Linte – una dintre cele mai vechi surse de hrană – beneficii valoroase pentru sănătate

0

Lintea are un conținut ridicat de proteine, oferă o digestie îmbunătățită și o inimă sănătoasă, ajută la controlul diabetului și cancerului, este o soluție eficientă pentru anemie și o activitate electrolitică mai bună. Este benefică femeilor însărcinate, previne ateroscleroza și ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos.
Lintea are un conținut ridicat de proteine, aminoacizi esențiali, micronutrienți, vitamine și minerale.
Este consumată mult mai des în țările asiatice, în special India. India are cel mai mare număr de vegetarieni iar lintea este un substitut de proteine. Conține mai multe proteine decât orice altă plantă. Cantitatea de proteine găsită în linte este de pană la 35%, comparabilă cu cea a cărnii. Este o sursă bună de fibre dietetice și are o cantitate mică de calorii. Alte componente nutritive găsite sunt: folat, triptofan, mangan, fier, fosfor, cupru, vitamina B1 și potasiu. Lintea este o bună sursă de fitochimicale și fenoli.
Organele și mușchii au nevoie de o cantitate constantă de proteine pentru repararea și creșterea organismului. Lintea conține toți aminoacizii esențiali necesari organismului nostru pentru o bună construcție a mușchilor și pentru o bună funcționare a corpului.
Fibrele alimentare găsite în linte ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Fibrele dietetice încetinesc ritmul în care alimentele sunt absorbite de organism și astfel mențin nivelul zahărului în mod constant.
Fibrele dietetice ameliorează digestia dacă sunt consumate în mod regulat. De asemenea ajută la mișcarea intestinală, prevenind constipația.
Lintea reprezintă o sursă ideală de proteine fără a adăuga în organism alte grăsimi, promovând astfel o inimă mai sănătoasă. Lintea conține magneziu, care ajută la relaxarea mușchilor cardiovasculari și la scăderea tensiunii arteriale.
Cercetările au arătat că lintea oferă antioxidanți ce scad șansele de ateroscleroză. De asemenea, aceștia joacă un rol în neutralizarea radicalilor liberi și în prevenirea leziunilor celulare și genetice.

Studiile efectuate au descoperit că lintea are o mare influență asupra celulelor canceroase. Au arătat că provoacă apoptoza (omoară celulele canceroase), ceea ce înseamnă ca are un mare potențial de control în creșterea cancerului.
Lintea este o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic. Consumul acestei vitamine de către femeile însărcinate ajută la prevenirea malformațiilor congenitale. Folatul găsit în linte ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Se cunoaște faptul că este eficient împotriva hipertensiunii și deteriorarea ADN-ului.
Vitaminele și mineralele conținute în linte ajută la funcționarea optimă a creierului.
Lintea conține cantități mari de fier, care este necesar organismului pentru o producție optimă de hemoglobină. Aproximativ 36% din doza recomandată zilnic este oferită de numai 200g de linte.
În afară de faptul că acționează ca un electrolit, potasiul este util pentru funcționarea unui număr de organe cum ar fi inima, creierul și rinichii.
Lintea mai conține vitamina B3 care este esențială în stimularea sistemului digestiv și nervos. Vitamina B3 oferă multe beneficii, inclusiv controlul colesterolului, un risc scăzut de boli cum ar fi Alzheimer, cataracta și diabetul.
Atenție! Consumul recomandat de proteine este de 0.8g / kg greutate corporală. Consumul excesiv de proteine poate afecta rinichii în eliminarea excesului de proteine din organism. Pe termen lung, eliminarea poate afecta funcția renală generală. De asemenea, lintea nu se va consuma de cei bolnavi de gută sau artrită pentru că are acid uric în componență.

Niciun comentariu

Nu ratați!