mai multă valoare nutritivă sub formă de fibre, vitamine și minerale.
O jumătate de cană (50 de grame) de orez brun conține 2 grame de fibre și oferă o mare parte din aportul zilnic recomandat (AZR) de mangan, un mineral care ajută enzimele să descompună carbohidrații și proteinele pentru a genera energie.
În plus, datorită conținutului său de fibre, orezul brun are un indice glicemic scăzut. Prin urmare, ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la promovarea nivelurilor constante de energie pe tot parcursul zilei.
4. Cartofi dulci
În afară de a fi delicioși, cartofii dulci sunt o sursă nutritivă de energie pentru cei care caută un impuls suplimentar.
O porție de 1 cană (100 de grame) de cartofi dulci poate ambala până la 25 de grame de carbohidrați complecși, 3,1 grame de fibre, 25% din AZR pentru mangan și 564% pentru vitamina A.
Datorită fibrelor din cartofii dulci și a conținutului complex de carbohidrați, corpul dumneavoastră le digeră încet, ceea ce vă oferă o sursă constantă de energie.
5. Cafea
Cafeaua ar putea fi primul aliment pe care v-ați gândi să îl consumați atunci când căutați un impuls energetic.
Este bogat în cofeină, care poate trece rapid din fluxul sanguin în creier și inhibă activitatea adenozinei, un neurotransmițător care calmează sistemul nervos central.
Ca urmare, crește producția de epinefrină – un hormon care stimulează corpul și creierul.
Chiar dacă cafeaua oferă doar două calorii pe ceașcă, efectele sale stimulatoare te pot face să te simți alert și concentrat.
Nu este recomandat să consumați peste 400 mg de cofeină sau aproximativ 4 cești de cafea pe zi.
6. Ouă
Ouăle nu sunt numai un aliment extrem de satisfăcător, ci și pline de energie care vă ajuta să vă alimentați ziua.
Sunt pline de proteine, ce vă pot oferi o sursă constantă și susținută de energie.
În plus, leucina este cel mai abundent aminoacid din ouă și se știe că stimulează producția de energie în mai multe moduri.
Leucina poate ajuta celulele să preia mai mult zahăr din sânge, să stimuleze producția de energie în celule și să mărească descompunerea grăsimilor pentru a produce energie.
Mai mult, ouăle sunt bogate în vitamine B. Aceste vitamine ajută enzimele să-și îndeplinească rolul în procesul de descompunere a alimentelor pentru energie.
7. Mere
Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume și sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre.
Un măr de mărime medie (100 de grame) conține aproximativ 14 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr și până la 2,1 grame de fibre.
Datorită conținutului bogat de zaharuri și fibre naturale, merele pot oferi o eliberare lentă și susținută de energie.
În plus, merele au un conținut ridicat de antioxidanți. Cercetările au arătat că antioxidanții pot încetini digestia carbohidraților, astfel încât eliberează energie pe o perioadă mai lungă de timp.
În cele din urmă, este recomandat să consumați mere întregi pentru a profita de beneficiile fibrelor din coaja lor.
8. Apă
Apa este esențială pentru viață. Este implicata în multe funcții celulare, inclusiv în producția de energie.
Daca nu beți suficientă apă poate duce la deshidratare, care poate încetini funcțiile corporale, lăsându-vă senzația de lene și oboseală.
Consumul de apă vă poate oferi un impuls de energie și vă poate ajuta să luptați împotriva sentimentelor de oboseală.
Puteți evita deshidratarea consumând apă chiar dacă nu vă este sete. Încercați să beți apă în mod regulat pe tot parcursul zilei.
9. Ciocolata neagra
Ciocolata neagră are un conținut mai mare de cacao decât cea obișnuită sau cea cu lapte.
S-a dovedit că antioxidanții din cacao au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea fluxului de sânge în întregul corp.
Acest efect ajută la livrarea de oxigen către creier și mușchi, ceea ce le îmbunătățește funcția. Acest lucru poate fi deosebit de util în timpul exercițiilor fizice.
În plus, creșterea fluxului sanguin produsa de antioxidanții din cacao ar putea ajuta la reducerea oboselii mentale și la îmbunătățirea dispoziției.
Ciocolata neagră conține, de asemenea, compuși stimulatori, cum ar fi teobromina și cofeina, care s-au dovedit a spori energia mentală și starea de spirit.
10. Yerba maté
Yerba maté este o băutură făcută din frunzele uscate ale unei plante originare din America de Sud. S-a demonstrat că are multe beneficii pentru sănătate.
Yerba maté conține antioxidanți și cofeină. O ceașcă obișnuită poate oferi aproximativ 85 mg de cofeină, care este similar cu cantitatea dintr-o ceașcă de cafea.
Cofeina din yerba maté promovează producerea hormonului epinefrină, care crește energia. Cu toate acestea, spre deosebire de alte stimulente, yerba maté nu pare să afecteze tensiunea arterială sau ritmul cardiac.
