Beneficiile ceaiului si uleiului esential de craita

0

Astazi, craita este cultivata intens ca planta ornamentala si ca flori taiate pentru buchete, avand un mare succes comercial. Creste usor, este nepretentioasa in ceea ce priveste solul si conditiile climatice si infloreste incontinuu de-a lungul intregului sezon cald.
Din florile uscate si maruntite se poate prepara infuzia de craite, eficienta in tratarea afectiunilor digestive, dureilor musculare, articulare si pentru imbunatatirea circulatiei sangvine. Peste 200 ml de apa clocotita se poate adauga o lingura de flori maruntie. Preparatul se lasa la infuzat pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Ceaiul de craite se consuma incet, cand atinge temperatura preferata.
Ceaiul de craite era si este utilizat pentru reglarea tensiunii arteriale. Substantele din compozitia acestora actioneaza direct la nivelul vaselor de sange, oferind elasticitate. In acelasi timp compusii activi, ajuta la absorbtia rapida a proteinelor in organism.
Heleniena este o substanta utilizata pentru imbunatatirea vederii nocturne, iar aceasta se regaseste din plin in florile de craite.
Infuziile de craite sunt eficiente in tratarea afectiunilor pancreatice, dar si a afectiunilor cauzate de functionarea incorecta a pancreasului (vitiligo, psoriazis, neuro-dermita, vedere slaba).
Atentie! Persoanele care sufera de alergii la polenul florilor trebuie sa consulte medicul specialist inainte de a incepe orice tratament cu craite. Cu atentie deosebita trebuie consumata si tinctura, deoarece concentratia mare de alcool poate produce tulburari. Nu sunt indicate terapiile cu craite femeilor insarcinate.

Beneficiile uleiului esential de craita (Tagetes) pot fi atribuite proprietatilor sale antibiotice, antimicrobiene, antiparazitare, antiseptice, antispasmodice, dezinfectante, insecticide si sedative.
Craitele sunt native din Africa, raspandindu-se mai tarziu in America, Europa si Australia. Este foarte apreciata ca substanta repelanta impotriva insectelor.
Uleiul esential este extras din frunze, tulpini si flori prin procesul de distilare cu abur. Principalele componente ale acestui ulei sunt limonenul, ocimenul, tagetonul și acidul valeric.
In ciuda faptului ca are un parfum frumos, nu este popular in aromaterapie.
Uleiul esential de craita este util pentru stoparea cresterii microbilor in organism si protejarea acestuia impotriva infectiilor. Este util in cazurile de boli infectioase cauzate de bacterii sau ciuperci.
Biotic inseamna viata. In contextul corpului uman si al patologiei, cresterea biotica inseamna cresterea in organism a bacteriilor, fungiilor sau a oricarei alte forme de paraziti. Un antibiotic inseamna un agent care contracareaza sau inhiba cresterea biotica in organism. Uleiul esential de craita este un astfel de antibiotic. Nu permite o crestere biotica in organism. S-a dovedit a fi foarte eficient la rani deschise, ulcere si alte afectiuni de acest gen.
Acest ulei relaxeaza orice tip de spasm in organism si ofera scutire de tuse spasmodica, diaree, crampe si convulsii.
Proprietatile antimicrobiene, antiparazitare si antibiotice ale acestui ulei se dovedesc a fi eficiente in dezinfectarea corpului sau a unei zone din casa. Atunci cand este ingerat sau aplicat extern, acesta vindeca infectiile in organism, iar atunci cand este utilizat ca vapori sau ca odorizant de camera, dezinfecteaza intregul spatiu, protejandu-ne de bolile din aer, cum ar fi raceala comuna, oreion, pojar si altele.
Uleiul esential de craita este letal pentru insecte. Prin urmare tine departe inectele parazitare, cum ar fi tantarii, puricii, puricii, termitele,  furnicile sau si alti gandaci.
Proprietatea sedativa a acestui ulei este bine cunoscuta si a fost folosita de foarte mult timp. Elimina inflamatia si iritarea in sistemele digestive, nervoase, excretoare, precum si convultii, anxietate, stres, depresie, furie, panica si alte hiper-reactii emotionale si psihologice.
Atentie! Trebuie evitat in timpul sarcinii. Dozarea prea mare poate provoca iritare. Acest ulei esential se poate amesteca cu uleiul de salvie, iasomnie, lavanda, lamaie sau mandarine.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-tagetes-essential-oil.html
https://healthyfocus.org/8-benefits-of-tagetes-essential-oil/

Niciun comentariu

Nu ratați!