Cercetările pe animale au sugerat că yerba maté poate spori concentrarea mentală și starea de spirit.
11. Fructe de goji
Fructele de goji sunt folosite în medicina chineză de secole datorită beneficiilor lor multiple.
Pe lângă faptul că conțin foarte mulți antioxidanți, vitamine și minerale, se știe că acest fruct este o sursă bună de fibre.
Cercetările au sugerat că sucul de boabe de goji ar putea oferi protecție antioxidantă.
În plus, fructele de goji sunt bogate în fibre. O porție de 30 de grame oferă 2 grame de fibre. Acest lucru ar putea ajuta la încetinirea digestiei și eliberarea lenta de energie.
Fructele de goji sunt ușor de savurat amestecate în iaurt, piureuri, produse de patiserie și sosuri. Sau le poți mânca pur și simplu crude.
12. Quinoa
Quinoa este o sămânță populară pentru conținutul ridicat de proteine, carbohidrați și fibre dietetice, precum și pentru numeroasele sale vitamine și minerale.
Chiar dacă acest superaliment are un conținut ridicat de carbohidrați, are un indice glicemic scăzut, ceea ce indică faptul că acești carbohidrați sunt absorbiți lent și pot asigura o eliberare susținută de energie.
În plus, quinoa este bogată în mangan, magneziu și folat.

13. Făină de ovăz
Făina de ovăz este făcută din cereale integrale ce vă poate furniza energie de lungă durată.
Conține beta glucan, o fibră solubilă care formează un gel gros atunci când este combinata cu apă. Prezența acestui gel în sistemul digestiv întârzie golirea stomacului și absorbția glucozei în sânge .
În plus, ovăzul este bogat în vitamine și minerale care ajută la procesul de producere a energiei. Acestea includ vitaminele B, fierul și manganul.
Combinația dintre toți acești nutrienți face ca fulgii de ovăz să fie un aliment perfect pentru eliberarea susținută de energie.
14. Iaurt
Iaurtul este o gustare excelentă pentru a vă alimenta ziua.
Glucidele din iaurt sunt în principal sub formă de zaharuri simple, cum ar fi lactoza și galactoza. Atunci când sunt defalcate, aceste zaharuri pot furniza energie gata de utilizare.
În plus, iaurtul este plin de proteine, ceea ce ajută la încetinirea digestiei carbohidraților, încetinind astfel eliberarea de zaharuri în sânge.
15. Hummus
Hummus se face cu naut, pastă de semințe de susan (tahini), ulei și lămâie. Combinația acestor ingrediente face din hummus o sursă bună de energie.
Năutul din hummus este o sursă bună de carbohidrați și fibre complexe, pe care corpul tău le poate folosi pentru energie constantă.
În plus, pasta de semințe de susan și uleiul din hummus conțin grăsimi sănătoase. Aceste ingrediente sunt, de asemenea, utile pentru a încetini absorbția carbohidraților, ceea ce vă ajută să evitați vârfurile de zahăr din sânge.
Vă puteți bucura de hummus ca un sos pentru legume sau în combinație cu alte feluri de mâncare, cum ar fi sandvișuri sau salate.
16. Edamame
Fasolea Edamame poate fi o gustare ușoară și satisfăcătoare.
Sunt relativ scăzute în calorii, dar oferă cantități semnificative de proteine, carbohidrați și fibre. Doar 1 ceașcă de fasole edamame poate ambala până la 27 de grame de proteine, 21 de grame de carbohidrați și aproximativ 12 grame de fibre.
În plus, au cantități mari de vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic și manganul, care pot contribui la creșterea energiei în diferite moduri.
Acidul folic funcționează cu fierul pentru a promova energia și a combate oboseala și anemia, în timp ce manganul ajută la generarea de energie din defalcarea carbohidraților și a proteinelor.
În cele din urmă, fasolea edamame conține cantități mari de molibden, un mineral care acționează ca stimul pentru enzime și ajută la descompunerea substanțelor nutritive pentru energie.
17. Linte
În afară de a fi o sursă excelentă și ieftină de proteine, lintea este o sursă bună de nutrienți și contribuie la creșterea nivelului de energie.
Lintea este o leguminoasa bogata in carbohidrati si fibre. O ceașcă de linte gătită oferă până la 36 de grame de carbohidrați și aproximativ 14 grame de fibre.
În plus, lintea vă poate crește nivelul de energie, completând depozitele de folat, mangan, zinc și fier. Acești nutrienți ajută la producerea de energie celulară și la descompunerea substanțelor nutritive pentru eliberarea de energie.
18. Avocado
Datorită tuturor beneficiilor lor semnificative pentru sănătate, avocado este considerat a fi un superaliment.
De exemplu, sunt bogați în grăsimi sănătoase, vitamine B și fibre. Aproximativ 84% din grăsimile sănătoase din avocado provin din acizi grași mononesaturați și polinesaturați.
S-a demonstrat că aceste grăsimi sănătoase promovează niveluri optime de grăsime din sânge și sporesc absorbția nutrienților. Ele pot fi, de asemenea, stocate în corp și utilizate ca surse de energie.
În plus, fibra din avocado reprezintă 80% din conținutul de carbohidrați, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelurilor constante de energie.
19. Portocale
Portocalele sunt renumite pentru conținutul ridicat de vitamina C. O portocală poate furniza până la 106% din aportul zilnic recomandat pentru vitamina C.
În plus, portocalele conțin compuși antioxidanți care pot proteja împotriva stresului oxidativ.
Cercetările au arătat că stresul oxidativ ar putea favoriza senzația de oboseală. Prin urmare, protecția antioxidantă oferită de compușii din portocale poate ajuta la scăderea oboselii.
De fapt, un studiu a arătat că 13 femei care au consumat 500 ml de suc de portocale și au făcut 1 oră de antrenament aerobic de 3 ori pe săptămână timp de 3 luni au prezentat scăderi ale oboselii musculare și îmbunătățiri ale performanței fizice.
20. Căpșuni
Căpșunile stimulează foarte bine energia.
Acestea vă pot oferi carbohidrați, fibre și zaharuri care vă pot îmbunătăți nivelul de energie. O ceașcă de căpșuni oferă 13 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și 100% din aportul zilnic recomandat pentru vitamina C.
Pe lângă faptul că ajută la combaterea inflamației, antioxidanții din căpșuni pot ajuta la combaterea oboselii și vă pot oferi energie.
Căpșunile sunt delicioase în multe rețete, cum ar fi smoothie-uri, parfait-uri sau salate.
21. Semințe
Semințele, cum ar fi semințele de chia, semințele de in și semințele de dovleac, ar putea crește, de asemenea, nivelul de energie.
Aceste semințe sunt în general bogate în acizi grași omega-3 pe bază de plante. Nivelurile scăzute de acizi grași omega-3 au fost legate de creșterea inflamației și oboselii.
Mai mult, semințele sunt o sursă bună de fibre și proteine. Fibrele din semințe contribuie la digestia lentă a nutrienților lor, rezultând o eliberare constantă și susținută de energie.
22. Fasole
Fasolea este bogată în nutrienți și o sursă excelentă de energie naturală.
Chiar dacă există sute de tipuri de fasole, profilurile lor nutritive sunt foarte asemănătoare. Sunt o sursă bogată de carbohidrați, fibre și proteine.
Fasolea este digerată încet, ceea ce ajută la menținerea nivelurilor stabile de zahăr din sânge și vă oferă energie constantă. În plus, fasolea conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea inflamației și la promovarea energiei.
Fasolea neagră și fasolea cu ochi negri sunt printre cele mai renumite tipuri de fasole. Aceste fasole sunt surse bune de acid folic, fier și magneziu, care sunt implicate în producerea de energie și ajută la furnizarea de energie către fiecare celulă din corpul dumneavoastră.
23. Ceai verde
Ceaiul verde este renumit pentru lunga sa listă de beneficii pentru sănătate.
Are o concentrație mare de antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației.
La fel ca și cafeaua, ceaiul verde conține cofeină, care vă poate crește nivelul de energie. Cu toate acestea, ceaiul verde conține și un compus numit L-teanină.
L-teanina poate modera efectele cofeinei, cum ar fi anxietatea și nervozitatea, și produce o creștere mai lină a energiei.
Mai mult, ceaiul verde poate fi un bun stimulent energetic pentru activitatea fizică, deoarece poate reduce oboseala prin creșterea descompunerii grăsimilor și eliberarea hormonului norepinefrină.
24. Nuci
Nucile pot fi o gustare grozavă, plină de substanțe nutritive pentru a promova energia.
Cele mai multe nuci, inclusiv migdale, nuci și caju, sunt cunoscute pentru densitatea lor ridicată de calorii și abundența de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.
Nucile, în special, sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3 și omega-6, precum și în antioxidanți care pot crește nivelul de energie și pot ajuta la protecția inflamației și a antioxidanților.
În plus, aceste nuci oferă cantități decente de carbohidrați și fibre pentru o creștere constantă și susținută a energiei.
Nucile conțin, de asemenea, alte vitamine și minerale, cum ar fi manganul, fierul, vitaminele B și vitamina E. Acestea pot ajuta la creșterea producției de energie și la scăderea oboselii.
25. Popcorn
Popcornul poate fi o gustare excelentă cu conținut scăzut de calorii și energizant.
Este bogat în carbohidrați și fibre, ceea ce îl poate face foarte satisfăcător și o opțiune bună pentru o gustare care stimulează energia.
O porție de 1 ceașcă (8 grame) de floricele de porumb făcute la aer fierbinte, conține fibre și carbohidrați, oferind o eliberare constantă de energie.
Popcornul poate fi un aliment sănătos atunci când este gătit cu ingrediente sănătoase folosind metoda de gătit cu aer fierbinte.

Niciun comentariu

Nu ratați!